[]

ezan

Selam kulağı ve aklı çalışanlar,
Ezan ile ilgili bir sorum var. Aslında soru değil, her gün sorunum var.
Camiye çok yakın oturduğumdan da bu olay beni ekstra rahatsız ediyor olabilir ama, günde 5 kere bas bas bağıran, hem de nağmesiz, olabilecek en kötü şekilde bağıran adamın sesine katlanmanın neden normal sayıldığını bir türlü anlamıyorum.

Dindar insanlar için, bu bir gereklilik, anlıyorum. Ama bu, inanç özgürlüğünün tam tersi bir uygulama gibi geliyor bana. Yani o ses varsa, o sesi istemeyen insanın istediği sessizlik yok. O yüzden bu bağırtılar çekilecek illa, tamam, buna birşey yapılamıyor galiba. Yani illa ki bas bas bağıracak o mikrofondan, mikrofon yokmuş gibi bağırıp, bi de orada maksimum volüme getirecek ayarı.

Ama bunun bir kuralı kaidesi yok mudur? Hani bu kadar çok bağırmasa. Zaten eğitimli bir ses olsa bu kadar rahatsız etmez sanıyorum. Namaza çağıran ses bir huşu, bir huzur tınısı içermeli ama bana ve eminim kulağı duyan bir çok insana nefret duyguları yüklüyor daha çok.

Hayır bi de asıl olay, bu din konusu ülkemizde genellikle eleştiriye gelmeyen, sorgulanmaya kapalı olan insanların pratiği olduğu için, camiye gidip "Efenim bakınız, böyle böyle çok rahatsız edici bir ses, kötü okuyorsunuz" da denilmez ki.
Cemaat üyesi filan olmadığımdan da insan toplayıp ses olamam.

Ne yapacağımı bilmiyorum.

Ne dersiniz? Ne yapılır.
Taşınmaktan filan bahsetmeyin, insan hakları bakımından çözemiyorum ve geleceğin suçlusu olmaya doğru gidiyorum.

 
belli desibel sınırlaması vardı. diyanetin açıklamasını aradım ama şu anda bulamadım. ezanın düz(namesiz) ve gerektiğinden yüksek sesli okunması rahatsız edici olur bu da uygun görülen bir şey değildir.

ek: müftülüğe iletin sıkıntınızı. saygıyla karşılıyacaklardır şikayetinizi.
  • japon askeri  (23.08.13 22:07:20 ~ 22:08:40) 
girlofwinter, çok uzun süredir canımı sıktığı için bu konu, biraz patlama halinde yazdım. dediğin kısım biraz gereksiz ve terbiyesiz duruyor, haklısın. kaldırdım.


  • neynep  (23.08.13 22:08:07) 
neredeyse 10 yıldır bir caminin yanında oturuyorum ve din ile alakası olan bir insan değilim ama bu durumdan rahatsız olmadım hiç. zaten hayatımızın başlangıcından bitişine kadar her gün düzenli ezan sesini duyduğumuzu düşünürsek bu biraz alışkanlık gibi, o sesi duymasam bir tuhaflık varmış gibi gelir. evinize yeni mi taşındınız? eğer öyleyse zamanla alışmanız muhtemel.


  • theseachange  (23.08.13 22:14:20) 
Ezan guzeldir 1 haftadir ezansiz ulkelerdeyim ve yokluğunu hissediyorum.

Ama sana karsi cikmiyorum kotu okunan ezana tamamen karsiyim. Insani dinden bile sogutabiliyor.

Tavsiyem diyaneti arayi camii adini verip desibel yuksekligi ve okuyan insanın tilavet makam bilmeden cok kötü okuduğu seklinde bir bildirimde bulunmanizdir.
  • efrasiyab87  (23.08.13 22:20:26) 
-yeni taşınmadım, alışmak mümkün değil. sokaktayken de rahatsız ediyordu. Ama o sokakta olmaktı, her gürültü tesadüfen mümkündü. Ama sessiz kalmak istediğinde, evde...dayanılmaz.

- Benim de yurt dışına kaçma imkanım olsa, sebebim hazır.
  • neynep  (23.08.13 23:25:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.