[]

odtu sosyoloji mezunlari/ogrencileri bi bakar misiniz?

universite sinavi sonrasi kardesimin burayi yazma durumu var. alternatiflerimiz arasinda gida ve cevre muhendisligi de var.hayati boyunca kucuk sehirlerde yasadi, odtu kultur olarak da kendisine sosyal, kulturel olanaklarla birlikte bir vizyon katar diye dusunuyoruz. kendisi oss'ye giren cogu insan gibi ne istediginin tam olarak farkinda degil. cok okuyan, arastiran bir kiz degil, yasi itibariyle de gezeyim, tozayim, cok calistim biraz da yatayim modunda birazcik.
bu arada ingilizcesinin de 0 oldugunu belirtmem gerekiyor. sosyoloji benim de cok tanimadigim bir bolum, kardesim de sinavdan once aklinda hic olmayan bir bolumu yazacak gibi duruyor (aklinda hic bir bolum yoktu zaten). ne dersiniz, girdikten sonra alisilabilecek, sevilebilecek bir bolum mu sosyoloji? hazirlik sinifini 0'dan baslayarak gecmek inanilmaz zor mu? mezunlar varsa, genelde hangi ne tip islerle mesguller?
cok tesekkurler.


 
Efendim sosyoloji mezunu degil, siyaset mezunuyum,odtuden. Dil'le ilgili sorunu cevaplayayim, hic korkmasin, hazirligin 3 kuru var, baslangic,orta iler, sifir ing ise muhtemelen baslangic kurundan baslar, dille ilgili hic sorunu olmaz. Hazirligi iyidir odtu'nun. Gida'yi tercih etmesin bir de. Benin gidaci en az 10 arkadasim var, is olanaklari berbat, devlet kadro acmiyor, ozelde sabah 6 aksam 6, sadece pazar tatil is icin 1000 lira teklif ettiler arkadsima. Aman diyim gida cok sacma.


  • chavez s venezuela  (15.07.13 01:31:39) 
ben de gida ile ilgili olarak cevap vereyim, bu konuda calisan, yillarca dekanlik yapmis, diger universitelerdeki bolumleri iyi taniyan bir prof'un kendi kizi tercih yaparken "cukurova daha iyi, gida yazacaksan oraya git" dedigini hatirliyorum. ayrica onceden de belirtildigi gibi issiz gidaci cok fazla.


  • sendelemeden  (15.07.13 01:37:23) 
Hazırlık konusunda endişe etmeyin.Ben Boğaziçi'nde pre-int başladım yaz okuluna kaldım,beginner arkadaşlarım sınıfları geçti-var yani böyle örnekler-

Çalışırsa ve inanırsa olur bence.Ama çalışmak gerek tabii.
  • damba  (15.07.13 02:20:25) 
ingilizce anlamında korkmayın, odtude çok iyi öğrenecektir. sosyoloji de güzel bir bölüm, sivil toplum örgütlerinde veya özel şirketlerin medya, iletişim, ik gibi pek çok alanında çalışma imkanı olacaktır kendi seçimlerine göre.
küçük şehirden geliyorsa odtu onun için biçilmiş kaftan. hem büyükşehirde hem de değil, kampüsten çıkmadan aylarca yaşayabilir ama istediği zaman da kızılay 20 dk-şehrin göbeği. onun gibi özellikle anadoludan gelen pek çok insan olacaktır odtude ve yurtlar da okulun içinde olduğu için hiç sıkıntı çekmez, sizin de gözünüz arkada kalmaz.
o yaşlarda herkes öyle oluyor ama 1-2 yıla geçer. özellikle odtude ve sosyolojide kendini tanıma, vb gibi kültürel anlamda da kişisel olarak çok gelişeceğine eminim.
  • sirkelimon  (15.07.13 12:20:11) 
merhabalar, odtü sosyoloji mezunuyum.

hazırlık konusunda gereken cevaplar verilmiş, pre-intermediate başlayıp yürütebilir. koca bir seneyi ingilizce ayırıp üstüne ingilizce sosyoloji okumak, beş sene sonunda şahane ingilizce anlamına gelecek. okuma aşamasında da sorun olmaz.

odtü'nün kendisine katacağı vizyon konusunda haklısınız, hele ki küçük bir şehirden sonra. kampüs hayatı, türkiye'de başka yerde bulunmayacak seviyede. öğrenci toplulukları, sosyal aktiviteler, spor tesisleri, canlı ve yemyeşil bir kampüs, erasmus ve exchange olanakları... bunları zaten siz de düşünmüşsünüzdür.

bunun yanında, sosyolojinin katacağı vizyon da apayrı bir konu. dört senelik sosyoloji eğitimi, benim her şeye bakışımı çok etkiledi olumlu anlamda.

ama şunu söylemek lazım. önceden okumaya, araştırmaya meraklı ve ilgili olmayan kişilerin bu bölümde zorlanacağı bir gerçek. biraz ilgisi olanlar, çevresini merak edenler; çok kasmadan bu bölümü başarıyla ve gereken vizyonu alarak bitirebiliyor. alakasız insanların nasıl zorlandığına pek çok kez şahit oldum. bu açıdan, atıyorum bi işletme okumaktan daha meşakatli bir bölüm. girdikten sonra alışılır mı? alışılır. ama kardeşinizi siz tanıyorsunuz, onun ilgi alanlarını ve istediklerini siz biliyorsunuz. eğer kendisi için bu önemsiz bir kararsa, devamı nasıl olur bilmiyorum.

ileride ne yapacağı da daha çok bu beş senede şekillenecektir, sosyoloji biraz öyle bir bölüm. ben bitirip medyada çalışanını da biliyorum, sanayiyle uğraşanını da biliyorum, özel şirketlerde yönetici olanını da biliyorum, başbakanlık danışmanlığı yapanını da biliyorum, akademik kariyere devam edenini de biliyorum... örneğin ben daha spesifik bir alanda master yapmayı seçtim, önümüzdeki sene alacağım bursla almanya'ya gideceğim.

çok uzattık :) kısaca toparlayacaksak: hem odtü, hem de sosyoloji muhtemelen kardeşinizi başka bir insan yapacak. vizyon kazandıracak. okurken zorlanır mı, alışır mı, bu biraz kardeşinize kalmış. bizim bölümün geneli okuduğu alandan memnundur. çok alakasız bir tercih olmayacaksa, kardeşiniz de memnun kalır, ileride de kendisini iyi tanıyıp iyi bir işte çalışır.

başka sorularınız olursa çekinmeyin, kolay gelsin :)
  • rotario  (15.07.13 13:46:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.