[]

ücretli öğretmenlik olayı

hakikaten çok mu "kölelik" yav? çok para kazanılmıyor, eyvallah, ama en azından günü saatin belli. haftasonları tatil. yanılıyor muyum? okuduğum yorumlardan sonra hiç başvurasım gelmedi. var mı konuyla ilgili tecrübesi olan, ya da tecrübesi olan tanıdığı olup akıl verebilecek?




 
çalışma şartları nispeten dışarıda asgari ücretle çalışmaya göre iyidir. 800-1200 lira alırsın diye tahmin ediyorum. kısa ve öz biraz üvey evlat kalırsın her açıdan. birlikte çalışacağın öğretmen arkadaşlar sana belki bu duyguyu yaşatmazlar ama ister istemez insan öyle hisseder diye düşünüyorum. onun dışında yorucu ve eğlenceli iş. benim içimi hep ve her açıdan yaralayan durum ücretli öğretmenlik. ben olsam maddi değil belki ama mesleki birikim sağlayabileceğim geleceğe dönük başka işlere yönelirdim. ücretli öğretmenlik sadece günü kurtarmadan ibaret. şahsi düşüncelerimi yazmaktan dolayı pek açıklayıcı olamadım, kusura bakmayın. neresini yazsam elim acır.


  • muslum tangoze  (24.08.13 18:49:16) 
iki yıl yaptım çok rahat sadece hakettiğin parayı alamıyorsun işte, bir de her okulda olmasada kadroluların küçümser tavırları. ben de kararsızım, bu yıl oturup sıkıca kpss ye hazırlanmayı düşünüyorum.


  • my december  (24.08.13 18:51:16) 
aynı paraya özel sektörde çalışmaktan çok çok daha iyi.


  • ya ben lan neyse  (24.08.13 18:55:06) 
öğretmenim, şunu söyleyebilirim bu konu hakkında,

bilmiyorum öğretmenlik mezunu musunuz, ama ücretli öğretmenlik tarihin görmüş görebileceği en aşağılık politikasıdır. şimdi eğitimin öneminden girip kafa şişirmeyeceğim ama, bir öğretmenin üzerinde 20 yıl yatırım yapılıp o insana bu fırsatı vermek yerine 1/4 maaşla herhangi bir sosyal güvencesi olmayan, en önemlisi de işinin ehli olmayan insanların görevlendirilmesi, gelecek nesiller için düpedüz intahar, öğretmenler için ise kabir azabıdır.

o yüzden, atanmak için 300 000 öğretmen beklerken devletin ücretli öğretmenleri çalıştırmasına biz öğretmenlerin tepkisi büyüktür. pek sıcak bakmayız.

ücretli öğretmenlik yapıp deneyim ve biraz para kazanmak istiyorsanız, hayalini kurduğunuz o üç beş lirayı kat ve kat fazlası ile başka iş kollarında bulabilirsiniz. ücretli öğretmenlik modern kölelikten farksızdır. neden mi?
ne okul yöneticilerinin, ne diğer öğretmenlerin, ne de öğrencilerin gözünde hiçsinizdir. kullanılıp bir köşeye atılırsınız.
devlet sigortasını bile tam karşılamaz ücretlilerin. okul müdürlerinin ayakçısı olursunuz. gel dediğinde gel, git dediğinde git. yazın veya tatillerde, herhangi bir özür durumunda maaş filan alamazsınız. cebinize her ay 900 lira para girer en fazla o para da onca saat boğaz patlattığınıza değmez.

ingilizce öğretmeniyim. benim atanmam gereken yerlerde şu an peyzaj mimarı, tapu kadastro mezunu insanlar ücretli öğretmen olarak mahallemdeki okulda ingilizce öğretmeye çalışıyorlar. ingilizcenin "i"sinden bihaberken...
  • discopolice  (24.08.13 19:11:53) 
bir kaç açıdan son derece sıkıntılı durumu, ben genelleme yapmaktan da korkarak bir cok ücretli ögretmenin durdugu noktayi açıklıga kavusturmaya calisayim.

-ücretli ögretmen, aklı olan kisinin yapacagi is degildir. ama hic parasi olmayan ve mecbur kalan insanın yapacagi bir iştir. bu sebeple, işini severek ve istedigi icin degil, mecbur kaldigi icin yapar.

-mecbur kalarak yaptigi icin, son derece doğal ve hakli olarak ilk firsatta daha iyi bir işe geçiş icin ugrasir. bu sebeple, ne yaptigi işe konsantre olabilir ne de sınıfını ve ögrencileri sahiplenir. kaçınılmaz olarak, ögrenciler bunu hisseder ve nasıl olsa üc gün sonra gidecek diyerek daha sıkıntılı bir sınıf ortami yaratir.

-kadrolu ögretmenlerin neredeyse tamamı, biraz acıma ve sempati, biraz da üstten bakar bir tavırla yaklasirlar zira sizin disinizi tirnaginiza takarak yaptiginiz ve en ufak sorunda müdürün bir sözü ile sona erecek işiniz icin onların hic bir caba göstermesi gerekmez. resmi bayramlar, tatiller kadrolu ögretmeni sevindirir, kar tatili, sınav tatili onlarin işine gelir. aynı maaşi alirlar. ücretli ögretmen icin tatil demek daha az ders daha az para demektir. devlete bir kez girdin mi cikmasi cok zordur. isterseniz söyle bir sey deneyelim. iki ögretmen dersin ortasinda indirsin pantolonu ve sınıfın ortasına sıçsın, kelimenin tam anlamı ile, dolu dolu sıçsın. ücretli ögretmen akşama kalmadan işinden olur. kadrolu öğretmen en kötü ihtimalle başka bir okula atanır. orada sınıfın içine sıçmaya devam eder (bu sefer mecazi olarak).

-ücretli ögretmen calistirmak devletin en büyük serefsizliklerinden birisidir. taşeronun dibidir ve okullar özellestiginde ve devlet okullari özele devroldugunda simdi kıçı rahat olan ögretmenlerin ne hale düseceklerinin resmidir. öyle sey olmaz diyenler, saglik sistemine baksinlar. özel hastaneler aylik 500 lira vererek hemsire calistiriyorlar, biraz parasi olan özel saglik meslek lisesi acarak piyasaya ucuz isgücü yetistiriyor. aile hekimligine parasi cok diye gecen hemsireler, birer birer tünelin sonunda gelen treni görüp tekrar kadroya nasil gecerizin hesabini yapiyor. ücretli ögretmenler, kadrolu ögretmenlerin gelecegidir, acıdıklari ve hastalikli şefkatleri ile sarip sarmaladiklari kendilerinin gelecekteki halidir.
  • atmacaged  (24.08.13 21:14:34) 
@atmacaged aynen katılıyorum size.

@sivrisinek kusura bakmayın ama size katılmıyorum.

bahsettiğiniz beğenmeyip gitmeyen öğretmenlerin sayısı bahse değmeyecek kadar azdır. size 300 000 öğretmen evinde işsiz güçsüz bekliyor diyorum. bu ne demek tahmin edebiliyor musunuz? ayrıca bir çoğu benim kadar şanslı da değil. bende en azından dil var gider özel sektörde iş bulurum da, ya sınıfçısı ne yapacak? adamı kim kabul etsin.

diyorsunuz ki işinde iyi olanı herkes kabul eder. yahu adamlardan 20 000 kişi sınava girdi (sınıf öğretmenliği) 300 kişi atadılar geçen yıl, 88 90 puanla adamlar açıkta kaldılar.

işine geldiğinde bir gecede dünya kadar atamayla din hocası alan devlet yıllardır atama bekleyen öğretmenlerin sesini duymuyor. bunun yerine onlarla dalga geçer gibi dünya kadar ücretli çalıştırıyor.

ücretli çalışanlara değil lafım. ihtiyacın vardır çalışırsın. alınterindir sonuna kadar saygılıyım. benim derdim politika ve yıllardır kartopu gibi yığılan binlerce öğretmenin çığlığının duyulmaması.

kısaca soruya son kez cevap verip polemik yaratmak istemem daha fazla:

-ücretli öğretmenlik son çare gibidir, para için gidersin kazanırsın, daha iyi iş bulursun bırakırsın.
-ücretli öğretmenlik evet, sabah gittiğin geldiğin saatleri bellidir, düzenli bir iştir.
-ücretli öğretmenlik uzun vadeli yapılacak iş değildir, kişisel olarak gerek maaş gerek kariyer olarak hiçbir çözüm sunmaz
-ücretli öğretmenlik ile cvnize herhangi bir geçerli "deneyim" ekleyemezsiniz. kimse buna pirim vermez
-ücretli öğretmenlik alnınızın akıyla yaptığınız işinizi şartlar gereği küçümsenerek yapmaya mecbur bırakılmaktır.

iyi akşamlar.
  • discopolice  (24.08.13 21:39:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.