[]

58 yaşında çifte vatandaşlığı bulunan birisinin askerlik durumu?

bir tanıdığım 30 küsur senedir Türkiye'ye giriş yapmamış durumda ve şu an 58 yaşında. askerlik durumu ile ilgili bir sıkıntı yaşayabilir mi? GBT'de askerlik durumunun çıkmadığını biliyoruz ama gümrükte herhangi bir sıkıntı yaşayıp yaşamayacağını bilebilir miyiz? ilginç bir durum, bilen vardır belki diye urada bi sorayım dedim. Yabancı ülke vatandaşı olarak da askerlik yapmamış birisi ayrıca.




 
artık kolundan tutup askere götürme yok bu yüzden içi rahat olsun oradaki çalışma süresiyle çoktan muaf olmuş durumdadır.


  • monkey  (13.08.13 02:17:23) 
bu bilgiye yasal/resmi olarak ulaşabilirsem -kanun,karar vs.- kendisine ileteceğim ve büyük ihtimalle avukata danışma gibi masraflardan kurtaracağım. askerlik kanununa bir göz attım ama göremedim daha detay düzenlemelerde yer alıyor olabilir.


  • candanag  (13.08.13 02:20:55) 
40 yaş gibi genel bir hüküm yok mevzuata genel itibariyle baktım, çetrefilli biraz, genelleme yapılması zor, bir de işin içine çfte vatandaşlık girmesi olasılıkları artırıyor gibi geldi bana.


  • candanag  (13.08.13 02:54:25) 
teorik olarak yapilmasi gereken tanidiginin yakinindaki konsolosluga gidip 6000 Euro odeyip askerligi, dovizli askerlik olarak yapmasi gibi geliyor...

bu arada askerlik yapmadan ne vatandasliktan cikma ne de mavi kart almak mumkun degil. (cifte vatandaslar diger ulkede askerlik yaparsa askerlik muafiyeti kalkiyor ama sen zaten yapmadigini soylemissin)

ama bunlari yapmazsan yaptirimi ne olur basina ne gelir ben de tam bilmiyorum, monkey'in dedigi gibi artik kolundan tutup askere goturme yok (en azindan oyle diyorlar), belki yoklamaya gec gelenler gibi para cezasi felan veriyorlardir? ki devlete borclu olmak da ilerde onune zorluklar cikarabilir...
  • icince bokunu cikaran arap  (13.08.13 04:53:42 ~ 04:54:39) 
ek olarak bir yasal düzenleme yapilmisti sanirim, askerligin dövizli kisminin maliyeti cok artti biliyorsunuz, artik millet yurt disinda askerlik yapmadan vatandaslik degistiremesin diye(cogu ülke o ülkenin vatandasligina gecebilmek icin eski vatandasligin iade edilmesini istiyor) , türk vatandasligini geri verebilmek icin askerlik yapma sartini öne sürüyordu.

bu benim almanyada calisirken duydugum bi olaydi ordaki türklerden, arastirmadim hic.
  • serabetan  (13.08.13 09:57:14) 
aynen ben de gordum 52 yasinda bir asker. @fuskiye nerdeydin askerde? van?


  • kartonpiyer  (13.08.13 11:16:50) 
@ içince bokunu çıkaran arap
askerlik yapmadan vatandaşlıktan çıkamıyorsun veya mavi kart alamıyorsun diye bişey yok. 2009'da 18'ine girer girmez vatandaşlıktan çıkıp mavi kart alabilen, çok yakınım birini tanıyorum. böyle bir şart yok yani.
@candanag sizin tanıdık da bi denesin vatandaşlıktan çıkmayı, türk vatandaşlığını doğumla kazandıysa mavi kart da alabilir, istediği gibi giriş çıkış yapar ülkeye, istediği kadar kalır, malk mülk edinme falan birçok hakkı devam eder ama askerlik yapmaz.

ha değişmiş olabilir şu an, ben 4 yıl öncesinde olanı anlattım.
  • trikotilomanyak  (13.08.13 14:38:32 ~ 23:58:55) 
teşekkürler cevaplar için, kendisine ileteceğim.


  • candanag  (13.08.13 18:37:24) 
@trikotilomanyak
senin dedigin eskidendi. artik oyle uygulamiyorlar. 4 ay once ABD'de cifte vatandas bir tanidigim konsolosluktan geri dondu, bu sekilde size mavi kart veremeyiz diye... o da askerligini yapmamak icin cikmak istiyordu vatandasliktan ama artik yeni dovizli askerlik yasasiyla 6000 euro verip kurtulacak bu beladan...

Zaten askerligi hallettikten sonra mavi karti dusunmeye de gerek yok. TC vatandasligini koruyabilir tanidigin kisi.
  • icince bokunu cikaran arap  (13.08.13 19:21:29) 
@icince bokunu cikaran arap ama adam o kadar parayı biriktirememiş olabilir veya vermek istemeyebilir, bu durumda ülkeye giriş yapmaması daha hayırlı duruyor gibi.


  • candanag  (14.08.13 00:51:45) 
haklisin. o da mumkun, ama asker kacagi olmanin sonu ya hapis cezasi ya da para cezasidir diye tahmin ediyorum.

gerci akil vermek istedigimden degil ama taksitle de halledebiliyorlar sanirim (gerci o 38 yasina mi kadardi emin olamadim).
  • icince bokunu cikaran arap  (14.08.13 03:55:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.