[]

kız kardeşim sigaraya başlamış

hayatında hiç sigara kullanmamış bir birey olarak sormam gerek. 17 yaşında, bi senedir falan tek tük, iki haftada, haftada bi dal falan içiyormuş, son 15 gündür tatildeydik, oradaki rahat ortamın ve arkadaş ortamının da (bi de bi takım ergensel hüzünler) etkisiyle günde 1.5 pakede kadar yardırmış. tatilin yarısından beri sürekli öksürüp duruyor epppey hırıltılı bi biçimde, doktora götürdük, çaktırmadan durumu anlatmış ona da, doktor grip falan deyip geçiştirdi ailenin haberi olmasın diye. gayet normal bi yokuşu duraksamadan çıkamayacak seviyeye geldi 2 haftada, dinlenmek istiyor sürekli.

bana dün gece anlattı, ben de madem bu kadar yoğun içmeye yeni başladın, direkt bırak, şok etkisi yaratsın dedim. 24 saattir falan takip ediyorum yanımda, içmiyor, öksürüğü kesildi resmen, sesi falan yerine geldi, ama çok sigara istiyor canı doğal olarak.

sizce ne yapayım? ısrar edip önümüzdeki hafta da gözetim altında mı tutayım (pişmanım başlamak istemiyorum tekrar diyo ama tavırlarına bile yansıyor yoksunluk çektiği) yoksa boşa kürek çekmeyip aileye açıklamanın yollarını mı arayayım? umut var mıdır bi bırakması için?

çok hassas bi konu benim için zira annem babam da 25 sene falan içip bi 10 sene kadar önce çok zor bırakmışlardı ve ailedeki herkes sigaradan şu kız özenmesin diye uzak duruyordu, sağlık sorunları da var anne-babanın, duydukları anda geri başlayacaklar, çok sıkıntı olacak. ayrıca sigara içen kızlardan da nefret ederim. her cevabınız çok değerli, teşekkür ediyor, öpüyorum.

 
bence aileye söyleme, bıraktırmaya çalış. olmaz ise kız kendisi söylesin.


  • noluyo yaa  (21.07.13 22:22:28) 
Sürekli takipte ol tabi. Mesela ben annemle babamı sigarayı bırakmaya ikna etmiştim küçükken. Sonradan sırf onları ben bıraktırdım diye başlamayı kendime yediremedim. Zaten çok iğrenç bişey lan. Sen de ona bunun gibi bir suçluluk duygusunu alttan çaktırmadan aşılarsan kendini tutması kolaylaşır sanırım.


  • inugard  (21.07.13 22:23:53) 
1 seneden beri içiyorsa çok rahat bırakabilir.Zaten dediğine göre tek tük içiyorsa özenti içicilik aşamasındadır şuan.Ben 2 yıl öyle tek tük içtikten sonra bağımlı oldum.

bırakması için harçlığı azaltmak en iyi yol bana göre.
  • gorki  (21.07.13 22:24:42 ~ 22:27:55) 
içirtme,elinden geleni yap.ona sigaranın onu hasta edeceğini anlatma.direkt olarak dış görünüşten bahset.ergenlik döneminde insanlar dış görünüşe çok önem verir.sigara içtiğinde vücudunun,ağzının çok kötü koktuğunu,cildinin çok kötü göründüğünü,dişlerinin sarardığını,sesinin erkek sesine benzediğini söyle.aklına gelen bütün iğrenç şeyleri söyle.


  • rock n roll  (21.07.13 22:24:43) 
duyunca anne babanin da cok uzulecegini soyle. ayrica bak kisa surede ictin ne hale geldin yokus cikamiyorsun falan diye ogutlerde bulun. bence birakabilir. ozentiyle baslamistir. zira baslayan herkes bir ozenme ile baslamiyor mu?


  • exlibris  (21.07.13 22:27:09) 
biraktirma, azalttir. gunde birkac tane icsin. yoksa geri baslar zaten. gunde birkac tane yemekten sonra, kahvenin yaninda falan icerse nerdeyse zararsiz gibi olur zaten. (paket -yilini hesaplayinca yani) ben senelerdir gunde 2 paketle, 2 haftada bir paket arasinda saliniyorum. tavsiye ederim.


  • sendelemeden  (21.07.13 22:27:52) 
seni sevmem ama üzüldüm valla roket, gün içinde olabildiğince spor yapsın.
yapabileceğin en iyi şey bu bence.

bir de sakın aşağılama, ne bileyim ters tepmesin.
  • ayn-i cemin bülbülü  (21.07.13 22:33:31) 
(bkz: alo 171 )


  • barceloman  (21.07.13 22:53:43) 
döve döve bıraktır. aman olsun bıraktır. söyleme annenlere


  • omer gibi  (22.07.13 00:30:59) 
aileden sakladığı ilk şeyse söylemen gerek, gizlice yaptığı zararlı işler için ona ortak olabilecek biri olduğunu bilecek ve senden cesaret alabilecek başka şeyler için. ama bir de şu var söylersen sana da ulan abi dedik göte bak gitti sırrımızı paylaştı dedi diyecek, o yüzden bir süre bıraktırmaya çalış bence çok zor olmaz ergenlikte bahsettiğin seviyede içilen sigara bırakması en kolayı ama arkadaş ortamı ne tepki verecek buna katlanabilecek mi? sana bıraktım deyip akşam arkadaşların yanında tüttürecek mi? sigara bombok bir şey 10 yıldır içiyorum tek faydası yeni bir ortamda sosyallik köprüsü. ama bahsettiğin seviyede sigara içen bir insanın bünyesi sigaraya o kadar keskin tepkiler vermemeli. @roket adam


  • semanful  (05.09.13 19:42:52) 
hem kilosu olan hem de sürekli paket paket sigara içen bazı orta yaşlılar bile yokuşu rahatça çıkıyor, sadece sigaradan olamaz bu.

ama bir an önce bıraksın, ki yoksunluk dediğin şey tamamen psikolojik. sigara fiziksel bağımlılık yapmaz uyuşturucu ya da alkol gibi, yani almayınca krize girip 24-72 saat arası bir sürede ölmezsin. bir kaç hafta geçirince aklına bile gelmez bence, önemli olan sigara ile bağ kurmaması. bağ'dan kastım şu: ben de 17-18 gibi başlamıştım, tek tük. ilk sene otlandım. ikinci sene de otlandım. üçüncü sene günde iki paket içiyordum, çünkü stres altındaydım daha da, hem dersler hem de gönül işleri nedeniyle. sonraki sene bir pakete indi, sonra üç sene içmedim, sonra tekrar başladım ama tek tük. ayda bir, üç ayda bir gibi. burada bir bağımlılık var, evet. ama tamamen psikolojik. bazen içkinin yanında keyf olsun diye ya da kahvenin yanında içip, çok sıkıntılı durumlarda hiç içmediğimi de biliyorum. önemli olan içinde bulunduğu ruh halini sigara ile bağdaştırmaması, yani ona anlam yüklememesi, ona yükleyeceği anlamı tamamen başka bir yolla "çözmesi" çünkü sigara burada çözüm değil. tatlı yemeye de yönelebilir aynı mantıkla, ama gene çözüm değil. çözümsüz olanı çözmeye odaklanması. ha bir de bu noktada spora yönlendirirsen daha iyi olur, hem sigaranın zararlı etkilerini daha çabuk giderir hem de rahatlama sağlar, ayrıca psikolojik olarak da çok faydası var.

edit: ha tabi ki de sigara çok zararlı ve çeşitli kanser türlerinden koah'a kadar pek çok hastalığa sebebiyet verebiliyor, bunları da kendisine söyle. ne kadar kalp-damar hastalığı varsa, bir sebebi kiloysa diğeri sigara.

bir de kız olduğu için cildinin kötüleşeceğini ve erken yaşlanacağını da söyleyebilirsin, belki işe yarar.
  • pasp  (05.09.13 19:56:23 ~ 19:58:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.