[]

Suriye ile ilgili..

1) Olaylar niye oluyor, muhalifler ne istiyor, niye Esad'dan memnun değiller?
2) ABD niye Esad'ın gitmesini istiyor? Özgür Suriye ordusunu niye destekliyor?



 
esed diktatör. halkı tarayarak, bombalayarak, kimyasal silah kullanarak vs türlü yollarla öldürüyor. halk da onu doğal olarak istemiyor.
esed'i rusya, iran ve çin destekliyor. güya onlar abd'nin karşısında gibi göründüğünden abd esed'in gitmesini istiyor gibi görünüyor. türkiye gibi maşalar varken elini ateşe uzatası yok tabii.

  • hicazkar  (15.07.13 18:06:36) 
1) muhaliflerin bir kısmı esad nusayri olduğu için, bir kısmı demokratik ya da batılı anlamda demokratik bir yönetim olmadığı için, bir kısmı ılımlı islam denen nanenin ülkede hakim olmayışı yüzünden, bir kısmı selefi anlamda bir islam devleti arayışından, bir kısmı iran/şii nefretinden gayrımemnun. olaylar bu gayrımemnun kitlenin abd, türkiye, israil, ürdün eli, katar ve suudi arabistan parası ile silahlandırılmasından oluyor.

yalnız suriye'deki iç savaşta terörist grubun asıl vurucu gücünü suriyeli muhalifler değil mobilize selefi cihadçılar oluşturuyor. bunlar libya, çeçenistan, afganistan, ırak gibi coğrafyalarda bulunmuş iyi savaşçılar, şehir/kır gerillası tipler.

2) çünki israil öyle istiyor. çünki israil'e aktif muhalefet eden ve israil'in varlığını gayrımeşru addeden tek güruh hizbullah. hizbullah ise iran tarafından suriye üzeri destekleniyor. esad bu anlamda, toprağı olan golan tepeleri israil tarafından işgal edildiği için, varlık olarak israil yanlısı olamayacağı için hizbullaha bu desteği veriyor. üstelik mezhep yakınlığı da var. şii/nusayri benzerliği çokça olmasa da.

ek: yalnız son dönemde işler değişti. cihadçıların hiperaktivitesi israili korkuttu. suriye'de türkiye benzeri ılımlı sünni ve israil dostu bir yönetim hedeflerken kontrol edilemez cihadçıların yönetimi ele geçirme ihtimali de ciddileşti. israil 3 günde esadı devirip yerine işte bu sünni muhalifleri getirecekti hesapta. iş uzayıp olay esad/cihadçı savaşına dönünce şu aşamada israil sadece iç savaşın devam etmesini istiyor. her kim kazansa kendisi kaybedecek korkusu ile.
  • katukatu  (15.07.13 18:29:17 ~ 18:36:44) 
hiçbir şey ne tam beyaz ne de tam siyah. esed acımasız bir adam ve bir katil. evet. ama diktatör mü? bilemiyorum.

konu şu ki filler kavga ederken çimenler eziliyor. abd öso'yu desteklerken iran ve rusya'da esed'i destekliyor. kim niçin hangi tarafı destekliyor olayına girersek de bunlar hep reel politik tabii. çıkarlar...onu da uzmanı yanıtlasın. =)
  • bu nick tam yirmi alti karakter  (15.07.13 18:42:34) 
2- abd kendi dediklerini yapmayan ülkeleri düşman beller. suriye de bunlardan biri. o yüzden yönetimde söz sahibi olmak istiyor.


  • baldur  (15.07.13 19:13:57) 
1) turkiye'deki insanlarla kiyaslama yaparak konusacak olursak....
muhalifler esad'dan memnun degiller, cunku ulkedeki azinliklarin onlarla ayni derecede ozgur yasamasini istemiyorlar. digerlerinden daha iyi yasayip, digerlerinden daha ustun olmak istiyorlar turkiye'deki akp'lilerin cogu gibi dusunebilirsin (su an bildigim kadariyla suriye'de devletin onemli yerlerinde azinlar da iyi oranda temsil ediliyor).... esad her ne kadar toplumun diger kesimlerine ozellikle de azinliklara tehdit olan insanlari oldurmus olsa da, bu esad'in oldurdugu kisilerin %95+'nin terorist oldugu gercegini degistirmez.

Ulkede laik bir duzen var, her ne kadar islamiyet kurallarina gore yonetiliyor olsa da gunluk hayattaki duzen cok laik bir duzen. yobazlar da bu duzenden rahatsiz (ki hristiyan alimlerin, alevilerin kafalarini kesmelerinden anlayabilirsin ne kadar bu duzeni savunduklarini). Bunlari da Turkiye'deki ateistlerin varligindan rahatsiz olan gerici yobazlar gibi dusunebilirsin...

ben de esad'in diktator olduguna katilmiyorum. bu arada arkadas halki olduruyor demis de... halk dedigi, eli silahli teroristler. aralarinda silahli kadin ve cocuklar da var. bu nedenle teroristleri oldurunce kadin ve cocuklari oldurdu diye lanse edip, insanlarin beynini yikamaya calisiyorlar. ki boyle de oluyor sekil a'da goruldugu gibi. Bunu da turkiye'de silahsiz, baris icinde gosteri yapan halka saldirip onlari olduren daha sonra da oluleri vatan haini ilan edenler gibi dusunebilirsin... birinde kotu insanlar iyi gibi gosterilmeye calisiliyor, digerinde ise iyiler kotu... irtica meraklisi yobazlar isine geldigi gibi yorumluyor her seyi...

2) ABD yeni bir ortadogu istiyor, cikarlarina uygun olan bir ortadogu... iran-suriye ve lubnan da bu ortadoguya buyuk bir engel. tabi arabistan, katar ve turkiye sadece birer kukladan ibaret. ABD Esad'i devirebilmek icin bu kukla ulkeleri ve oso'yu kullaniyor. zaten haberlerde de gormussundur. bu oso'ya egitim veriliyor, silah yardimi yapiliyor felan...

katukatu'nun da dedigi gibi suriye'deki bir takim insanlar once Esad'in gitmesini istedi fakat sonra gordu ki, eger Esad giderse cok buyuk bir degisim olacak (gerici yonde) ulkede bu nedenle suriye'deki laik kesimin nerdeyse tamami + azinliklarin nerdeyse tamami su an Esad'i destekliyor ki her ne kadar turkiye, avrupa ve abd basininda cok yer bulmasa da suriye'nin buyuk sehirlerinde yuzbinlerin, hatta milyonlarin katildigi pek cok esad'a destek yuruyusu duzenlendi savas basladigindan beri. Ki en son okudugumda, su an Esad ulkenin yarisindan fazlasini teroristlerden temizledigi soyleniyordu...yavas yavas savasin sonuna geliniyor yani. Cok buyuk bir dis mudahale yapilmadigi surece de sonucun degisecegini sanmam.
  • icince bokunu cikaran arap  (15.07.13 19:24:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.