[]

Cocugu Sünnet ettirmek

7 Yasinda bir oglum var ve ben bu adami sunnet ettirmek istemiyorum. Zaten inanmadigim bir dinin farz bile olmayan adeti yuzunden oglumu sakatlamak bana hic dogru gelmiyor. Sunnet yaptirmamanin ne gibi dezavantajlari olabilir? Ne sıkintilar yasarim? Esimin ailesi inancli. Bizimkiler sekuler de olsa inanclilar. Esimin ailesine ne desem? 18 yasindan sonra kendisi isterse yaptirsin desem cok abuk olur mu?

Cevresel olarak dusununce, okulda arkadaslari ne derler cocuga? Askerde pipisine bakiyorlar mi? Benim kimse bakmamisti. Eger sunnetsiz oldugu askerde anlasilirsa ne gibi problemler yasar? Bu konularda goruslerinizi paylasirsaniz sevinirim.


 
askerlik kısmına cevap vereyim; bakmıyorlar hocam. öyle eskisi gibi eğik mi dik mi falan yok öyle bi şey. ben kısa dönem yaptım ama belki normal askerlere farklı bi uygulama olabilir bilmiyorum.


  • pomaklar  (05.08.13 00:49:47) 
düşüncende haklısın. ona bişey diyemiyorum. ama olabilecekler malum.

arkadaşları, öğrenirlerse eğer, sünnetsiz lafını küfür niyetine kullanırlar bence. o yaşlarda çocuklar acımasız olurlar hem. yaşlıların da bunu anlayışla karşılayacağını sanmıyorum.
  • elorelia  (05.08.13 00:50:26) 
aynı durumdayım bebekken yaptırmak çok daha mantıklı geliyor.
yani evet, sonuçta yaptırmak mantıklı geliyor, sakatlamak gibi gelmiyor.

atıyorum hristiyan değilim ama eşim hristiyan olsaydı vaftiz de edelim deseydi ona da hayır demezdim. 18inde yine kendi karar versin tabii ama müslüman olma ihtimali de var ilerde..
  • jimjim  (05.08.13 00:51:11) 
bu düşüncede olan insanların bu ülkede yaşıyor olduğunu bilmek bile ümit veriyor ancak bence çocuğun sosyal hayatı açısından sünnet ettirmek en doğrusu gibi.


  • ack3000  (05.08.13 00:52:58) 
askerde tabip komutan 'sünnet olmayan var mı? diye sorar. kimseden ses çıkmazsa muayene devam eder. açıp bakma diye bir olay yok. ha anlarlarsa kestirirler bence.


  • japon askeri  (05.08.13 00:56:47) 
bunun sağlık ayağı yok mu? sünnetin sağlıklı bir şey olduğunu öğrenmiştim ben. o açıdan yaptırırdım ben olsam. ha bir de eşin ailesi inançlı ise dert olur, laf olur, sıkıntı olur.


  • devilred  (05.08.13 00:56:50) 
Sünnetten sonra sinir hücrelerinin yüzde 90'ına yakınının öldüğünü okumuştum bir yerde. seksten alınan zevkin yüzde 90'ının olmaması demek oluyor bu. sırf bu sebeple, oğlum olursa sünnet ettirmesem mi sorusu kafamda yer edindi.

dezavantajları dalga geçilmesi vb. olsa da, sağlam bir karakter ile aşılamayacak sorun değil bence. bu da sizin yetiştirme tarzınıza bakıyor.

en büyük sorun ailelerin kabul etmeyecek olması bence. onu aşarsanız gerisi oldukça kolay.
  • saygilarefendim  (05.08.13 01:04:22) 
Bence inançtan öte, bu bir hijyen konusu. Vücudun en çok terlyen bölgelerinden birisi ve ordaki ekstra deri, koku ve madde birikimine neden olacak.

7 yaşına kadar çok bile beklenmiş. Şekil olarak da hindi gıdığı gibi bir görüntü, çirkin. Nefret ederim o hayvandan da. İyi ki; bebekken sünnet olmuşum.
  • birkac sorum var  (05.08.13 01:05:44) 
14 sinirden 5i alınıyor.

daha az sinir uyarıldığı için boşalma süresi daha uzun oluyor.

ABD dahil olmak üzere AVrupada da oldukça yaygın sünnet edilmesi.

Sırf dine karşı antipati duyuyorsunuz diye sünnet ettirmemek doğru değil.

Ki türkiyedeki milyonlarca erkek sünnetli, şu ana dek sünnet sebebiyle bir sorun yaşayan kimseyi bilmiyorum.

ha birde porno izlediysen görürsün, sünnetli penis sünnetsiz olana göre kesinlikle daha estetik
  • efrasiyab87  (05.08.13 01:09:17) 
tabii ki sünnet ettir. o değil de zevkin %90'ı mı gidiyormuş? asdasd güldüm gece gece. geçiniz böyle hurafeleri sağlık açısından zararı yok aksine faydalıdır da.


  • aynshinqaf  (05.08.13 01:10:05) 
Baya cemaatci bir yapinin temsilcilerinden fakat bir o kadar ufuk acak bilgi birikimi akillara zarar kulaklari cinlayasica hocam
Kimlige musluman yazildigi zamanlarda nufus memuruna o kismi bos birak diye nasil denir geri donusumu ne olur diye cok dusundum ama su angoruyorum ki cabuk unutuluyormus, herhangi bir sunnet planim yok oglhm hakkjnda bu srbeple demisti

  • cecilia  (05.08.13 01:10:10) 
kendi kararına bırak. burada cevap verenleri bırak, senin bile bu kararı verme hakkın olmamalı aslında...

şahsen ben o kadar önemli bir sorun olmasa bile benim isteğim dışında bu kararı vermelerinden dolayı aileme kızgınım, ve bunun geri dönüşü yok.

kendisi isterse geç de olsa sünnet olabilir, ancak ileride o da bu durumdan rahatsız olabilir...

ayrıca askerden bahsetmişsin de 18den önce gitmeyecek sonuçta, kendi kararını vermiş olacağı yaşlarda gidecek... bir de 10 yıldan fazla bir zaman var oğlunuzun askere gitmesi için, şuanki durumun bir anlamı var mı sizce gerçekten? 10 yılda herşey aynı mı kalacak?

günün koşullarına göre düşünmeyin.

ufak edit:alttaki mesaj sanırım tam olarak anlayamadı, kendi kararını şuan versin demiyorum... 11 yıl sonra verecek kararını.

belki yararlı, belki ileride kendisi de isteyecek ancak olay bundan ibaret değil.
sonuçta bu yapılırsa bahaneler ne olursa olsun toplum baskısı yüzünden yapılacak. sembolik bir durum olsa bile kendi kararını verme özgürlüğüne engel olmuş olacaksınız.

7yaşında gerçek anlamda bir dine inanmak mümkün değildir ve şuan karar veremez. ayrıca arkadaşlarına açıp göstermek zorunda mı? kime ne sünnetinden?

öyle saçma bir arkadaş çevresi var ise zaten arkadaş olmasın, kendisini bozar o saçma çevrede ancak.
  • ucan spagetticanavari  (05.08.13 01:17:08 ~ 01:39:37) 
7 yaşında bir çocuğun kendi kararını mantıklı bir şekilde vermesini nasıl bekleyebilirsiniz çok ilginç.

çocukluk en sosyal olunan dönem ve bütün arkadaşlarınızdan etkileniyorsunuz. 10 tane arkadaşı, sünnet törenlerinden bahsedip, sen daha olmadın mı diye dalga geçecek. bu o arkadaşlarının ebeveynleri tarafından duyulacak filan. sırf bir dine antipati duyduğunuz için, oğlunuza kötü bir çocukluk yaşatmayın bence. hem zaten yukarıda benle beraber birkaç kişi daha hijyen konusunu eklemiş.
  • birkac sorum var  (05.08.13 01:34:45) 
en az 5 yıl bekleme hakkı nvar. acele etme bence. biraz haklısın biraz haksız. bir zorunluluk hale gelmesi kötü ama diğer hali de kötü mesela. bir de şimdi herkes öyle ben neden böyle diyebilir. sorun çıkmıyor demişler ama çok çok azda olsa oransal olarak sorunlar çıkıyor. bu yüzden yaşı büyüsün ve mümkünse iyi bir yerde yaptır. acele etme ama dediğim gibi.


  • sparkle kiddle  (05.08.13 01:40:41) 
dünya sünnet e başladı hala neyin tartışmasıdır bu :)birader oglunla dalga gecerler ilkokulda işerken cocuklar birbirnin pipisine bakarlar aa sünnet olmadınmı diye aglayarak eve gelince analarsın hatanı.belki bi kızla doktorculuk oynıyacak kızın aa bu pıpının halı ne dedigini dusunsene al sana bi aglama durumu daha.bide bu aralar dini degerleri elestirmek moda oldu sanki neyse o kisim eni baglar.geliyim faydalarina sıkılmazsan oku..

Erkeklerin sünnet olmasının penis kanserini önleme gibi bilinen bazı faydaları dışında, diğer bazı yararları giderek artan sıklıkta belirtilmektedir. Sünnet ve çeşitli patolojik durumlar arasındaki ilişkiler aşağıda açıklanmaktadır.

A- Fimozis (prepisyumun darlığı), parafimozis (prepisyumun glansın altında bir boğum yaparak glansı boğması), balanit (glansın inflamasyonu). postit (prepisyumun inflamasyonu) gibi hastalıkları sünnet önlemektedir (6). Sünnet olmamış çocuklarda, penisle ilgili bu problemlere, olanlara göre 2.5 misli fazla rastlanmaktadır (9). Bir başka araştırmada da yenidoğan döneminde sünnet edilmiş çocuklar, edilmemiş olanlarla 8 yıl boyunca karşılaştırıl-mış ve sünnetli olanlarda bu problemlerin daha az olduğu tesbit edilmiştir (10).

B- Prepisyumun kesilmesi bölgenin temiz kal-masını sağlamaktadır. ABD’de fakir ailelere bilhassa bu sebeple çocuklarım sünnet ettirmeleri tavsiye edilmektedir (11). Fakat bu ülkede sünnet zengin, yüksek eğitim yapmış ve beyaz ırktan olanlar ara-sında daha yaygındır (12).


C- Üriner sistem enfeskiyonları ile sünnet arasındaki ilişki son yıllarda üzerinde durulan bir konudur (14). Bu konuda yapılmış bir araştırmada sünnetli çocuklarda üriner enfeksiyonların daha az olduğu gösterilmiştir (15). ABD’de sünnet sıklığının yukarda bahsedilen sebeplerle azalması üriner enfeksiyonları artırmıştır (5).
Sünnetsiz çocuklarda üriner enfeksiyonların sık görülmesi, prepisyumun bu enfeksiyonlara yol açan barsak bakterilerinin üremesi için uygun bir ortam sağlamasıyla açıklanmıştır (16). Aynı sebep sünnet olmamış yenidoğanlarda daha sık rastlanan menenjit, bakteriemi gibi patolojik durumları da açıklayabilir (17).
Hayatın ilk 3 yılı içinde bilhassa ilk yılında olan üriner enfeksiyonlarda böbrekte nedbe dokusu geli-şebilmesi ve bunun kronik böbrek yetmezliğine ilerleyebilecek olması, konunun önemini artırmaktadır (18).


D- Penis kanseri çoğunlukla sünnet olmamış topluluklarda görülür. Sünnet olma yaşı küçüldükçe penis kanserinin görülme sıklığı azalmaktadır. Bu kanser Yahudiler arasında hiç görülmezken, Paraguay’da en sık görülen genitoüriner kanser olarak bildirilmiştir (19). Türk tıp liiteratüründe şimdiye kadar yayınlanan penis kanserli vakaların sayışı 41′dir. Bunların da 30′unu sünnetsiz gayrimüslimler teşkil etmektedir. Penis kanserinin gelişme-sinde genital bölgenin kötü hijyeninin, herpes simpleks virüs tip II, "insan paopilloma virüs tip 16 ve 18 ile olan enfeksiyonların rol oynayabileceği ileri sürülmüştür
  • jamswety  (05.08.13 01:53:15) 
Ben cerrahpasa mezunuyum ve saglik isinden biraz anlarim. Sunnet olmak, kangren olabilir diye ayak parmaklarini kestirmek veya arpacik cikmasin diye goz kapagini aldirmak ne kadar saglikliysa o kadar saglikli. Ayrica sunnet sonrasi peniz normalden daha gergin oldugu icin erken bosalmaya neden oldugu konusunda gorusler var. Daha gec donemde sunnet olan kisiler sunnetsiz alinan zevkin, sunnet olduktan sonra alinan sevke gore daha yuksek oldugunu soyluyorlar. Tabii bunu test etme imkani bulunmuyor.

Arastirdigimda gordum ki bu sunnet islemi firavun dan kalan bir adet dini acidan farz degil. Ama kraldan cok kralcilik adina kusaklar boyunca uygulanmis. İlgili hadislerde kadin sunnetinin de faydali oldugu belitiliyor ama kimse bunu dusunmuyor. Dini boyutu zaten hic beni ilgilendirmiyor. Beni asil dusunduren ailelerin tepkisi. Esimle bile bu konuyu henuz konusmadim. Kesin onlarin tarafi tatsizlik cikartacak. Ne kadar ileri giderler onu bilemiyorum tabii. Ama sirf tatsizlik cikmasin diye kendi oz ogluma boyle bir sey yapmak beni vicdanen son derece rahatsiz ediyor.

Belki sirf toplum baskisi nedeni ile yaptiracagim ama o zaman da ogluma nedenini aciklayacagim ve ilerde kendi oglu olursa, ona bu konuda hic bir baski yapmayacagimi soyleyecegim.
  • tan vakti  (05.08.13 02:01:45) 
Tıp fakültesindeydim. Mezun olan yaklaşık 100 doktor arkadaşımın 100üde çocuklarını sünnet ettirecekler.

Kadın sünnetine gelince, Peygamber döneminde hiç bir kadın sünnet olmamıştır. Dediğiniz hadislerde sahih olmayan/doğruluğu kabul olmayan şüpheli hadislerdir.

Sünnette alınan zevk daha az olduğu için erken boşalma olmuyor cinsel münasebet daha uzun oluyor. daha çok zevk alıp daha erken boşalmak mı, biraz daha az zevk alıp geç boşalmak mı diye bir seçim sunarsanız zaten sonuç 2. seçenek olacaktır.
  • efrasiyab87  (05.08.13 02:09:31) 
Bu arada ne ilk okulda ne lisede ne de askerde hic kimseye cinsel organimi gostermek zorunda kalmadim. Belki normal hayatta gosteriliyordur ama benim basima gelmemis demek ki. Cok da dini kisima gormek istemiyorum ama insani kusursuz yaratan allah neden sonradan burayi kesiniz cunku burasi aslinda pek olmadi diyor ki? Ayrica eger illa bir yerlerimizi kestireceksek apandistimizi aldirmak daha iyi olur cunku penis kanserine gore akut apandisit prevelansi cok daha yuksek bir hastalik. Diger STD lerden ise prezervatif ile etkin bir sekilde korunmak mumkun.


  • tan vakti  (05.08.13 02:13:52) 
@tan vakti
sağlık konusunda söylediğin kısmına katılıyorum.
ayrıca toplum baskısı ve dışlanma açısından da olayı benzer şekilde özetlersek şuan dışlanmaması için sizin sünnet ettirmek istemeniz ileride oğlunuzun dışlanmamak için sigara içmeye başlaması ile tamamen aynı mantıktadır.

sadece arkadaş çevresi yüzünden dışlanmama amacıyla yapılan şeyler doğru değildir bunun kararını kim verirse versin...
şuan burada dışlanır ama yaa diyenlerin çoğunluğu çocuğu sigara içmeye başladığında anlayışla karşılamaz dışlayanlarla arkadaş olmasını da istemez.

sadece kendisinden farklı olduğu için birisini dışlayan insanlar ile bırakın arkadaş olmasın uzun vadede yararına olur.
  • ucan spagetticanavari  (05.08.13 02:23:35) 
Ben sünnet olacağım zaman babam aslında istemiyordu, ben o zamanki sosyal baskı nedeniyle isteyip kestirmiştim(9 yaşında falandım) Şimdi diyorum ne saçma iş. Durduk yere o kadar acı çekmek falan. Bir faydasını da görmedim.


  • dampire  (05.08.13 02:30:22) 
toplum baskısı tek sorun. bunun karşısında durabilirse ne ala. yoksa hayat boyu toplumla sorunları olan bi birey olabilir ve bunun artık sünnetle de ilgisi kalmaz. keşke böyle bi toplumda yaşamasak...


  • e m c  (05.08.13 03:04:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.