[]

Çingeneler

Biz niye sevmiyoruz bu adamları?

Minibüse bir anne ve iki çocuğu bindi az önce. Kimse yanına oturmalarını istemedi. İnsanlar küçümser ve iğrenir gözle bakıyorlar. Cidden ne derdimiz var yahu? Boş minibüste yere oturmak zorunda kaldılar. En sonunda ben yer verdim.


 
davranışları değişik oluyor biraz.


  • rock n roll  (06.08.13 21:58:28) 
helal sana.

genellikle pis oldukları için.

meme açıkta geziyorlarmış yazın gültepede öyle duydum.
  • ayn-i cemin bülbülü  (06.08.13 22:03:29) 
şahsen ben öyle durumlarda iğrenenlerden iğreniyorum

edit: evet davranışları değişik. mesela zamanında bi iş için çingene mahallesine gitmiştik. neyse işimizi bitirdik çay verdiler polisi savcısı hep beraber oturup içiyoruz. karşımızda da bebekli bi kadın var. çocuk ağlamaya başlayınca kadın açtı memesini emzirmeye başladı hepimizin ortasında. biz tabi utandık ettik kafamızı kaldırmıyoruz ama onun için gayet normal bi durum galiba. ama kimseyi yaşantısından dolayı küçümsememek lazım, öyle görmüş yani yapacak bi şey yok.
  • eyyor  (06.08.13 22:04:50 ~ 22:10:45) 
nasıl bir olay o ya? minibüse bineceğim, paramı ödeyeceğim. sonra boşyerlerin yanında oturan insanlar benim sırf etnik kimliğim/görünüşüm ya da kıyafetimden ötürü(üzerimden bok akmadığını ve ortalama bir insan kadar temiz olduğumu varsayıyorum) bana yanıma oturamazsın diyecekler ve ben de yerde oturmak durumunda kalacağım boş arabada?

Afedersin ama o minimüsteki oturma diyen herkesi götlerinden siker sonra bir keyif sigarası eşliğinde devam ederim yolculuğuma.
  • yule  (06.08.13 22:08:28) 
ya bırakın şimdi. alayı hırsız da ondan. kurunun yanında yaş da yanar. yapacak bi'şey yok. cüzdanı kaptıracağına, yanına oturmam, riski hiç almam diyorlardır.

düzeltme: "yanıma oturma" kısmını görmedim. onu diyen zaten insanlıktan nasibini almamıştır.
  • brotha b  (06.08.13 22:10:41 ~ 22:30:20) 
sorun pislik de değil aslında, zaten biz türkler genel itibariyle pis bir milletiz. sorun, onların içten davranışları. yani kendilerini frenleme gibi bir olayları yok, tabi bazen dengesiz sonuçlar da oluyor bu yüzden. ondan çekiniyordur insanlar.

bu arada, şu kurunun yanında yaş da yanar cümlesinden artık vazgeçin arkadaş ya. bir gün o kurunun yanındaki yaş olduğunuz dönemler de geldiğinde bu rahatlıkla, "kurunun yanında yaşız abi doğaldır" diyecek misiniz acaba?
  • soso  (06.08.13 22:11:09 ~ 22:14:26) 
iyi de kadın yerde oturmayı kabullenmiş yani ne kadar temiz olduğu belli, kusura bakma da insanlarımız o kadar kötü kalpli değil.


  • ayn-i cemin bülbülü  (06.08.13 22:11:13) 
sevmemek değil de,gerçekten davranışları ilginç olabiliyor.mesela bigün bikaç tane çingene kadın,sokağın ortasında bağıra çağıra saçlarını boyadılar,sonra fıskiyelerde yıkadılar.bu bir örnek mesela.etnik kimlikle alakalı bi durum değil.böyle garip davranışları olan herkesten insan çekinir.


  • rock n roll  (06.08.13 22:13:56) 
her çingeneyi şopar olduğunu sandığımızdan kaynaklanıyor bu durum. ha büyük çoğunluğu normal olmayan davranışlar sergiliyor fakat, bu genellemeye girmeyenleri kendi işinde gücünde, insanları rahatsız etmeyen senin benim gibileri de var ama azlar işte yok sayıyoruz onları direk.


  • jedilance  (06.08.13 22:27:38) 
Bu baslikta yazilanlar cok guzel bir "irkci oldugumuzun farkinda olmama" haline ornek :) turkler kendilerini batili hissetmelerini saglayacak her halki asagilarken buyuk keyif alir cunku ayni muameleyi batililardan gorurler. Araplar, kurtler, romanlar, hintliler bu sebepten hedeftedir hep. Yurtdisina cikinca turkler hakkinda soylenenleri, zannedilenleri duyunca da gram empati yapmazlar asagiladiklari bu insanlarla.

Kucuk bi not: evet ota boka fasist diyoruz, cunku hem ot hem bok hem de fasistsiniz.
  • nathanieltroy  (06.08.13 22:51:15) 
niye sevmiyoruz, çünkü kaosu ve anarşiyi sevmiyoruz temelde. adamlar tam bir anarşi içinde yaşıyorlar bizim gözümüzde. işte saç boyama ve fıskiye meselesi örneğin. biz kendimizi sosyal normlara adamış durumdayız aslında. en marjinalimiz bile öyle ya da böyle kendini "medeniyet"in normları içinde bulur.

ama çingeneler geçmişten gelen kültürleri gereği hayatı daha anda yaşarlar. ay ne derler, ayıplarlar mı demezler. elbet asimile olmuş çingelene kardeşlerimiz de var ama bizi asıl korkutan kesimde bu anarşist tavır mevcut.
  • inawen  (06.08.13 23:12:27 ~ 23:12:54) 
ben seviyorum ki. gönüllerine göre yaşıyorlar, kasmadan. iki yüzlü değiller.


  • the kene  (06.08.13 23:33:55) 
buyur burdan yak, faşist mi olundu şimdi?

kim yanında bilmem kaç gündür banyo yapmadığı kesin olan birinin oturmasını ister? bunun ırkı var mıdır? bunu yapan türk de olsa kürt de olsa çingene de olsa tavır nettir. biz biliyoruz ki çingenelerde bu oldukça yaygın. nasıl ki almanlara soğuk, italyanlara sıcak diyorsak bu da böyle bir genelleme işte, ırkçılıkla ne ilgisi var?

biz kendimizi sosyal normlara adamış durumdayız aslında diyen zihniyeti de anlayamıyorum. Yahu adam fıskiyede saç boyasını temizliyor böyle bir iğrençlik var mı ya? kim balkonundan böyle bir manzara görmek ister, kim arabasının camından bunu izlemek ister ki? yahu kamu malı diye bir şey var.. sosyal normlar banklara sıçmamayı, çiçekleri koparmamayı vs. emreder, çok mu kötü yani bu şimdi?
  • ayn-i cemin bülbülü  (06.08.13 23:35:29) 
@rock n roll: bu yaptıkları garip değil aslında. çoğu insan sokak ortasında saç boyamadığı için bize garip geliyor. belki de bizim hayatımız da onlara garip geliyor.


  • the kene  (06.08.13 23:36:28) 
@ayn-i cemin bülbülü: belki ben de parfüm kokusuna katlanamıyorum, sen de benim yanıma oturamayacak mısın o zaman?


  • the kene  (06.08.13 23:38:54) 
hanfendi parfümünüz beni rahatsız ediyor izin verirseniz geçeceğim dersiniz.
fakat arada fark var .

insanın kötü kokmak için çaba sarf etmesi ile parfümü beğendirememesi ile arasında.
  • ayn-i cemin bülbülü  (06.08.13 23:42:00) 
the kene,bu durumu nasıl garip bulmadığını anlayamadım.isterse bütün dünya saçlarını sokakta boyasın ,sonra fıskiyede saçlarını yıkasın bana yine normal gelmez.


  • rock n roll  (06.08.13 23:42:33) 
işte hepiniz kendi sosyal normunuza göre konuşuyorsunuz. fıskiyede saç yıkamak sizin çevrenize göre normal değil, ama o çingenelere ve çevrelerine göre normal. beşeriyet görecelidir, bu kadar kısıtlı görüşlü olmayın.

onların da bu ülkede yaşamaya en en temiz kokan sizler kadar hakları var. benim de bir şeylerim çalındı çingeneler tarafından mesela, ama çingene olmayanlar tarafından da çalındı. büyütmek mantıksız.
  • inawen  (06.08.13 23:49:35) 
beşeriyet görecelidir diyecek kadar optimist olabiliyorsanız
medeniyet ürünü olan dolmuşa binecek kadar yeterli mi o beşeriyet, diye soracak kadar gerçekçi olmalısınız.

yani beşeriyetinin el verdiği ölçüde davranacak o kişi.
toplu taşıma kurallarına uyamıyorsa, yürüyecek.
  • ayn-i cemin bülbülü  (06.08.13 23:55:57 ~ 23:57:37) 
olay kesinlikle etnik kimlik değil,çingene olmayıp da rahatsızlık veren de oluyor.ama insanların birbirini rahatsız etmemesi gerekiyor.otobüste,dolmuşta kimse yanına kötü kokan birinin oturmasını istemez.tekrar söylüyorum çingeneliği kastederek söylemiyorum.herkes için geçerli.en önemli şey saygı.


  • rock n roll  (06.08.13 23:56:13) 
sırf kötü kokmaya bağlayacaksak saçmalarız zira benim yanıma otobüste ter kokan amcalar filan oturuyor ya da zaten otobüsteki insanların çoğu ter kokuyor şu günlerde, kimse de çıkıp yanıma oturma demiyor. herkes bu öküzleri çekiyor. çingeneler zaten hep aşağılandığı için onları hor görmek, ay kötü kokuyo bu gitsin yerde otursunculuk yapmak daha kolay.


  • inawen  (06.08.13 23:59:48) 
@ayn-i cemin bülbülü çok ciddi ırkçılık belirtisi bunlar. Tamam savunmada olan tarafsın şu anda anlıyorum ama şu tartışmadan arınıp bir kendini tart. Irkçılığın insanları stereotipleştirmeyle başladığını fark et, sarsıl ve kendine gel.

Bana da o kibirli cevaplarından verme, zira okumayacağım.
  • yule  (07.08.13 00:11:37) 
ben hiçbir cümlemde herhangi bir ırktan bahsetmedim, ki ırkçı olabileyim.

iyi geceler.
  • ayn-i cemin bülbülü  (07.08.13 00:19:44) 
Genelde sisman oluyorlar, minibus koltugunun genisligi de belli nihayetinde. Istanbul sicaginda sisman biriyle dipdibe oturmayi ben de istemezdim. Arti bir de koku sorunu var tabii.. Tum bunlar olsa bile 'yanima oturma' demek nedir ya...


  • nax  (07.08.13 01:09:55) 
sadece çingeneler değil, şehirde belli bir süre yaşamış ve/veya şehirde büyümüş kişilerin bir kısmı şalvar giyen, esmer, başına yazmasını bağlamış... -işte çingene kadınları da böyle giyinir genelde- tepeden bakar genelde, hor görür. "köylü" ya da "şalvarlı" da kimisinin lügatında aşağılayıcı anlamlıdır.
İkincisi, bu bakış açısına kısmen ya da tamamen sahip insanlar çoğunlukta olduğundan kentte büyüyen çoğu insan çocukluğunda "çingeneler kaçırır seni", "çocukların ellerini kesip dilendiriyorlarmış" gibikorkutmalarla muhatap olur, bunlar bilinçaltına ister istemez işler. Yukarıda çizdiğimiz kıyaft/görüntü genellemesine dönelim. Bazı yeşilçam filmlerinde, sezerciklerden birinde iyi hatırlıyorum vardı, bu imaj ile çocuklarıkaçıran dilendiren kişi eşleştirilir.
Sonra vay efendim çingeneler şöyle böyle.
Son olarak gettolaşmayı da es geçmemek gerek. Yukarıda bahsettiklerimin hem sebebi hem sonucu olarak ciddi bir gettolaşma sözkonusu. Bu da kısır döngü yaratıyor.
  • dafaiss  (07.08.13 02:54:35) 
Bağdat caddesinde 2 defa saldirilarina uğradım, nazar boncuğu takmak ıcın kolumu koparıyorlardı grup halinde saldırıyorlar. Zor kurtulmustum


  • fistikliemenems  (07.08.13 15:49:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.