[]

Evinde köpek bakan arkadaşlar bakabilir mi?

Arkadaşlar, bundan 7-8 ay kadar önce cocker cinsi bir köpek sahiplenmiştim terk edilmiş. uzun bir süredir disiplin konusunda sıkıntı yaşamıştık. evde mont, yastık, ayakkabı, kumanda vs. ne varsa yiyip parçalıyordu, maalesef ben de disiplin sağlayabilecek kadar otoriter bir tip değildim. tuvalet problememiz yoktu ekstrem durumlar haricinde. ben sahiplendiğim eğitim merkezine eğitim için gönderdim. 1,5 ay kadar orada kaldı. artık komutları daha iyi dinler, kendi alanını ve bizlerin alanını daha iyi bilir hale geldi. ancak bir gün odanın kapısını açık unutmuşuz, benim ayakkabılar haricinde misafirlerin ayakkabılarını kemirmiş vs. burada bizim mi hatamız var bilemiyorum tabii ama ben suçu kendime yükledim. odanın kapısını açık unuttum diye. son bir haftadır ise tuvalet problemini çok sık yaşıyoruz. sabah ve akşamları minimum 1,5 saatini diğer köpeklerle oynayarak, koşarak ve zıplayarak geçiriyor. öyle ki eve geldiği zaman yorgunluktan bazen kafasını kaldıramıyor. tuvaletini vs. de yapıyor dışarıda. sabah çıkma saatimiz geldiğinde onun poşetini hazırladığımız zaman (içinde su, oyuncak, ödül maması vs. var) tuvaletini kendi alanına yapmaya başladı. ilk olduğunda tutamayacak kadar sıkıştığını düşündük ancak bu sabah yine aynısını yaptı. dün de yine evdeki oyun alanında her yere tuvaletini yapmış. temizlik yapmaktan canım çıktı. yani bir değil, iki değil. ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. ben köpekleri çok seviyorum, kendi köpeğimi de çok seviyorum ve ondan vazgeçmemek için çok fazla sabır gösteriyorum. çözüm yolları bulmaya çalışıyorum. devamlı farklı yerlere farklı noktalarda tuvalet yapar hale geldi. ne yapmam gerekiyor? deneyimli arkadaşlar bana fikir verebilir mi? bu arada bir yaşına yaklaştı. sirke vs. hiç bir işe yaramıyor. deliler gibi su içen bir köpek değil.




 
Bahsettiginiz yaramazliklar davranis bozuklugundan fakat idrar kacirmak icin kesinlikle davranis bozuklugu diyemeyiz sistit olmadigindan emin misiniz ? Idrarda kan var mi veya kopeginizi son zamanlarda bi kosede mutsuzca otururken goruyor musunuz bunlar onemli. Veterinere danisin en kisa surede


  • kegums  (16.07.13 12:33:40) 
köpeğim dişi ve herhangi bir sağlık problemi yok. veteriner kontrolünden geçti.


  • dessy  (16.07.13 12:53:36) 
sorun köpeğe odada bakıyor olmanız.
köpeğin odası ve alanı olmaz.
sürü hayvanıdır, evde diğer canlılarla yaşamak ister.

yani "yanımıza alıyoruz, ama odası var, sonra oraya koyuyoruz" da olmaz maalesef.
evin tamamına hakim olmak ister, aksi takdirde dışlandığını hisseder.
o yüzden de serbest kaldığında ipini koparmış, çıldırmış gibi davranır.

evin içinde, salonun ya da ne bileyim koridorun bir köşesinde yatağı olacak.
ha, (mesela) mutfağa ya da başka yere girsin istemiyorsanız da kapısını kapamadan, şu tarz şeyler alın:

www.petburada.com

eğer yavrudan alıp, normal bir köpeği alıştırsanız "belki" olabilir.
o da çok iyi huylu ve sakin bir köpekse.
ama terk edilmiş hayvanı siz odaya kapayıp, kapıyı çekerseniz onu terk etmiş olursunuz.
sizi cezalandırır ya da dikkat çekecek hareketlerde bulunur.
ki zaten öyle yapıyor.

dediğim gibi, köpeğin evde alanı olmaz.
köpeğin alanı evdir.

ha, misafir geldiğinde falan bu kapılarla, sizi görebileceği şekilde bir yere kapatırsınız, durur.
ama onun için de sevildiğinden emin olması, çok iyi eğitimli olması ve psikolojik sorunlu olmaması gerekir.

muhtemelen köpek psikolojisi konusunda az bilginiz var, bu konuda daha çok şey okuyarak daha iyi anlayabilirsiniz.

yani terk edilmiş hayvanı tamamen rehabilite etmeden 1 saat bile odaya kapamak, travmasına travma katmak demektir.
  • blatta hiberna  (16.07.13 13:49:36 ~ 13:51:09) 
köpeğimi odaya kapatmıyorum. Amerikan mutfaklı bir evim var. Salonda zaten yuvası var. Alanı dediğim yer onun alanı. Odası demek değil.


  • dessy  (16.07.13 13:57:01) 
kemirme kopekte seratonini artiriyor, stresliyse, o yuzden de kemirme arayisinda olabilir. ben en son aci biber surmustum ayakkabiya. ondan mi bilmiyorum tekrar yemedi. ve bir suru oyuncak aldim, kemirmesi icin kemikler vs. zamanla duzeliyor ama sabir cooook onemli. sabretmekten baska yolu da yok zaten. istemedigin bir sey yaptigi anda oyun oynamayi birak, umursama, gormezden gel. kizip bagirsan canini acitsan cok sallamayabilir, ama onunla oynamazsan cok uzulur, yaptigini tekrar etmez.


  • bir varmis bir yokmus  (18.07.13 02:09:07) 
benzer sorunları 12 yıl önce biz de yaşamıştık. nasıl çözdün derseniz, uyum sürecinde çok sabırlı olmak lazım derim. anneannem konuş demişti mesela. gerçekten konuştum ben de, zaman zaman bağırdım, küstüm. öyle anlaştık. ama sabır lazım. dikkat ve sabır. bir de mümkün mertebe yalnız kalmasın, kalıyorsa da dönüşte mutlaka bir ikram. yaramazlık yaptıysa, ikramı gösterip vermemek falan. ama illa ki konuşmak, halime gülenler oldu ama ben çok faydasını gördüm. ilk 1 yılın sonunda, eve girdiğim zaman yerlere serilmiş çöpler, kemirilmiş kapı, talan edilmiş halı bulmuyordum.


  • bak ne diycem simdi  (18.07.13 02:57:53) 
Sizin için geç olmuş ama sonradan gelenlerin işine yarayabilir.
Köpeklerde işe yarayan şey otorite değil, aranızdaki bağ ve doğruyu öğretmek. Otoritenin işe yaradığı ile ilgili bilimsel bir bulgu da yok. Köpekler ne yapmaması gerektiğini değil, ne yapması gerektiğini öğreniyor. Yanlış bir davranışı itaat eğitimi ile doğru davranışa çevirmeniz gerek. Ayakkabı yerine çiğnemesine izin olan oyuncak, ödül kemiği gibi bir objeyi tanıtarak ona yönlendirerek, bol bol sabır göstererek köşede oyuncağını kemiren bir köpeğe çevirirsiniz. Eski veya daha önce çiğnediği için kullanılmaz hale gelen ayakkabıyı vermeyin, her ayakkabıyı alabileceğini veya daha kötüsü bir ayakkabıyı parçalarsa kendisinin olacağını düşünebilir.

Negatif yaklaşım, bağırmak vb. sadece stresini arttırıp öğrenmesini yavaşlatır. "Hayır" derken bile nötr bir ton ile uyarmak daha faydalı.
  • r_u_h  (18.10.19 04:14:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.