[]

cenaze defin ritüeli

geçen günlerde bir cenazeye gittim ve mezarlıkta gömülürken de izledim. daha önce izlememiştim o yüzden normal mi değil mi bilmiyorum, ondan soruyorum zaten.

yanlış görmediysem ölüyü yan yatırdılar. belki bana da öyle gelmiş olabilir bilmiyorum. ama mezarın tabanında yan tarafta baya bi boşluk vardı, bi kişi daha sığardı nerdeyse oraya. sonra bu boş olan taraftan ölünün üstüne doğru 7-8 tane tahtayı çapraz koyup üstünü kapattılar, onu da bi hasırla kapladılar. aklınızda oluştu mu bilmiyorum da böyle oldu işte. ben doğrudan toprağı üstüne atıyolar sanıyordum. bu her yerde böyle mi nedir, ne değildir?

bazı bölgelerde ölü tekrar dirilip de mezardan çıkmasın gibi inançlarla birtakım şeyler yapıldığını duymuştum. bunun sebebi de öyle bişey mi acaba? bu arada olay aydın'da geçiyor.

 
toprağın altında direkt temasla ezilmesin diye tahtalar konur sonra toprak atılır üstüne. yan yatırma olayını tam bilmiyorum sağ tarafına çevirmiş olabilirler.


  • SPQR  (02.08.13 14:01:22) 
Hasir konulmasi disinda olay bu sekilde gerceklesir.

Hasir konuldugunu katildigim 15-20 cenazede hic gormedim gerisi tamamen ayni.
  • kegums  (02.08.13 14:17:33) 
yan yatirma olayi sana oyle gelmis olabilir.

o tahtalari mezarlik sonradan cokmesin diye de koyuyorlar. eger koymazlarsa toprak zamanla asagi dogru oturuyor.
  • exlibris  (02.08.13 14:40:45) 
bizim memlekette tahta sağlam olmaz diye beton blok konuyor üzerine. Mezarın içinde kocaman bir boşluk oluyor.


  • maydogdu  (02.08.13 14:45:37) 
3 defa mezar kazma işlemine yardım ettim köyümde.
hasır olayını bende görmedim/duymadım.
tahtalar ezilmemesi içindir.
yan yatırma doğrudur,
mezarı normal bir şekilde dibe kadar kazılır,
dipten içeri doğru bir girinti yapılır ve mefta oraya konur.
üzerine tahtalar dizilir. sonrasında toprak atma işlemi.
bizim oralarda "yan yatasın" diye bir beddua vardır yani ölesin geberesin manasındadır.
  • seyduna6687  (02.08.13 14:49:52) 
benim gördüğüm mezarlar genelde derindi, üzerine o kadar toprak yığıldığında onu taşıyacak kadar güçlü tahta pek yoktur. o incelikte ve yapıda tahtalar genelde taşımaz. zaten mezar kapatıldıktan kısa süre sonra toprak çukurlaşır içersi kırılıp çökmüş demektir.

ezilmesin diye konsa da ezilir. not düşeyim dedim.
  • wiillii  (02.08.13 15:09:41) 
yüzü kıbleye çevrilir. tahta cenaze ezilmesin diye konulur. bir de sanırım cenaze yok olduğunda üstteki toprak aşağı çökmesin diye konuluyor da olabilir. ben de dedemi gömerken izlemiştim, prosedürü oradan biliyorum. çok korkacağımı sanırken en ufak bir şey bile hissetmemiştim. hatta ağlayanları anlamakta güçlük çekmiştim. çok enteresan bir gündü benim için. çok da hassas bir tipimdir esasen.


  • and justice erol  (02.08.13 15:22:16) 
hasırı bende görmedim.
tahtadan farklı olarak beton bloğu ben de gördüm.
o kazılan yerin yanında girintiye konulması benim ilgimi çekiyor, yani merhum mezarların toprak dolu kabarık yerinin altında değilde onun kenarında. bu da demek oluyorki aslında mezarlar arasında dolanırken üstlerinden geçiyoruz.
  • jedilance  (02.08.13 15:27:59) 
tabi ki çökme olacak ama ezim ezimmi olsun altta.
zamanla zaten çökecektir. onun içindir ki hemen mezar taşını bilmem neyini dikmezler beklerler belli bir zaman sonra yaparlar.
beton blok olayı var bende gördüm.
  • seyduna6687  (02.08.13 15:33:08) 
bir de bişey daha soracaktım unutmuşum.

tabut öyle tahtadan filan değildi. herhalde alüminyumdan gri renkli bişeydi. üstü de açıktı. bu da normal mi?
  • tepedeki psychedelic adam  (03.08.13 21:41:34) 
şehir neresi merak ettim? pek normal değil bence, çok cenazeye de gitmedim ama hasır da bilindik bir şey değil.


  • SPQR  (04.08.13 00:25:56) 
yukarda soruda da yazmıştım gerçi. şehir aydın.


  • tepedeki psychedelic adam  (04.08.13 01:36:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.