[]

bir şarkının farklı notadan okunması

nedir abi bu? fa'dan gir, do'dan soylicem falan? bunun karsılastırmalı ornegı var mıdır, nasıl aratılır?




 
birinin sesi yetmez şarkının orjinal tonundan okumaya, orkestraya der ki la'dan girelim, sol'den girelim vs.


  • loveinaflipbook  (26.08.13 21:38:33 ~ 21:38:53) 
benim gibi kulagı iyi olmayan biri için aradakı farkı anlamak cok kolay degıl anladıgım kadarıyla. ayrıntılı acıklama karsılastırma ve lınk ıcın tesekkur ederim.


  • isttrab  (26.08.13 21:57:16) 
Diyelim ki şarkı beş notadan oluşuyor. Kısacık. Çok kısa. "Do re si mi re" diye birşey. Burada olay ikiye ayrılıyor. İşi bilmeyenler "do'dan gir" diyorlar. İşi bilenler "re çalalım" diyor. Re burada bu beş notanın karar tonalitesi olan re minör'ü temsil ediyor.

Neyse, bu bilgiden sonra senin soruna gelelim. Diyelim ki bu beş seslik melodiyi re tonundan değil de, şarkının yazıldığı kişiden daha ince sesli biri söyleyecek. O kişi için, sesini rahat kullanması için daha ince bir tondan çalmak gerek. Mesela fa tonundan. Bu sefer notalar mi bemol fa re sol fa olacaktır.

Buna tıpta "transpozisyon", "transposition" ya da türkçe adıyla "göçürme" ya da "şed etme" deniyor.

Sebebi ise, senin ses aralığının(verebildiğin en kalın ses ile en ince ses aralığı) farklı olması, başkasıyla aynı olsa bile, sesini en rahat kullanabildiğin aralığın farklı olmasından kaynaklanıyor. Mesela Freddie Mercury'ye göre kalın bir sesin varsa, gidip de Show Must Go On'u, orijinal tonu olan si minör'den söyleyemezsin. Gidersin fa minör falan söylersin ya da ne bileyim sol minör söylersin.
  • alperz  (26.08.13 22:44:07) 
Bu arada, benaaymi'nin dediği gibi batı müziğinde transpozisyonun olmaması gibi bir durum yok. Gayet var. Hatta bazen eser yorumlanırken bilerek farklı tondan çalınır ki yorum iyice yerini bulsun.


  • alperz  (26.08.13 22:46:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.