[]

Kaynak göstermece - Citation

Merhabalar, cahiliyetimi bağışlarsanız "kaynakça" ve "kaynak gösterme"ye dair bir sorum olacak.
Mesela bir makaleden alıntı yapıcam. alıntı yapılacak bölüm de xyz isimli makale yazarı diyor ki "hede hödö isimli yazar bilmem ne çalışmasından bu konu böyle böyledir demiştir. (hödö, 2000)".

Şimdi ben de bu kısmı kendi çalışmama eklemek istiyorum ve aynen böyle hede hödö demiş olarak. Bunu nasıl yazmam lazım, kaynak olarak xyz'yi mi hede hödö'yü göstermeliyim. Bunu sonuçta xyz söylememiş ama ben xyz'nin makalesinde görüyorum. Hede hödö'nün makalesi haliyle benim elimde yok, kaynak göstermek için xyz'nin kaynaklarına gidip, kaynağı ordan mı kopyalamalıyım? Napmalıyım? Çok kafam karışık, ya da kafam çok karışık.

 
şu sayfa size yardımcı olacaktır.

tk.bilgi.edu.tr
  • demcan  (23.03.09 12:41:31) 
ikisini de göstertmen daha bi makbül.

öneri 1: xyx'nin de belirttiği gibi, hödö abc konusunda bu böyledir diyor. (kaynakçaya ikisini de yazarsın)

öneri 2: hödöyle abc konusunda hemfikir olan xyz abc konusunun bu böyle olduğuna katılıyor.
  • sipsi  (23.03.09 12:43:21) 
ingilizce yazarken hede höde 2000 (and the references therein) gibi bir kalıp kullanılıyor, benzer bir şey kullanabilirsiniz (hede 2000 (ve içeriğindeki kaynaklar) gibi). görmediğiniz, kullanmadığınız kaynağı referans göstermeniz yanlış olur.


  • zbam  (23.03.09 14:05:48) 
ofis le entegre calısan bir programı vardı bunun. endnote diye. onu kur cok nefis kolaylık saglıyor.


  • bryan fury  (23.03.09 14:13:46) 
sen sadece aldığın kaynağı belirteceksin, aldığın kaynağın kimden aldığıyla ilgilenmene gerek yok, araştırmak isteyenler aldığın kaynağa bakarlar..


  • alkolikfedai  (23.03.09 14:31:30) 
@alkolikfeadi, öyle bir şey yok. Normalde yapılması gereken ana kaynağı (hödö, 2000) bulup okumak ve gerçekten senin de diyeceğin şey için önemliyse ona referans vermektir. Ama hödö'nün makalesini bulamazsan ingilizce makaleler için konuşuyorum, biz şöyle referans veriyoruz (hödö, 2000; as cited in xyz, 2007).


  • sui  (23.03.09 15:34:06) 
zotero kullanalim, kullandiralim.


  • fdegir  (23.03.09 17:50:09) 
naklen atıf yapabilirsiniz.

hedehödö (bu ne) isimli yazarın dediği şeyi ana metinde yazıp, dipnotta şu şekilde atıf yapıyoruz. (1)

(1) hedehödö, 2000, s. x'ten naklen: xyz, 2001, s. xv.
  • gulden kale  (23.03.09 20:30:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.