[]

alt kimlik havası atmak sempatik midir?

demeye çalıştığım şey şu:

ben sıradan bir vatandaşım, insan ve global kimliği önemli geliyor bana. çevremde insanlar etnik kimliğiyle hava atıyor, her cümlelerinin başına,

-biz çerkezler şöle böle..

ya da örneğin sınıfımızda 4 5 alevi arkadaşım vardı , çok da severim kendilerini, bi müzik açılsa hemen alevi türküleri ilk sırada.

- ya da muhacir muhaciri vs vs.

tmm la çerkezsin de ortamda ben de varım, ben ne diye övüneyim şimdi?
bana bunlar çok saçma geliyor, yani alt kimlik veya üst kimlik, farketmiyor insanların kalıtımsal ve kadersel olarak geçmişinden taşıdıkları ile bir ortaklık belirleyip başkalarının yanında kendilerini pohpohlamasını hiç sempatik bulmuyorum. siz nasıl buluyorsunuz?

 
çok afedersin ama tek kelimeyle: GERİZEKALILIK olarak buluyorum.
senin seçme şansın olmayan, kendi çabanla becermediğin bir konuda hava atmanın, ya da gururlanmanın anlamı nedir?
ha şöyle bir konu var onu anlayabilirim biraz, azınlık oldukları için hor görülen asimile edilmeye çalışılan insanlar kendi alt kültürlerine biraz daha sarılırlar bu savunma mekanizmasıdır.
  • rentts  (25.08.13 13:40:56) 
abi şöyle; alman kökenli olsam hiç düşünmedem atarım havamı siemens var audi var, kolay değil bunları üreten bir ulus olmak ama çok afedersin çerkesmiş, arnavutmuş, türkmüş, kürtmüş bunlar dünyada pek de bir şey yapamamış milletler, hava atılacak bir şeyleri yok. kısacası MALLIK olarak görüyorum.


  • shafuck saiser  (25.08.13 13:45:37) 
bana da baya acaip geliyor, bir de hani kendi çocukluğunda ailesi göç etmiş olur, ya da mesela kuzey ege de tahtacı köyleri vardır, yalnızca alevilerin yaşadığı, kendi kültürlerine göre yaşadığı, öyle bir yerde büyümüş, bizim hepimizin dışında belli spesifik bir kültürde yetişmiş olur neyse de.
baya bildiğin istanbul, ankara, adana vs. de doğmuş, hayatında bulgaristana gitmemiş, ya da çerkez köyünde, alevi köyünde, türkmen köyünde vs. büyümemiş adam gelmiş biz böyleyiz biz şöyleyiz diyor, sanki kendi görmüş de biliyor hıyar.
bir de osmanlının küçülme dönemlerinde, belli yıl aralıklarında balkanlardan türkiye ye dönüp yerleşmiş, türk asıllı insanlar vardır ya, mesela dedemin babası da oğlan kardeşleriyle beraber gençliğinde bulgaristandan türkiye ye dönmüş, burada yerleştiği ege kasabasında evlenmiş, aradan kaç kuşak geçmiş, ben hayatımda bulgaristanı görmedim, o kültürde yetişmedim, benim durumumda olup da ya biz bulgar göçmeniyiz o yüzden böyle bir göçmenlik var tabi diyenler var ki, tam dayaklık. az buçuk araştırsalar bir de bulgaristan dan türkiyeye gelen büyük büyük babalarının ondan da bir 100-200 yıl önce osmanlı nın genişlemesiyle yeni alınan yerlere yerleştirilen, konya lı bursa lı türkler olduklarını görecekler ya, atalarım bi 200 sene bulgaristanda yaşamış, ordan kız almış o kültüre kaynaşmışlar, o yüzden 100 sene evvel türkiye ye de dönmüş olsalar, ben hiç bulgaristanı bile görmemiş olsam da göçmen olacam.hakkaten acaip.
sempatik değil, çoğu durumda da denyoca.
  • alice practice  (25.08.13 13:51:36) 
e çok normal değil mi bu? çocukluğundan itibaren alevi türküleriyle büyüyen bir insanın alevi türküleri açması kadar normal bir şey yoktur bence, ya da göçmenlik de aynı şekilde. göçmenlik, başka bi göçmenin olduğu bir ortamda ortak bi noktadır, muhabbeti açılır, konuşulur, kompleksli insanlar gıcık olur, kompleksli değilsen de 'ulan değişik bir şey var burada, bi dinliym bakalım ne diyorlar' diye dinlersin, bir şeyler öğrenirsin.

ayrıca göçmen olmanın getirdiği bir azınlık duygusu var. bizim ailede 'dedemler' gelmiş direkt, annem arnavutluk'ta doğmuş, bi bavulla kalkmış savaştan kaçıp trye gelmişler, türkçe dahi bilmiyorken çok ciddi bir servet ve eğitim birikimine ulaşmışlar. göçmen mantığı 'berabersek güçlüyüz, ayrılırsak kayboluruz' olduğu için bu insanların bu konuda çok daha hassas olması çok normal. bir göçmen daha bulduğu anda o adam boynuna sarılası gelecek, geliyor.

size tavsiyem bu tarz konuları kafaya takmayın. dünyanın her yerinde alt kimlikler ve onların gelenekleri / kültürleri ile alakalı muhabbetler yapılır. almanya'da bavyeralı arkadaşlrım kuzeyli arkadaşlarla kültür değiş tokuşu yaparken kimse 'ulan ibneye bak, bavyeralıymış, sikim' gibi laflar etmiyordu. ama aşağılık komplekslerimiz paçalarımızdan aktığı için sürekli birilerini susturmaya çalışıyoruz biz bu ülkede. enteresan.
  • roket adam  (25.08.13 14:17:19) 
kendi yaşadığımız kültür ortalama kültürden farklı olduğu için kendimizi anlatmak için yapıyoruz bunu. biz çok özeliz üstünüz demek için değil.

aydın'da büyüdüm, türkü diyince aklıma yörük ali efe türküsü geliyor. çerkes&türküm haliyle kürt adetleri değişik geliyor. nasıl kayserinin mantısı varsa kayserili mantıyı seviyorsa ( çocukluktan beri yediği için + mantıyı kim sevmez ) çerkes de kendi yemeğini seviyor söylüyor. ne varmış yani bunda? pohpohlama değil, sen çoğunluğun kültürüyle ortak özellikler taşıyorsundur, o kültüre göre hareket ediyorsundur ama adam evinde bundan farklı şeyler de yaptığı için yaptığınız şeyler değişik gelir o da anlatır. bu kadar basit.

ya da adamın kendisi göçmemiştir ama dedesi göçmüştür. tayin çıktı diye 2 yıllığına doğu görevine gelmedi o insanlar; orada evlerini, atlarını, topraklarını, sevdiklerini arkadaşlarını akrabalarını yollarda ölen bebeklerini bıraktılar, canlarını kurtarmak için geldiler. ösolu suriyelilere verilen paralar gibi paralar verilmedi o göçmenlere. o adamın torunu bu sıkıntıların uzantılarını yaşamadı mı sanıyorsunuz?

özet; saçma sapan konuşmayın la.
  • repins  (25.08.13 14:19:54 ~ 14:23:36) 
aman arkadaşlar, söylediklerimi kültürel faşizm yapıyormuşum gibi algılamayın. çok üzülürüm.

ben kendimi insancıl birisi olarak görürüm. batıda doğmuş olmama rağmen bir çok insandan daha iyi kürtçe biliyorum.

benim dikkatinizi çekmek istediğim nokta şuydu, bir sınıfınız var. ve bu sınıfla aranız çok iyi, her türlü kürtü ile alevisi ile, türkü ile kimliği belli olmayanı ile iyisiniz. ama belli bir kesim sürekli aralarda, o kadar insan otururken devamlı kendi köyünde kasabasında öğrendiği halayı sınıfın ortasında çekip, sesi son ses verip tililililili diye bağırıyorsa, biraz antipatik olmuyor mu?

ben böyle insanları kastediyorum.

benim doğrum şudur, bir ortama girdiğimde, benden farklı kimlikli insanlar da var ise o ortamda, kendi şovumu yapmam, empati kurup " lan adamlar benden değil ki, neden kendimi övüyorum" diye düşünürüm.

yoksa yörüğünden, lazına, çerkezinden kürdüne herkes candır, ciğerdir.
  • discopolice  (25.08.13 14:28:06) 
çerkesim, ve bende sevmem öyle konuşmayı. konu yemek olur mesela fikrimi söylerim, farklı bir mutfak çünkü herkes bilmez. ama şöyle bir şeyde var, kültürün yok olmasına izin vermemek. bu önemli bir şey ve göz ardı edilemez.


  • eyyor  (25.08.13 15:13:28) 
verdiğin örnek elbette abartı ve herkesi rahatsız eder. ben de kalan insanları dışlamamak adına bu muhabbeti o arkadaşlarla yalnızken yapmayı tercih ederim, o konuda haklı olabilirsin dediğin gibi. ayarını bilmek lazım.


  • roket adam  (25.08.13 15:41:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.