[]

Araç modelleri neye göre sınıflandırılıyor?

Mercedes, Audi, Volkswagen ve BMW özelinde konuşuyorum. Bu markalar araçların modellerini nasıl sınıfandırıyor? Neye dayanarak?

Mesela neden Passat? Neden Gold? Neden CLS? Neden 3:20 Neden TT?

Anlamları nedir olayları nedir? Neyi simgeliyorlar?

 
aşağı yukarı kafalarına göre yapıyorlar bu işi. vw rüzgar ve rüzgarla ilgili şeyleri kullanıyor mesela, passat da tek yönlü esen rüzgar demek. golf gulf stream'den geliyor. cls: Coupé Light Sport sonrasında gelen rakamlar motor hacmi. 3 serinin adı, 20 motor hacmi. TT: Tourist Trophies. 30lu yıllarda ingiliz adalarında düzenlenen bir yarış.

bunlar hep google.
  • 10032007  (19.07.13 21:07:42) 
BMW için ilk rakam kasa tipi devamı motor hacmi. Mesela 3 kasa 2000cc 320, 5 kasa 2500cc 525 gibi. Bir de BMW kasaların versiyonları var E34 E39 gibi. Bunu da ekleyince tamam oluyor. 525 E34 gibi.

Mercedeslerde de harf sınıfı rakam kasayı belirtir. Mesele E-Class Executive, C-Class Compact Executive gibi. E190 190'ın executive modeli C190 biraz daha spor compact Executive modeli. Bir de W'li kasa kodları var W114 gibi onlara benim de kafam basmıyor.
  • zombi  (19.07.13 21:57:04) 
ben soruyu anlamadım. isimleri soruyorsanız, isim olanlar zaten isim. bu da hayatımda kurduğum en komik cümle olabilir. isim yani, bir dilde bir anlamı var hepsinin. tt, cc, cls, slk, gti, vts, bunlar da kısaltma. hemen hemen hepsinin bir açılımı ve dolayısıyla anlamı var.

anlamadım neyi sorguladığınızı. ne yapabilir yani üretici, ya bir isim verecek, ya harf koyacak, ya numara koyacak, ya da hem harf hem numara. neyi simgeliyorlar? üretici neyi istiyorsa onu simgeliyorlar. arabanın sınıfı neyse onu simgeliyorlar. yüklenmek istenen imaj neyse onu simgeliyorlar.
  • nxtrls  (20.07.13 00:38:42) 
bence yeterince açık bir soru. hem teknik olarak hem anlamsal olarak soruyorum. mesela yüklenmek istenen imaj nedir? bir mercedes c-e-s serileri neye göre birbirinden ayrılıyor? bunun teknik olarak cevabı lazım ve ardından da bunların adı neden c? neden e? neden s? gibi. aynısı passat zart zurt için de geçerli.


  • barkopasa  (20.07.13 19:59:37) 
peki o halde dilim döndüğünce cevap vermeye çalışayım. otomobiller farklı segmentlere ayrılır. bu segmentler arasında donanım, motor seçenekleri, üretim maliyeti, satış fiyatı ve dolayısıyla hedef kitlesi gibi farklılıklar olur. sınıflandırmada en temel değişken, haliyle araçların boyutlarıdır. boyut olarak en küçükler a segmentine girer. standart olmamakla birlikte mini, supermini, city car, microcar gibi isimlendirmeleri de var bu sınıfın. vw lupo, renault twingo, ford ka, fiat 500, piyasaya yeni çıkacak olan opel adam gibi araçlar bu sınıftadır örneğin. bir üst segment ise boyutları bir miktar daha büyük olan araçların dahil olduğu b-segmenttir. bu sınıfa küçük sınıf da denir. yine aynı markalardan gidersek vw polo, renault clio, ford fiesta, opel corsa, fiat grande punto (veya eski punto ve hatta palio) bu sınıftadır. bunun bir üstü c-segment, diğer adıyla kompakt sınıf. alt-orta sınıf da denirdi eskiden. vw golf, renault megane/fluence, ford focus, opel astra vs. bu sınıftadır. bir üst d-segment, diğer adıyla orta sınıf. vw passat, renault laguna, ford mondeo, opel insignia (veya eski vectra) bu sınıfta. ayrıca bmw 3 serisi mercedes c sınıfı ve audi a4 de bu sınıfta. tabi bunlar premium markalar oldukları için atıyorum bir audi a4'le renault laguna aynı sınıfta olmalarına rağmen direk rakip değiller. bunun bir üstü e-segment, diğer adıyla üst sınıf veya üst-orta sınıf. bmw 5 serisi, mercedes e sınıfı, audi a6 gibi araçlar da bu sınıfta. bunun da bir üstü f-segment. üst sınıf veya lüks sınıf da denir. burada da tahmin edebileceğin gibi bmw 7, merc s, audi a8 gibi aletler var. bu bahsettiğim segmentasyon avrupa kökenli, abd'deki sınıf tanımları daha farklı. senin burada orta sınıf dediğin orada entry-level oluyor mesela. senin üst sınıfın oranın mid-size'ı oluyor vs. bunlara ek olarak suv, mpv, gt, sports car, supercar vb. yine çok net standardı olmayan sınıflar var.

isimlendirme olayının da uluslararası bir standardı yok. soruyu anlamama sebebim bu zaten, bu soruların kesin bir cevabı yok. passat'ın adı niye passat diye soruyorsan, bunun herhangi bir cevabı yok. 1973'ten beri adı passat arabanın. ha en basitinden şu var, volkswagen'sin, üst sınıf araç üreteceksin, 5 metre arabanın ismini lupo, polo, ne bileyim puca muca coco falan koyar mısın? koymazsın. phaeton koyarsın. olayın imaj kısmı bu. bunun yanında başarılı olmuş, ekol haline gelmiş, belli bir satış standardı yakalamış araçların ismini kolay kolay değiştirmez üreticiler. corolla mesela, neredeyse 50 yıldır adı corolla arabanın. çünkü gelmiş geçmiş en çok satan otomobillerden biri.

merc özelinde de cevap vermeye çalışayım. ilk standartlaşan S-klasse (sonderklasse, special class) oldu. 60'lardan beri model gamının tepesindeki araçların isminde S vardı, sonra o sınıfın ismi haline geldi. o dönemler enjeksiyonlu modellerin isminin sonuna E gelirdi. 220E, 280E gibi. sonradan bu da sınıf ismi olarak standartlaştı, S-klasse'ın altına E-klasse olarak yerleşti. 80'lerin başından 90'ların ortalarına kadar E-klasse'ın altına konumlanmış olan orta sınıf 190E (buna da E-klasse'lar 200E'den başladığı için 190E dediler büyük ihtimalle) vardı. sonraki jenerasyonda bu sınıfa da C-klasse dediler. neden C? çünkü E'den küçük olması lazım. sonra da kompakt sınıf temsilcisine A-klasse dediler aynı mantıkla. yıllar geçtikçe model gamındaki araçlar sınıf olarak birbirinden daha net ayrılmaya başladı, dolayısıyla markalar isimlendirmeleri daha net standartlara bağladılar. atıyorum 60'larda 4 silindirli 6 silindirli diye ayrılan merc modelleri yıllar geçtikçe C sınıfı, E sınıfı S sınıfı diye ayrılma durumda kaldı. çünkü model gamı genişledi.

güncel olarak premium üçlünün modelleri sınıf olarak küçükten büyüğe bu şekilde gider. 1-series, 3-series, 5-series, 7-series. A-klasse, C-klasse, E-klasse, S-klasse. A1, A3, A4, A6, A8 vs.

ilgi alanım olunca uzattıkça uzatmışım, kusura bakma :)
  • nxtrls  (21.07.13 01:19:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.