[]

obez aile problemi

aile yanına taşınmamın ardından ikincil bir soruyla geliyorum sizlere, buyrun.
ailede benim dışımda
annem
babam
anneannem
dedem
diğer dedem
halam
eniştem
ve bilimum akrabaların tamamı tıbbi obezite sınırının üzerinde. kız kardeşim (17) sınırda, ben ise atletik kalmaya çabalayan (bunda da nispeten başarılı olan) bi insanım

evdekilerin yeme içme alışkanlıklarını düzeltmeye çalışıyorum fakat başarılı olamıyorum. bilimum kalp hastalığı, damar tıkanıklığı, şeker hastalığı da gırla, buna rağmen en azından kız kardeşimi o ortamdan çekmek adına tüm çabalarım boş kalıyor.

babam yokluktan gelme bi adam, üniversite mezunu olmuş çok zor şartlarda, o dönemki yeme içme adetlerini, özendiği her şeyi şu anda elde etmiş gibi sanki ve o alışkanlıkları atamıyor üzerinden. ona göre mesela yemekle birlikte yedi somun ekmek yemen lazım ki tıka basa doyasın. ne yerse yesin 42 ekmek yiyor, üniversite yıllığında da 'sofrada ekmek kalmadıysa bilin ki o yemekten kalkmıştır' falan yazmışlar. ayrıca evi sağlıksız abur cuburla doldurmayı da zenginlik ve marifet zannediyor, bi dolabı resmen abur cubura, biskreme, çokoprense, bisküviye ayırmış, her gece oturup yiyorlar.

bana 'zayıfım' diye kızıyorlar (ki 183cm-78kg, nerem zayıf siz düşünün), 11-12 yaşındaki gerçek manada FIÇI gibi olmuş, amerikan obez çocuklarına benzeyen komşu çocuklarını örnek gösteriyorlar (23 yaşındayım). normal insan ebadında yediğimde üzülüyorlar.

aynı şey kız kardeş için de geçerli, sürekli bir zayıfsın zayıfsın tribi, ki gayet yağlı, kondisyon falan sıfır kızda, havuzlu fitness'lı sitede oturuyoruz ben gelene kadar kimse bi sefer adım atmamış. yemeyi de çok seviyor.

bu kadar yiyip yatmaya alışkın bi ailede
1) ben nasıl önüme sabah akşam gelen çokoprensi reddedebilirim
2) kız kardeşimi nasıl yememesi gerektiğine ikna edebilirim?

aileyle konuş demeyin aşırı derecede tepki gösteriyorlar. ben sağlıksızmışım gibi davranıyorlar ısrarla, kendimi anormal hissediyorum aaaakkü. bari şu kızı kurtarayım, boylu poslu güzel bi kız, çok da seviyorum kardeşceğizimi, çok da artiz tripleri falan, ama şişman ve mutsuz olacak bu gidişle.

 
şekerin kanserojen etkisini anlatan makale, haber, köşe yazısı, video, ne bulursan okut ve izlet. bir nevi propaganda uygula yani. yemeğinin ayrı pişir, miktarını da onların "az yiyorsun" diyemeyeceği bir seviyede ayarla. mümkünse biraz kondisyon ve vücut çalış. ne bileyim, sağlıksızsın lafını işittiğin anda 20 şınav çek, herhangi bir fiziksel rekabet yarat. galip gelince asıl sağlıklı olanın kim olduğunu sor. bol bol besin tavsiyesi ver.


  • zgrydn  (24.07.13 19:34:38) 
aile hekiminize gidin doktora konudan bahsedin ve herkes evdeyken evinize davet edin. bir doktor şişman olduklarını diretmediği sürece eski insanlar pek konunun ciddiyetini anlamıyorlar.


  • buffy de vampir sayilir  (24.07.13 19:37:00) 
Kanserden gir bence direk ki korkutmak istemem ama her seferinde bu kadar abur cubur tüketimi çok riskli.


  • lola35  (24.07.13 19:48:30) 
jamie oliver'ın food revolution programındaki bir bölüm tam bahsettiğiniz şey hakkındaydı. bulabilirseniz onu izlemelerini sağlayabilirsiniz. belki işe yarar.


  • kayranin kedisi  (24.07.13 19:51:11) 
Kardeşinin bi erkekten hoşlanıp hoşlanmadığını öğren.Platonikse eğer erkeklerin genelde kilolu kızlara göz atmadığından haber ver.Erkek gözüyle onu değerlendir ama kırmadan.

Diyorsan ki saçmalama damba diyemem kardeşime öyle bir şey.Aşık olması belki onu kendine getirir ilerde diyorum.Kendini şişman hissettiği an yardımı tepmeyecektir.
  • damba  (24.07.13 20:00:15) 
yukarıdakiler işe yaramazsa kız kardeşinle alay et, aşağıla, kötü hissetmesine ve yeme alışkanlığını değiştirmesine sebep olacak şekilde davran. Biliyorum zor ama son çare bu oluyor bence.
Diğer daha yaşlı bireylerde bu zararları ve sonuçlarını anlatma kısmı işe yaramazsa ne yazık ki ciddi sağlık problemi olmadan uyarı niteliği yaratacak bişey zor bence. Alışmış kudurmuştan beterdir derler o hesap. Şekeri tansiyonu... olmasına rağmen bi kere mi gelcez dünyaya deyip baklavaya hamurişine vb. yumulan insanlar biliyorum.
Sen de kan testi yaptırdım şeker hastalığı riski varmış (pek gerçekçi değil ama böyle bişeyler işte) gibi bir yalanla ısrarlarından kurtulabilirsin belki.
  • dafaiss  (24.07.13 20:03:32) 
bi kere o ortamda bu kadar bilincli oldugunuz ve ideal kiloda kalabildiginiz icin, helalinden bi tebiriki hak ediyosunuz.

onlar bir soylerse, siz 5 soyleyeceksiniz. onlar size sagliksiz oldugunuzu soylerse, "ben saglikliyim, siz sagliksizsiniz; tek sebebi de bu kilolariniz" diyeceksiniz.

3 vakte kadar, dedeler ve anneanne basta olmak uzere beyin felci gecirip yatalak olacaklar. baska bi ihtimal yok.


keske ikiniz de Ingilizce biliyo ve anliyo olsaniz da, YouTube'da "Sugar: The bitter truth" videosunu seyrettirebilseniz kizkardesinize...

Tevfik Fikret ne der? Hak belledigin yolda yalniz gideceksin!
  • compadrito  (25.07.13 03:42:11 ~ 03:43:02) 
ahahaha, diyalogları anlatsam gülersiniz. annem (istanbul üni mezunu), babam (itü mezunu), kız kardeşim (bu sene sınava girecek) ingilizce biliyor zaten. farkındalar her şeyin zararının, her şeyin farkındalar. zaten sıkıntı da burada. normalde olsa baba bak bilimadamları böyle böyle diyo dersin, adamın sikinde değil ki :) şaka gibi bi aileyiz ya. bağımlılık resmen.


  • roket adam  (26.07.13 16:46:09) 
Allah gecinden versin ama çok geçmeden sülaleden biri kalpten gider, diğerlerinin aklı başına gelir böylece. sen yine de elinden geleni yap, endokrin ve diyet bölümüne gitmeye razı et.


  • the kene  (26.07.13 17:02:55) 
annenle babanı falan kurtarman çok zor bence direk kız kardeşin üzerine çalış. Çok zor değil aslında. Bende 17 yaşındayım ve 1-2 sene kadar önce 25 kga yakın kilo verdim. Benim yaşlarımda kafa biraz dağınık oluyor, çok alıngan oluyorsun ve çok çabuk fikirlerin değişiyor. Senin tek yapman gereken şişman ve kafası karışık bir kızı manipüle etmek. Şahsen ben 86 kg civarındaydım ve hoşlandığım kız beni reddedince önce depresyondan kilo verdim. Sonra baktım ki gayet güzel olmuş kilo vermiş halim, sağlıklı beslenmeye ve spora başladım ve sağlıklıca kilo verdim. Kendimi çok iyi hissettim. Kız kardeşin sadece birkaç kilo verse emin ol devamını getirmek isteyecektir. Sana birkaç yoldan bahsedeyim. Mesela kız kardeşin üzgünken veya bunalım bir haldeyken onu zorla spora götür. Spora başlaması oldukça zordur ancak dediğim gibi sonunda yorulunca endorfin salgılayacaktır. Belki ilk başta farketmez ama spor yaptıktan sonra yediklerine en az birkaç gün dikkat ettirebilirsin aynada birkaç gün sonra farkı görünce hoşuna gitmeye başlayacaktır. Özellikle geceleri kendisini kontrol etme konusunda ona yardımcı ol. Ayna işini ona bırak emin ol aynaya hergün ayrıntılı bakıyordur. Senden birkaç gün kendisine dikkat ettirdikten sonra aradaki farkı çok fazla değil, hafifçe vurgularsan aklında kalacaktır. Yani sporla ve diyetle birkaç gün geçirteceksin kardeşine, ardından da ona "Sen aslında güzelsin sanırım" diyeceksin. Her kızın zaafıdır güzel olmak falan. Oralara vurursan hedefine varırsın bence. İyi günler


  • Harpp  (26.07.13 17:27:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.