[]

balkan turu yapmış veya bölgede bulunmuş olanlar!

arkadaşlarla tursuz bir şekilde vizesiz balkan turu yapalım dedik. sırbistan, makedonya, arnavutluk, karadağ, kosova şeklinde.

ama tabi tursuz olunca ve balkanlar hakkında olumsuz ön yargılar okuyunca kafada soru işaretleri oluştu. bölge hakkında başta şehirler arası-ülkeler arası ulaşım durumu ve genel olarak fiyatlar olmak üzere bilgi verebilecek var mıdır?


 
ben de cevap bekliyorum. faydalı her kaynağı bekliyorum


  • ceycey e  (25.07.13 00:17:10) 
fiyatlar türkiye ile neredeyse aynı, içkiler daha ucuz elbette. ülkeler arası ulaşım fena değil lakin saat saat gün gün planlama yapmak olanaksız, ben pek ulaşamamıştım otobüs hatlarına vesairelerine.

balkanlar hakkında neden olumsuz ön yargı var bilmiyorum, türkiye'den gittikten sonra pek yadırganacak yerler değil. şehirler arası ulaşımları rahat.
  • kahin ahtapot paul  (25.07.13 00:19:35) 
ben de olumsuz önyargı nedir bilmiyorum.
balkanlarda sırbistan, bosna ve romanya'ya gittim genel olarak buraya göre ucuz ve içkiler oldukça ucuz. genelde birbirine komşu olan ülkelerin başkentlerine günde bikaç tane otobüs bulunur ve yer bulmak konusunda da sorun yaşamazsınız. balkanlar iyidir, gidiniz.

  • tepedeki psychedelic adam  (25.07.13 00:41:14) 
karadağ bizden pahalı, hırvatistan aynı gibi. sırbistan, makedonya ve bosna bizden ucuz. tren ve otobüs kullanabilirsin. tren de otobüs de çok pahalı değiller.

makedonyanın şarapları güzel ve ucuz. sırbistanda sigara baya ucuzdu diye kalmış aklımda. bosnanın biraları ve tatlıları (sütlü tatlılar, şerbetli değil) güzel. bosnanın böreği de güzel. mostarda da güzel türk kahvesi yapan yerler vardı. hırvastistan'ın denizi güzel. karadağ ve hırvatistan'ın deniz mahsüllerinden yemekleri güzel.
kızlar en güzel bence makedonyada ve bir çoğu güzelliğinin farkında değil. ayrıca makedonya üsküp çarşı'da kuru fasulye çok güzel. bitola ve bilhassa ohrid'te gezilecek yerler.
  • albertini  (25.07.13 01:05:45) 
Makedonya'da gezilebilecek üç şehir var: Üsküp, Ohrid ve Bitola. Bu üç şehir arasında tren ve otobüsle ulaşım yapabilir ya da taksiye binebilirsiniz. 1 Euro yaklaşık 60 Makedon dinarı ediyor. Örneğin Üsküp-Ohrid arası tek yön otobüse 500 dinar civarı bir para verirsiniz. Taksiyle gitmek isterseniz de 60 Euro tutar. Genelde şehirler arasında bu fiyatlara gidip gelirsiniz ama taksi kullanacak olursanız Türk taksici bulup pazarlık yapmayı deneyebilirsiniz. (Ülkede sandığınızdan fazla Türk taksiciyle karşılacaksınız)

Ülkede yeme-içme, içkiler genel olarak ucuz. 10-15 Euro'ya İstanbul'da yiyemeyeceğiniz güzellikte etler yiyip şarap falan içebilirsiniz. Barlarda 1-2 Euro'ya bira, 3-5 Euro'ye viski içebilirsiniz. Tabii ki Üsküp "büyük şehir" olduğu için biraz daha pahalı. Üsküp'te şehir merkezine yakın iyi bir otelde konaklamak isterseniz geceliği 40 Euro'ya kadar çıkabilir. Yaz ayları high season, o yüzden önceden mutlaka rezervasyon yaptırın. Uygun fiyata yer bulmanız zor olabilir. Ohrid ve Bitola'daki "guesthouse"larda konaklamanız daha ucuz olur.

Gezilebilecek yerlerle ilgili de ufak öneride bulunayım: Üsküp'te Macedonia Square ve çevresinde olan köprü vs, çarşı; Ohrid'de kiliseler (özellikle tepedeki St. Clement), St. Naum (kaynak üzerinde küçük kayıklarla gezebilirsiniz); Bitola'da tüm hayatın toplandığı Shirok Sokak, İshak Bey Camii, Yeni Cami, Manastır Askeri İdadisi...

Ufak bir hatırlatma: Diğer balkan ülkelerini bilmiyorum ama Makedonya'da TL'yi Makedon dinarına çeviremezsiniz o yüzden yanınızda mutlaka Euro bulundurun.
  • spooky  (25.07.13 02:11:43) 
en son bu kış, belgrad saraybosna arası tren yoktu haberiniz olsun.
podgorica(karadağ) kadar gereksiz bi yerde yok bence, şehirde tek güzel şey taksinin ucuz olmasıydı daha da ötesi yok. ama karadağ'ın güzel olan şehirleri illaki vardır güneye doğru.
belgradda tekne turu yapın,(biz yapamadık ama herkes güzel diyor). bilimle az biraz ilginiz varsa nikola tesla müzesine gidin elektriğe dokunun :)
fiyatlar bence öyle bariz ucuz değildi, az bucuk ankarayla aynıydı bence. trende bir de dikkatli olun, kapkaççı çok oluyormuş.
  • jedilance  (25.07.13 02:15:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.