[]

laiklik üzerine...

şimdi ntvspor'da bir haber okudum. papa, en son seçileni, arjantin ve italya arasında hazırlık maçı "düzenletiyor". işte buffon ve messi'yi kabul etmiş makamında vs. ortalık çok mutlu insanlar heyecanla bekliyorlar maçı.

bunun bizde tam karşılığı yok evet ama tutun ki diyanet işleri bakanlığı köprü olsun diye türkiye ve (artık adını siz koyun) filistin, suriye, kuveyt, mısır vb. müslüman bir ülke ile dostluk maçına ön ayak olsa, karşılıklı din bakanlıklarının başkanlığını yapanlar baya baya stada gelse, izlese.. fırtınalar kopmaz mı sizce bizim ülkede? benim tahminim bu yönde olur.

pekii... soruya gelirsek. biz hangi ara bu din işini bu kadar kötü gösterip, insanları dinden soğuttuk ve inananlar vs az inananlar ve hatta hiç inanmayanlar diye birbirimizi ayırıp deli deli davranmaya başladık? veya bizim yaptığımız mı doğru olanı? hani bu şu demek dünyada kimsenin beceremediği bir şeyi mi yapmaya çalışıyoruz?

benim siyasi, dini düşüncelerim önemli değil. mantık çerçevesinde soruyorum. dinden insanları soğutan kimdir? bunun ne faydası olmuştur? kendi inandığı gibi inanmayanları dışlayanlar kimlerdir? din bu kadar önemli bir noktaysa bu cumhuriyet 100. yılına varmadan bu sorunları çözüp barışı, özgürlüğü ve dengeyi sağlayabilecek midir?

 
problem herkesin aşırıya kaçmasında, bir zamanlar din ön plandaydı, sıçtılar içine, misal bugün yine aynı şey, gerzeğin biri çıkıp,hamile kadın sokakta dolaşmasın diyor, hadi onu geçtim, başbakan vapurdan inen kadının kıyafetini beğenmeyip bu konuda yorum yapma ve yargılama hakkını kendinde buluyor. İşte bunlar hep seks. Anladın mı insanlar dinden neden soğuyor?


  • balpolen  (14.08.13 04:12:25) 
bir tarafta asiri dozda sunnilik/beyin yikama ve osmanli gelenegi (ki hala insanlar birilerine tapmaya bayiliyor) (bkz: got kili)

diger tarafta bu baskidan sikilan genc osmanlilar, jon turkler, ittihak ve terakki (hepsi sadece dine karsi dogmadi ama hepsinin icinde bundan biraz var) + gezi hareketi

din onemli bir nokta degil hatta tamamen devlet icinde yok olmasi gereken bir nokta. insanlar kendi istedigi sekilde yasasinlar ama baskalarina karismasinlar ya da baskalarinin yasamina karsi yorum yapma hakkini kendinde gormesinler... bu da yeni bir akim ile mumkun, insanlari egitmek lazim. ki su anki hukumetin boyle bir plani yok cunku bu despot duzen onlarin ve onlar gibilerin isine geliyor, ve gelecek...
eskiden ummetcilik vardi, sonra milliyetcilik, ulusculuk oldu... ama bunlarin hicbiri artik ise yaramiyor.
  • hibernating black bear  (14.08.13 04:41:38 ~ 04:42:30) 
hangi ara? güzel soru. birincisi üniversiteler ve üni öğrencilerinin birbirinin gazına gelmesi.

ikincisi bence akp nin dini kullanarak kafasına göre yaptığı yaptırımlar ve koydukları kanunlara bizzat kendilerinin uymadığını görünce insanlarda hay ben sizinde sizin dininizin de diyerek sırf onlar dinci geçiniyor diye onlara karşı durmak için 'bilinçsizce' evet, 2-3 tane bilinçsiz adamın peşinden giderek bu hale geldi. halbuki dini ikinci plana atmak yerine korumaya çalışılsaydı şimdi belki akp bile devrilmişti.
  • ben yalnızım  (14.08.13 05:14:49) 
cevaplar hep son 10 yılı kapsıyor. akp iktidarıyla örnek vermek saçma. akp zaten tüm bu oluşumun bir sonucu ve çektiğimiz çile eski hatalarımızın bir sonucu. hatta bir arkadaşım konuyu daha da ileri götürüp şöyle demişti;

dışardan yani batı olur amerika olur türkiye'ye uygulanan atatürkçü, laik sistem artık sonuç vermediğinden bu seferde tam tersi din odaklı sistem denenmekte. hani onun görüşüne göre herşey zaten komple ilizyon vs. biliyorum kopuk bir düşünce ama "geniş zamanı" yorumluyor.
  • herospower  (14.08.13 06:46:44) 
buhebu, yazdıklarımı bu kadar yanlış anlayabilmen çok enteresan. kendi görüşlerimi yazmayınca sanırım algıda seçicilik ve önyargı büyük rol oynuyor.


  • herospower  (16.08.13 18:35:56) 
wp.patheos.com.s3.amazonaws.com

daha da geriye gitmek istedim o yüzden yukarıdaki karikatürü ekledim. hep dini baskıdan memnuniyetsiz bir kitle bulunacaktır. en barışçıl görünen dinde bile. farklı dini yorumlar genel ve yaygın dini görüşten baskı görecektir. inançsız topluluklar en hoşgörülü dinlerce bile asimile edilecektir. yani olan bu. din tekdüzeleştirmeye çalışacaktır. tanımı gereği böyle yapacaktır. bu özelliğini kaybettiğinde felsefeye dönüşecektir. ama bu haliyle bile din dışı çelişkiler yüzünden en zararsız felsefeler saldırganlaştırıcı farklılıklara dönüşecektir. işin gidişatı bu. din haricindeki diğer dünyayı değiştirme iddiasındaki doktrinlerde de durum böyle.
  • ismail yk  (16.08.13 19:20:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.