[]

evren zaman big bang konulu sorular

şimdi koskoca hawking abimiz bile diyor ki big bang'den önce neden sonuç yoktu ve hiçlik vardı. big bang oldu ve her şey bilimsel bir şekilde var oldu. big bang'den sonrası gayet mantıklı eyvallah ama bir öncesi olmak zorundaymış gibi.
hani zaman var olmadığı için yaratıcı da var olamaz vesaire filan. ama nasıl hiçlik birdenbire patladı ve bildiğimiz anlamı ile her şey var oldu. çıldıracağım lan. nasıl?



 
hiclikten kuvvet dogdu.


  • lorenzen  (15.07.13 04:57:28) 
ulan o patlama için bile bir şeyler olmalı bence. çat diye nere patlayacak. kafa yetmez aga bunları anlamaya.


  • 1 saat bende 50 dolar  (15.07.13 05:03:58) 
big bang bir teori ve kanıtlaması zor. ama elimizeki en iyi teori. ondan öncesini bilmek ise daha da zor bir olgu.

başka teoriler de var, big bang ile çelişen veya çelişmeyen. big bang'in sadece gözlemleyebildiğimiz evrenin başlangıcı olduğunu ama her şeyin başlangıcı olmadığını söyleyen teoriler de var. iki evrenin çarpışması, daha büyük evrenler içinde olduğumuz bir cep evreni, paralel evrenler, gözlemlenemeyen ve bildiğimiz fizik kurallarından farklı evrenler, farklı boyutlar derken nerde olduğunu şaşırıyor insan.

çok geniş ve birçok teorinin olduğu bir konu. işin içinden çıkmak zor. ama okuyup araştırınca çok şey öğrenirsin.
  • ermanen  (15.07.13 06:51:48 ~ 06:52:49) 
  • patik  (15.07.13 08:53:47) 
zaman yani "önce-sonra", mekanla birlikte var. mekanin olmadigi durumda zamandan soz edilmiyor. yani big bang, mekanin baslangici ise o andan "önce" diye bir sey yok. zaman da o "patlama" ile baslamistir.


  • hicazkar  (15.07.13 11:10:11) 
big bang evrenin genişlediğinin keşfedilmesinden sonra ortaya atılmış bir teori diye biliyorum. Ondan öncesi için bilimsel birşey ortaya konamıyor. Okuduğum bir teori, evrenin genişlemesinin durup sonra büzüşmeye başlaması ve en son big bangin tekrar yaşanması şeklinde idi.

Belki evrenimiz çok büyük başka bir şeyden kopan küçük bir parçadır. Belki çok gelişmiş bir uygarlıkta yaşayan bir çocuğun boş zamanlarında yazdığı bilgisayar programında yaşayan şeyleriz :)
  • spankenstein  (15.07.13 15:47:31) 
biz anlayamadığımız için hiç oluyor. belki de bigbang dediğimiz olay 4 boyutlu başka bi dünyada olan bişey sonucu gerçekleşti. yani zaten olan bi evrenin içinde biz olmuş olabiliriz. biz sadece kendi fizik kurallarımızın olduğu olayları ve zamanı anlayabiliyoruz. 2 boyutlu bi dünya olsa onlar da bizi anlamazdı.


  • ergenpezeveng  (10.07.15 23:02:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.