[]

deistim galibaa ben ama insanlar nasıl bu kadar müslümanlar ?

arkadaşlar soru başlığı sorumun özünü nitelememekte sadece ilginizi çekebilmek için ana fikirden kelimeler sıkıştırdım.(bkz.itiraf)

şimdik ben kuran kursuna falan gitmedim ama ananem dedem sofu,hacı,az biraz bağnaz.baba tarafımsa dinle ilişiksiz.ailede babam baskın olduğundan bizde o tarafa eğik büyüdük haliyle ama liseden itibaren ailenin dediklerinin pek bi önemi kalmıyor kendin okuyub öğrenmeye başlıyorsun.

benim vardığım sonuç sanırım deist denen şeyle tanımlanıyor.bi tanrı,allah,yaradan olduğu şüphesiz ama kuran-incil vs.yi biraz saçma buluyorum.saçma bulmama rağmen dua okuyorum bazen ama.duanın gücüne inanıyorum bazen.bazen de yok artık diyorum.o da küçüklüğümdeki anne tarafımın bilinçaltıma katkılarından heralde.ama mutlu olucaksam okuyorum duamı.
bu benim kendi görüşüm.ilerde değişir belki bilemem.
herneyse merakım şu mesela arkadaşlarım var safi gönülden inanıyorlar.bi insan nasıl bütün benliğiyle inanıp mantığını kavrayamadığı şeyleri yapabilir ki ? doğuştansa bende niye bu duygu oluşmadı doğduğumda?bunların hepsi "Allah ya varsa,cehennem ya varsa" korkusuyla yapılmıyor mu ? insanlar sadece bunu kendine itiraf edemiyorlar gibi geliyor bana.bizler de risk budur diyib diğer tarafı seçenlerdeniz.belki de onlar haklı biz yanıcaz.ama hepi topu 2 seçenek yok mu zaten.gerçek veya değil.gerçekse biz yandık.değilse de onlar bişey kaybetmiyor sadece kendilerini güvene alıyorlar.
sevgi-saygı çerçevesinde cevaplandırabilrsiniz ama "töğbe-töğbe"veya "nediyosun zındık" tarzı yorumlara gerek yok.kocaman insanlarız.ben sizin içten inancınıza saygı duyuyor sadece masumane sorumu soruyorum.belki haklısınız bende kuran-incil bana saçma geliyor diyerek kolay yolu seçiyorumdur.oruç-namaz vebirsürü şey gerçekten yapılması zor şeyler.ama gerçekten gerek var mı ?

 
herkesin düşünce yapısı da kapasitesi de farklıdır.
bazıları aksini ihtimal olarak bile görmez, çünkü bu konuyu düşünmez bile. bazıları da düşünemez ve kararsızlıktan korkup düşünmemeyi seçer...

düşünmeye gerek görmeyenlerin en büyük sebebi ise en çok güvendikleri kaynaktan öğrenmiş olmaları, asla şüphe duymayacakları kaynaktan öğrenmiş olmaları... ailesinin her dediğini sorgulamadan doğru sayanlar azımsanacak oranda değil.
tabi bu durum doğdukları andan itibaren sürekli olarak, üstüne aileden sonra toplumdan da destek gören bir inanç haline dönüşünce sürüye kapılıp gidiyorlar...

kendi düşüncelerinin ve kararlarının aslında kendisi tarafından belirlenmediğinin farkında bile olamadan, inandıklarının gerekliliklerini bile bilmeden hatta aslında dinin kendisine inanmadan sadece inandıklarına inanıyorlar.

not:istisnalar kaideyi bozmaz, tüm genellemelerin hata payı vardır... ancak ülkemizde çoğunluğun durumu budur.
  • ucan spagetticanavari  (02.08.13 23:53:57) 
Bir yaratıcının varlığına inanıyorsan en büyük engeli aşmışsın demektir.Türkiye de insanların çoğu dini bir felsefe olarak değil de bir gelenek olarak sürdürüyorlar bu yüzden dini yaşayabildikleri de söylenemez.

Bir yaratıcı akla hayale sığmayan büyüklükte hatta sonsuzluktaki bu evreni neden yarattı?Oksijeninden sıcaklığına, suyundan aminoasidine kadar senin yaşaman için dizayn edildiği kabak gibi ortada olan bu dünyaya seni niye gönderdi?

minicik bir arı bal yapıyor,ağaçların bi görevi var,güneş bizim için yaratılmış vs vs... Bunlar çoğaltılabilir.Peki bunca şeyi yaratan neden yarattı? kısa bir film izleyip sonra her şeyi yok etmek, var olan her şeyi sonsuza kadar karanlığa gömmek için mi?

Düşünsene, öleceksin ve ışıklar sönecek, perde kapanacak.Artık yoksun, yok oldun.Sonsuza kadar karanlık.

Ulan bir yaratıcı varsa, bok sineğini bile sebepsiz yere yaratmazken insanı mutlaka bi amaç için yarattı ve bu bi ineğin süt vermesinden filan çok farklı.Çünkü biz varolan her şeyden farklıyız.Hayvanlar da düşünebiliyor, plan kurabiliyor ,köpekler bile rüya görüyor evet ama biz farklıyız.Biz yaratıcı hakkında düşünebiliyoruz, onu idrak edebiliyoruz.İşte bu yüzden dünyada en tepede biz varız.

Hal böyleyken, bu yaratıcı bizi neden yarattığını bize bildirmeyecek mi?Bunca tasarım, düzen, ince hesapla dönen kainatta bize vereceği mesaj havada asılı mı kalacak?Bizi yaratmasındaki amaç yarım mı kalacak? bu çok saçma olur.

Yaratıcı yarattıklarının hiç birine benzemese gerek.Yaratıcı yarattıklarını yani insanı yüz üstü bırakmaz.

Zaman içinde de defalarca elçi görevlendirmiş.Kitaplar indirmiş.İnsanlar bu kitaplara müdahale etmişler.Kitaplara bir şeyler ekleyip çıkarmışlar.Allah da gönderdiği dini update etmiş.Yalnız kitaplardan biri diğerlerinden farklı.Ortaya çıkma, inme sırası olarak en sonda ve kitapta tabiri caizse "bundan sonra kitap inmeyecek,elçi gelmeyecek" ve "bu kitabı gönderen ben, onu ahirete kadar muhafaza edeceğim" ibareleri yer alıyor.

Semavi dinlerin kitapları arasında en ilginci kuran.Çünkü kendisinden önce gelen peygamberleri ve kitapları kabul ediyor.Ancak o kitapların başına gelenleri de anlatıyor.

Dedim ya, insanların çoğu dini bir gelenek olarak devam ettiriyor.Sabahtan akşama kadar kuran okuyan ancak neden bahsettiği hakkında en ufak bir fikri olmayan insanlar var.Oysa Allah o kitabı anlaşılması için gönderdi.Bu dünyada ne dümenin döndüğünü anlatmak içn gönderdi.

Oruç,namaz bunlar kolay şeyler değil günümüzde.Ama inandığını ispat etmiş oluyosun bunları yapınca. kime? kendine.Bunlar kolay değil evet ama eziyet değil ki.insanı Allah a yaklaştırıyor.Bu ise bir duygu.Ancak yaşayarak anlaşılabilir.Yaklaştıkça her şeyi farklı görmeye ve anlamlandırmaya başlıyorsun.Ona samimi bir adım attığın zaman o sana 2 adım atıyor.Aradığın cevapları bulmaya başlıyorsun kendi içinde.

böyle gözükapalı otomatik müslümanlar varken böyle sorgulayıcı olman güzel.Bütün müslümanlar böyle olmalı.Her şeyi sorgulamalı.İnsanlar zannediyor ki havada uçan bi peygamber çok mantıksız.Hz.Peygamberin havada uçtuğu filan da yok aslında.Allah niye insanları aç bırakarak haşa zulum ediyor falan filan.Kuran çok önemli.Sadece düşünerek aradığın cevapları bulamazsın.Aklın tıkandığı yerde Kuran ilaç gibi açıklıyor her şeyi.Ha sen bilirsin,4-4 lük müslüman olucam dersen arapça öğrenirsin, bi araştırırsın, aklına yatmayan bir şey olursa bu bana mantıksız geldi der bırakırsın.İşte söylüyoruz, çok merak ediyorsanız cevabı, yaklaşın bakalım diyoruz, burun kıvırıyorlar.
  • setra  (03.08.13 00:05:36 ~ 00:09:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.