[]

lotr severler toplanın hele

aklımda kaç gündür takılan soru var soruyorum. hani galadriel'in aynası var ya. şimdi galadriel frodo ve sam'i aynaya bakması için çağırmıştı ilk sam bakmıştı sonra frodo bakmıştı. bu sırada galadriel suya sakın dokunmayın demişti. suya dokununca ne oluyor biri bunu açıklayabilir mi ?




 
Cok kiymetli bir su oldugu icin. Oyle bildigin h20 degil.


  • latios  (22.08.13 20:44:49) 
Televizyon gibi düşün. Ekrana dokununca filan iz kalıyor, hoş görünmüyor ya, işte aynı hesap. Neticede kadim bir nesne, ben olsam ben de dokundurmazdım.


  • burka  (22.08.13 20:48:02) 
Kitapta sebebinden bahsetmiyor (en azından LOTR'da, belki Silmarillion'da yazıyordur) kendimce yorumlarsam Sam suya bakınca Shire'ın geleceğini görmüştü. Yüzük yol edildikten sonra da Shire'a döndüklerinde hakikaten bir takım serserilerin (liderleri de yenik düşmüş Saruman hatta) hobbitlere eziyet ettiği gerçeğiyle karşılaştılar. Yani su Sam'e geleceği doğru şekilde göstermişti.

Şimdi suya dokununca neler olabileceğine daire teorilerime gelirsek :

1. Suya temas etmek olayların akışını değiştirebilirdi belki. Bu yüzden en doğrusu müdehale etmeden seyretmek olmalı.

2. Suyla temas nesneye zarar veriyor olabilir ya da dokunan kişiler etkileniyor olabilir. Galadriel kadim bir karakter, bu sebeple izin vermemiş olmalı.

Bana kalsa hiçbir şekilde geleceğe dair bilgi alınmamalı çünkü gerçekleşecek (ya da potansiyel olarak gerçekleşecek) olayı gördükten sonra geleceğin akışının değişme olasılığı var. Bana daha çok kendi kendini gerçekleştiren kehanet gibi geliyor bu durumlar. Yani şayet sen o vizyonu görmemiş olsaydın hiç gerçekleşmezdi gibi...

Ayrıca hala ilk yanıtımda ısrar ediyorum, niye dokundursun ki elin hobbitlerine eşyasını. Sen evine gelen çoluk çocuğa bilgisayarını, cep telefonunu elletiyor musun ? İhtimam göstermiyor musun "Dikkat et çocuğum" diye. Aynı şey işte...
  • burka  (22.08.13 21:04:05) 
Değişik bir perspektif önereceğim:

LOTR'nin hem kitap hem film üçlemesinde üstü kapalı bırakılan konulardan biri, "palantirler". Ne kaç tane olduklarını biliniyor ne de işlevleri; şekilleri- şemalleri bile belirsiz, hatta bu bilinmezlik bir yerde Gandalf'ın ağzından da beyan ediliyor.
Galadriel'in aynasına dair göndermelerden yola çıkarak, bunun kayıp palantirlerden biri olduğunu ve Galadriel'in, onu kullanmaya cüret edecek kadar kudretli olsa bile, özellikle hobbitlerimizin yanında dikkati elden bırakmadığını düşünüyorum.
  • kitvidet  (22.08.13 21:18:04 ~ 21:21:49) 
@kitvidet palantir konusunda yanlışın var. feanor tarafından yapılmış 8 tane taş. küre şeklinde sahipler. işlevleri ise uzaktan iletişim kurmak. hatta anlamı uzağı gösterendir. saruman ve sauron bunlar yolluyla iletişime geçmişti. hatta pippinde bakmış sauron ile karşılaşmıştı.


  • lathspell  (22.08.13 21:36:11) 
@lathspell, "haklarında hiçbir şey bilmiyoruz," demedim, "üstü kapalı" dedim, ucu açık bırakılmış da diyebiliriz; şöyle ki: "They were made by the Elves of Valinor in the Uttermost West, by the Noldor and maybe even Fëanor himself. Many palantíri were made, but the number is not known." - en.wikipedia.org

Yani bizim bildiğimiz 8 taş haricinde başka palantirler olması mümkün. Benimki sadece bir teori tabii; palantirlerin tümünü küre şeklinde taşlar olmasını şart koşarsak, başka formda olamaz dersek, o zaman Galadriel'in aynası tanıma uymuyor elbette, haklısın. Ama gören taşları yapmak Sauron'un gücünün ötesinde olduğuna göre Valar'ın Elf ırkına benzer işlevli objeler ihsan ederek kıyak geçtiğini düşünebiliriz. Teyitsiz bilgi elbette :)
  • kitvidet  (22.08.13 22:02:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.