[]

Çok ilkel değil mi? (ulaşım araçları?)

şu tren kazasından sonra iyice delirdim arkadaşlar.
uzun süredir, ölesiye savunurdum zaten: arabalar, trenler, metrolar nasıl olur da kullanıcının insiyatifine bırakılır? diye.

uçaklar binlerce km'nin tamamına yakınını otomatik giderken, nasıl olur da sabit bir ray üstünde, tüm kıvrımları, ray üstündeki taşıtları belliyken trenler manuel olarak gider diye, hayıflanıp dururdum.

ben gerçekten anlamıyorum. bana geçerli sebepler söyleyin arkadaşlar. niye? niye bu işler otomasyona bağlanmıyor?
insan elinin çok fazla müdahalede bulunduğu her şeyin sonu benzer oluyor: kaza, ihmal, bilmem ne.
tamamına yakının otomatik olduğu uçaklarda bile, dışarıdaki görevli yapmaması gereken bir check-in yapıp, bagaj görevlisi "uyarı almasına rağmen" bir bagajı yüklediği için uçaklar havaya uçuyor.

niye? niye otomatiğe bağlanabilecek ve sadece olağandışı durumlarda bir kullanıcıya ihtiyaç duyulacak sistemler yok?

neyse konuyu çok saptırdım.

özet: niçin raylı sistemler gibi, tüm şartların belli olduğu sistemler otomatik değil? niye makinistin geçirdiği bir rahatsızlık yüzünden yüzlerce insan ölüyor? niye makinist sıçmaya gitti diye, trenler 200km ile viraja giriyor? niye?

ya da, niçin hala araçlar, birbirini tanıyacak sensörlerle takip mesafesini otomatik korumuyor, otomatik fren yapmıyor ve kırmızı ışıklarda bu sensör yardımıyla otomatik durmuyor?

hadi bu sonuncunun sebebini: otomotiv şirketlerinin, daha çok kaza yaptırıp daha az ölümle sonuçlandırma politikası olduğunu söyleyebilirim. (daha çok yedek parça, daha çok kâr)

ama trenlerde?
niye?

 
otomobil şirketlerinin daha çok kaza yaptırma gibi bir politikası olamaz. dediğin sistemler üzerinde çalışıyorlar zaten, hatta yer yer son kullanıcıya da sunulmaya başlandı (volvo ve mercedes başta olmak üzere bir çok firmanın öndeki aracın durduğunu fark edp otomatik olarak frene basan sistemleri var)

raylı sistemler konusu biraz daha farklı. rayları her ne kadar yenilesen de vagonlar ve trenler oldukça eski kalabiliyor, sonuçta bunu kapalı bir hat gibi değil, yol gibi düşün. tam otomatik bir sistemi 100 yıllık vagonlara entegre etmek zor olabilir. ha ama dediğin gibi de olabilirmiş, bu bi geçiş dönemi diyelim.
  • roket adam  (25.07.13 11:36:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.