[]

illustrator-fotoğraf boyutları ile ilgili

Merhaba herkese,

2-3 MB boyutlu bir fotoğrafım var. Bu fotoğrafa yazılar eklemem gerekiyor, ben de fotoğrafı illustrator'a yükleyip yazılarımı yazıyorum üzerine. Buraya kadar herşey normal. Sonra bu dosyayı .ai olarak kaydediyorum ve görüyorum ki boyutları 40 MB, hatta 60 MB'lara çıkmış. Kaydederken bir ayar penceresi çıkıyor ama üzerinde değişiklik yapabileceğim herhangi bir ayar yok burada, ben de direkt kaydediyorum.

Yahu bu boyut nasıl bu kadar uçuyor? Daha sonra tif olarak export ettiğimde de boyut daha da artıyor.

Yazıların ve fotoğrafın kalitesi düşmeden bu işi nasıl yapabilirim?

 
ai olarak kaydet, sonra jpeg e çevirirken ayarlardan boyutu küçültürsün. Sana ai. sinin mi küçük boyutlu olması lazım?


  • innerbliss  (12.08.13 16:15:18) 
resimleri tutup sürükleyerek değil programın içinden yani file > place diyerek almalısın. sürükle bırak yapınca görseller embed ediliyor.
döküman büyümesinin nedeni bu olabilir.

  • agy3  (12.08.13 16:34:54) 
@innerbliss:

Bana export edilmiş halinin (jpeg veya tiff) küçük olması gerek ama ai'sinin bu kadar büyümesi de canımı sıkıyor, büyümese iyi olurdu. Buraya yazdıktan sonra tif ile export ettiğim birini irfanview ile açıp boyutunu 1920x1080'e düşürüp yine tif ile kaydedince 21 MB (LZW seçili; ne demekse), jpg kaydedince 2.5 MB haline geldiğini gördüm. Şimdilik problemimi çözdüm jpg ile ama durumu anlayamıyorum. Halen kaynakları gereksiz kullandığımı düşünüyorum, yani istediğim kaliteyi eminim çok daha küçük boyutlarla elde etmem mümkün.

alakasız bir not: yayıncılıkta tif kullanın diyorlar, ben tif'i beğenmiyorum, kalitesi her zaman iyi olmuyor. Öyle tuhaf oluyor ki, mesela spss'de bir grafiği tif'e export ettiğimde yazılar hiç bir şeye benzemiyor, ben de kopyalayıp emf olarak kaydediyorum mesela. o da boyutu çok çok artırıyor.

@agy3; her iki yolla da yapmıştım, hatta bunu ilk mesaja yazmıştım ama bu problemin olduğu resmi nasıl yaptığımı hatırlayamadığım için yazmadım. place'e almak copy paste göre daha az yer kaplar diyorsun yani, tamam.
  • puc  (12.08.13 16:47:59) 
Jpeg e dönüştürürken DPI ını düşürebilirsin.


  • innerbliss  (12.08.13 17:05:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.