[]

entelektüel hafıza

sayın emile zolalar
merak ettiğim bir husus var bu entelektüel hafıza konusunda. Şöyle ki, bu okumuş etmiş abileri ablaları görüyoruz televizyonlarda, röportajlarda. soru geliyor abi diyor ki "bu konuda oğuz atay'ın bir sözü var şöyle diyor atay" ya da "sokratesin bir fıkrası vardır şöyle der". her konuda her okuduğu kitabın her cümlesini hatırlıyormuş gibi bir hava veriyorlar. nasıl beceriyorlar bunu? nasıl akıllarında kalıyor?
somutlaşsın diye murat menteş'in ayşe armanla röportajından bir örnek de ekleyeyim
www.hurriyet.com.tr buradaki 5.soruda sayın menteş basit bir soruya adeta alıntı-anektod kombosu yapmış.

 
hazırlanıp gidiyorlar tabi ki.


  • mutevazi  (30.07.13 10:59:40) 
Garip bir örnek olacak ama aslında benzeşiyor: Futbolsever insanların, özellikle erkeklerin "1993 yılında bilmemkimin şu maçta attığı gol ne süperdi" demesi gibi bir şey. İlgi alanındaki favoriler akla yazılıyor. Özellikle hayatı, görüşleri etkileyen şeylerse her türlü beyne giriyor. Ayrıca evet, konuyla ilgili hazırlık da var tabii.


  • whoosie  (30.07.13 11:00:29 ~ 11:00:45) 
Çok okuyan adam çok biliyor, sebep bu. O alıntıladığı sözleri ilk okuduğunda çok beğenmiştir, eleştirel bir okuyucudur, üzerinde düşünmüştür, hatta bir kenara yazmıştır, arkadaşlarına anlatmıştır filan. Sonra o kitap bitmiştir başka kitaba geçmiştir, böyle devam eder. Sonra bir röportaj sırasında konu öyle bir yere gelir, o alıntı ağızdan çok doğal bir şekilde çıkıverir. Senin benim gibiler de adama hayret ederiz nasıl beceriyor diye. Sebep, çok okuyor olmaları. Okumayan anlamaz.


  • franz kafka  (30.07.13 11:07:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.