[]

İlk yemek ne? Yemeklerin icadı, şekerin yuzun icadı?

Yahu hangi aklı evvel düşündü acaba, şuna soğan doğrayım biraz salça koyayım, önceden 24 saat suda haşlayıp gazın ıalayım olsun sana kurufasülyye diye mesela? bildiğin laboratuvar ürünü bu yemekler. ilk yemek ne zaman icad edildi? tuzu kim keşfetti ilk yemeğe ne zaman koyuldu, şeker ilk ne zaman keşfedildi ve tatlı dediğimiz yiyecekler ilk ne zaman üretildi? hangi manyak geyik yemekten bıktı bunları buldu?




 
ilk yemek, ilk insanların ordan burdan topladığı meyveler, yemişler, deniz ürünleri vs. idi ve bunun yanında leş ile besleniyorlardı.

zehirli olan, yenmeyen şeyleri de başka hayvanları izleyerek ya da deneme yanılma yoluyla öğreniyorlardı.

1.8 milyon yıl kadar önce de avlanmaya başladılar. 12000 bin yıl kadar önce de tarım başladı.

ilk yemeğin ne zaman pişirildiğine dair kesin bir bilgi yok. ama açık alandaki bir ateşte pişirmenin ilk metod olduğu düşünülüyormuş, bunun da tesadüf olarak bulunduğu söyleniyor. belki bir yıldırım düşmesi sonucu, ateşin icadıyla vs. ondan sonra da kaynatma yöntemi bulunmuş.

ama daha kesin bir kanıt olarak yaklaşık 250 bin yıl kadar önce ocak/fırın icadıyla pişirme metodunun bulunduğu söyleniyor.

ilk yemek tarifinin mezopotamyalılar tarafından yazıldığı söyleniyor. milattan önce ikinci binyılda.

milattan önce yaklaşık 6050 yılında, neolitik insanlar su kaynatarak tuz elde ediyormuş. milattan önce 6000 yıl kadar önce de çinliler gölden elde ediyorlarmış. milattan önce üçüncü binyılda da mısırlılar cenazelerde tuzlu balık ve kuş sunuyorlarmış.

milattan önce 8000 yıl kadar önce yeni gine'e şeker kamışı ekimi başlamış. daha sonra güneydoğu asyaya, hindistan'a yayılmış ve şeker kamışından toz kristaller elde etmeye başlamışlar.

ilk şeker gibi olan şeyler, bala batırılmış meyveler ve yemişler imiş. insanlar önceleri tatlı niyetine şeker kamışını çiğniyorlarmış. hintliler 350 yılında şekeri kristalize etmeyi öğrenmişler. sonra orta çağın başlangıcında hindistan'da, çin'de, orta doğuda tatlılarda kullanılmaya başlanmış.

dondurma milattan önce 3000 yılında kadar dayanıyor ve ilk tatlı olduğu düşünülebilir. ilk elma turtası tarifi 1381 yılında basılmış.

çok geniş konu ya. ben de öğrendim, derledim ve yazmaya çalıştım buraya. konuları daha geniş araştırlabilirsin.
  • ermanen  (17.07.13 02:27:52 ~ 02:28:59) 
teşekkür ederim ermanen çok önemli bir konu bence


  • Yigitabi  (17.07.13 03:00:51) 
cogu sey tesadufen kesfedilmistir, sonra bir urune uygulaninca ise yarayan seyleri digerleri uzerinde deneyerek genisletmisler mutfagi.

ya maymundan ornek vereyim, elindeki patatesi yerken patatesi denize dusen bir maymun onu alip yedigi zaman boyle daha iyiymis deyip begenip sonra yeni patatesleri de oraya atarak devam edebiliyor yemeye. (bir arastirmadan hatirliyorum) yani insanin yapmasi cok da olmayacak bir is degil bu tur seyleri.

pisirme ile ilgili en eski kanitlardan biri cin'deki bir magaradan cikti ama ondan oncesi ne kadar bilmiyoruz tabi. o magara 380 bin yillikti sanirim.
  • sendelemeden  (17.07.13 03:17:14) 
çayin hikayesini de yaklasik asagidaki gibi okumustum bir yerde

cinde atesin uzerinde su kaynatirlarken cay bitkisinin yapraklar suya dusuyor ve suyun rengi degisiyor. iste bu yuzdendir ki cay demliyoruz biz :) cinliler olmayaydi kahvaltimizi yaparken icecegimiz bir icecegimiz olmayacakti
  • exlibris  (17.07.13 10:31:46) 
Bir kitap vardi sordugun soruyla alakali arastirirsan bulursun bence


  • anyelios  (17.07.13 20:52:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.