[]

evrim sorusu vol2

dna konusunda cahil oldugum icin ne soruyu anlayabildim ne de cevabini verebildim. tırnak icinde alintilanan soruya uygun cevap ne ola ki bilen el ativersin hayrina.

''genetik bi yigin hastaliklardan soz ediyoruz su gunde genetik bir yigin kesismeler soz konusu olabiliyor yeni dogmus bir bebekle anne ve baba arasinda dogustan genlerinde bulunmayan bir gelisimi nasil yeni nesillere aktarilabiliyor evrim teorisindr buyuk bir bosluk o konuda hic bir yazi bulamadim ki cok ilgilenmisimdir bu konuyla zamaninda''


 
bir skim anlamadım ama çekinik gen ya da mutasyon konularını araştırsın bunu yazan her kimse. evrim ile alaka da kuramadım.


  • zgrydn  (26.08.13 01:19:30) 
crossing over la anne veya babada olmayan bir özellikte çocuklara gelebilir.


  • patron stayla  (26.08.13 01:22:39) 
verilen cevaplara cevap;

''evrime gore nesiller degisiyor cunku dogasina uyum sagliyor teoriye gore degisim nesiller uzerinden devam ediyor dna degisken degildir yani senin degismis halin yeni nesile nasil gecis yapiyor crossing over zaten hep soz konusu ama crossing overde anne ve babanin dnasi ne el veriyorsa o dna da bulunmayan birseyi nasil aktarabiliyorsun''

özetle dna sabitken degisimi gelecek kusaklara nasil aktariyoruz diyor galiba
  • aksi kanitlanmadikca cocuktur  (26.08.13 01:35:05) 
Lamarck der ki; anne ve babada sonradan kazanılan özellikler sonraki nesle aktarılabilir. Kaslar mesela, kaslarını geliştiren babanın çocuğunun kaslı olacağını iddia eder. Lamarck'ın teorisinin örneği de zürafalar. Ağaçtan beslenen zürafa, daha uzun ağaçlara uzana uzana yaşamı boyunca boynu uzar ve bunu yeni nesline aktarır der.

Cümle anlaşılır değil ama evrim teorisiyse tartışılan, geçerli kabul edilen evrim teorilerinde Lamarck'ın tezi zaten geçerli değildir ve çürütülmüştür. Yani bu konuda herhangi bi boşluk yok. Tartışılmış, araştırılmış ve çürütülmüştür. Onun dışında genetik bilgim olmamakla beraber, aktarılan genetik özellikler sadece anne ve babadan zaten alınmaz. Onun için de üstte söylenen şeylere bakılabilir

ve evet evrimle benim de kurduğum tek alaka Lamarck'ın tezini bana hatırlatması oldu. O da anne babanın doğuştan genlerinde olmayan bi gelişimi bebeklerine aktarabilmesiyle ilgili. Bu mümkün değil. Bunun için de Lamarck'ın evrim teorisiyle ilgili tartışmaları okuyabilir. Yeterince açıklama vardır sorusuna cevap olacak.
  • septiklestiremediklerimizdenmisiniz  (26.08.13 01:39:02) 
şimdi bir özelliği belirleyen sadece bir gen yok belki onlarca gen var, çok bilinmeyenli bir denklem gibi. her gen içinde baskın ve çekinik gen olduğu için, ikisinden birisi çocuğa geçiyor işte. otomatikmen çocuğun özellikleri çok farklı olabilir anne babadan, mesela sadece 10 gen varsa bir özelliği belirleyen, 2 üzeri 10 farklı durum söz konusu. tabi bazen nesiller doğaya uyum sağlamıyor ve mesela x özelliğini taşıyan tüm bireyler ölüyor böyle bir durumda x özelliği alt nesillere daha düşük ihtimalle geçiyor. geçenlerde ölüyor zaten. bir zaman sonra x özelliği hiç olmamaya başlıyor.


  • patron stayla  (26.08.13 01:40:40) 
@septiklestiremediklerimizdenmisiniz; evet konu lamarc'tan gelmisti oraya.


  • aksi kanitlanmadikca cocuktur  (26.08.13 01:41:19) 
Dediğin çeşitliliği sağlayan şeyler DNA'da oluşam mutasyonlar çoğunlukla. Belki bu makale daha yardımcı olur.
evrimagaci.org

  • Haldamir  (26.08.13 01:41:51) 
Önceki nesillerde bulunmayan bi özelliğin aktarılmasıyla ilgili olarak şuna bakabilirsiniz.

tr.wikipedia.org
en.wikipedia.org
  • bonzo  (26.08.13 01:44:13 ~ 01:44:31) 
cevaplar icin cok tesekkurler.


  • aksi kanitlanmadikca cocuktur  (26.08.13 01:51:06) 
burada yazılanların dışında bazı etkilerle, radyasyon, besin veya sudaki maddeler vb (ki radyasyona insan üretimi bişeyle maruz kalman gerekmez, güneş patlaması da yeter) sebeplerden dna nın o an etkin olmayan bölümleri etkin hale gelebiliyor veya aksi olabiliyor. aynı şey nesil atlarken de geçerli.


  • kediebesi  (26.08.13 12:00:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.