[]

klonlama ve etik

iyi geceler

bildiğimiz üzere çoğu ülkede insan klonlaması üzerine çalışmalar yapmak dahi yasak.

www.unesco.org.tr

(sayfa 14-17 arası)

hatta insan hakları evrensel bildirgesi'nde bile klonlamaya insan onuruna aykırı yakıştırması yapılıyordu.

resmi olarak çoğu yer embriyonun anne karnına düştüğü an'ı hukuksal olarak hak ehliyetini kazanmış kabul ediyor. fakat bilim için istisna durumlar uygulanamaz mı ? yanılmıyorsam 60'larda bilimsel deneyler için bir etik mercii kurulmuştu. bu kurum çığır açabilecek deneyler için istisnalar yaratamıyor mu ? yani başarılı bir insan klonunun kullanılabileceği alanları düşünsenize, insan coşkuyla doluyor. kısaca insan klonlamanın önü neden bu kadar kesiliyor ?

 
sonuçta bilimsel bir deney olacak ve belirli şartlar altında, güvenlik çerçevesinde yapılacak. bugün de birçok tehlikeli sayılabilecek deneyler yürütülüyor belirli koşullar altında. klonlamaya yapılan bu sıkıyönetim niye çözemedim.


  • empati kuramayan psikolog  (31.07.13 23:47:22) 
kimse bunlarla uğraşmak istemediği için bilimsel ama yasadışı olarak deniyorlar klon olayını.


  • 9kuyruklukedi  (31.07.13 23:53:00) 
Bir kere etik değil.İlerde sebep olacağı problemler üzerinde duruluyor hem ailede,hem toplumda.

Mesela klonlamaya doğal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftler için çözüm olarak bakılıyor.Fakat siz eşinizin klonunu oluştursanız o sizin çocuğunuz olmayacak.O birey sadece eşinizden oluşan bir insan.Eşiniz yaşlanacak ama sizin karşınızda genç alımlı ya da yakışıklı üstelik daha önce aşık olduğunuz erkek ya da kadın olacak.Yönelimler bu yönde ailelerde yıkıcı etkilere yol açabilir diyorlar.

Yine başka bir ihtimal de insanların insan olarak kullanmayacağı korkusu."Cesur Yeni Dünya"da bu ihtimal hayal dünyasını da epey içine alarak işlenmişti.Sen klonlamayı yapabildiğinde insanı seri üretime sokabilirsin işçi gücü için mesela.Bu da insanı insanlıktan çıkarmak demektir.Belki de bu insanlar kitaplarda,filmlerdeki gibi isyan edebilirler,tabii.

İslam dininde de karşı çıkanlar var.Bu klonlama olayında bir tane yumurtayı döllemiyorsun,bir sürü yumurtayı döllüyorsun ve birinin kazanmasını istiyorsun.Döllenen yumurta 3 taneyse 2sini gözden çıkarıyorlar ki bu durum onlara pek hoş gelmiyor,insan canına kıymak gibi-şimdi düşündüm de döllenen yumurtaya direkt ruh üflenmiyor ki o insan olmuyor o zaman onlar neden karşı çıkıyorlar?Ya da ben uyduruyorum-
  • damba  (01.08.13 00:01:38) 
cevaplar için teşekkürler

saat yanlış anlaşılmam için o kadar da geç değil aslında.

benim dediğim şey sadece belirli bir kurumun belirli bilim insanlarına klonlama yetkisi verilmesi ve üzerine araştırılma yapılması fakat sizin anladığınız herkesin kendisini/istediğini klonlaması.

damba; dinin, bilime engel olmasını istemeyiz. olunca ne olduğunu görüyoruz:
www.youtube.com
  • empati kuramayan psikolog  (01.08.13 00:11:23) 
Ben klonlama calismalarinin yasak yuzunden aksadigini dusunmuyorum.

Bu isleri okullarin laboratuvarinda yapmiyolardi zaten her buyuk devlet gizli merkezlerde boyle seylerle ugrasiyor bence bundan eminim hatta boyledir.

Ama bi gun biri cikar da bakin ben klonladik derse suclu olur sadece.

Yani nukleer silah kullanmak, gelistirmek de yasak ama kuzey kore eyvallah demiyor amerika da sadece ayiplamakla kaliyor.

Klonlama da oyle. Yasak ama calismalari suruyodur kesin etik kurulunun onunu acmasi sadece bizim de haber almamizi saglar. Insan haklarinin bu maddesi bizim anayasal haber alma hakkimizi engelliyor dolayli yoldan.

Dini acidan istenmiyor olabilir ona sozum yok haklilar
  • kegums  (01.08.13 00:16:49) 
Hz. Muhammed in mezarı belli klonlama için dna gerekli. anladınız siz dünya karışacak az kaldı. klonlanmıştır bile şimdiye belki..


  • monkey  (01.08.13 00:21:23) 
Kazuo ishiguro-beni asla birakma

bunu okumanizi oneririm. Bambaska bir bakis acisiyla yaklasmis bahsettiginiz olaya. Mukemmeldir.
  • mukrime  (01.08.13 00:35:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.