[]

Hukuk Sorusu - Dava açmak çok uğraştırıcı mı?

Merhaba sevgili hukukçular,

Bir olay anlatacağım, ama aslında sorum bu olayla ilgili değil. Genel olarak hukuk sistemine hakim olmadığımız için (en azından kendim için öyle olduğunu söyleyeyim) hakaret vb. durumlarda şikayetçi olma sürecinin nasıl olduğunu öğrenmek için soruyorum.

Olay özetle şöyle:
-Şehir merkezi dışında turistik bir yerde arabama park yeri arıyorum.
-Mekanlardan biri yol kenarını kendi park yeriymiş gibi tutmuş. Ya mekana oturmamı ya da park ücreti ödemem gerektiğini söylüyorlar. Ben oraya park ediyorum.
- Sonrasında mekanın baş garsonu gibi biriyle tartışıyoruz. Etraf kalabalık. Terbiyemi bozmuyorum. Şahıs küfür ediyor. Ben 27 yaşındayım, adam 40-45’inde.
-Jandarma bölgesi, telefonla şikayetçi oluyorum. Kamu malını kiralamaya çalışıyorlar ve hakaret ettiler diye.
-10 dk sonra jandarma geliyor. Adamı arabaya alıyorlar ve ben de kendi arabamla onları takip ediyorum. Birlikte karakola gidiyoruz.
-Karakolda adam her şeyi kabul ediyor ama bir anda süt dökmüş kediye de dönüşüyor. Çocuklarım, ailem falan diyor.
-Jandarma komutanı da çok yapıcı biri, affedin diyor. Ben de şikayetçi olmuyorum.

Bu durumda sormak istediğim soru şu:
-Jandarmada şikayetçi misiniz diye sorduklarında orada mı karar vermek zorundayım? Tutanağı tutalım, bir kopyasını alayım, düşüneceğim diyebilir miydim?
-Şahıs küfürleri ve olayı kabul ediyor. Bunu da tutanağa dökersek, sonrasında şikayetçi olursam, üstüne bir de şahit çağırmam gerekir mi?
-Sonrasında şikayetçi olacak olsam, olayın yaşandığı bölge mahkemesinde mi görülecek? İstanbul’da yaşıyorum, olay Garipçe’de. Oraya gidip gelmeye kalksam bir sürü zamanımı yer. İş güçten zaman sıkıntısı olur.
-Hakaret davası açsam (ağır küfürler var) şahsın alacağı ceza ne olur, nasıl hesaplanır?

Şimdiden teşekkürler

 
o anda şikayetçi olduğunuzu söyleseydiniz bile ne kadar sürede nasıl sonuçlanacağı meçhul ama yine de bir şekilde işleyiş sürerdi ama şu dakikadan sonra evet, uğraştırıcı olur.


  • zeyes  (01.08.13 11:03:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.