[]

ubuntu kullanımı hakkında

elime ubuntu yüklü bir laptop geçti fakat bilgisayar kullanma özürlü olduğum için java gibi programları yükleyemedim. usb girişli camera taktım tanıtamadım. ubuntu çok hızlı olduğu için windows yüklemek istemiyorum. bu işleri halletmenin bir yolu var mıdır aptala anlatır gibi anlatabilecek olan var mı? internettende araştırdım ama komut yazarak yapılıyor sanırım yükleme işleri tam anlayamadım. gidip windows yüklemek mi en iyisi sizce?

edit: xubuntuymuş sanırım bilgisayardaki


 
Linux deneyimi olan birisinin yanında birkaç saat oturman lazım. o kod yazma işinide çok büyütme atla deve değil :) ubunutunun irc de destek sayfası kesin vardır oraya gir adminler senden şifreni alıp istediğin herşeyi yapabilirler.


  • guitarissimo  (28.07.13 21:50:52) 
Merhaba

Spesifik yüklemeler yapmayacaksanız komut yazmanıza gerek yok. Ubuntuda (ve xubuntu,kubuntu vb) program deposu vardır. Aradığınız programları, güncellemeleri ismini aratır kurarsınız. Bu deponun adı "Synaptic Packet Manager" dır. Türkçe ise "Synaptic Paket Yöneticisi" ismiyle bulabilirsiniz.

Bunun yanı sıra "Software Center", (Uygulama Merkezi olabilir Türkçesi) diye bir araç ile son kullanıcıya yönelik programları yükleyebilirsiniz. Örneğin "Chat" yazarsınız messenger türü programlar belirir gibi.

Aslında yapacaklarınız zor işler değil, sadece ufak bir keşfetme süreciniz var. Onu geçince ne kadar kolay olacağını göreceksiniz. Birisi size gösterse daha iyi olabilir elbette ama çok da mühim değil. Size yazdıklarım ile çözebilirsiniz bence :)

Not : Ayrıca Java, Flash gibi kurulumlar varsayılan olarak kurulu gelmez ama kurulma imkanıyla gelir. Yani kurma inisiyatifini size bırakırlar. Program depolarında java, flash vb. kurulumlar topluca bir paket içerisinde bulunur. Xubuntu'daki ismi "Xubuntu Restricted Extras"dır. Türkçe karşılığı "Kısıtlı eklentiler" gibi birşey olmalı. Dolayısıyla Software Center'a bu isimle aratıp kurulum yaparsanız yeterlidir. Kurulum için arama kısmından ismini yazın, karşınıza çıkan sonuçlardan "Install", "Kur" tıklayın hepsi bu kadar :)

Ubuntu kolaylık işletim sistemidir ( dini göndermeler :P )
  • burka  (28.07.13 22:04:04 ~ 22:08:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.