[]

90'lar Türkiye siyaseti hakkında birkaç sorum var

Öncelikle şu bilgiyi vereyim, M. Ali Birand'ın yaptığı 28 Şubat belgeselini izliyorum birkaç gündür. Onun dışında yakın geçmişe dair kitap okumuşluğum falan yok, objektiflik açısından kimseye güvenemediğimden bi kitap alıp okuyamıyorum tarihsel konularda. Yine de "olm bunu oku lan mutlaka" diyeceğiniz şeyler varsa söyleyin lütfen.

1) CHP 90'larda yapılan seçimlerde ilk 5'e bile zor girerken, oy oranı %10'u bulmazken (yanılıyorsam düzeltin), nasıl 2000'lerde birden ana muhalefet oluverdi, %26 oy alır oldu? Nerden geldi bu oylar; hangi partilerin seçmenleri, neden CHP'ye yöneldi?

2) 1999-2002 arası hüküm süren üçlü koalisyon dönemi hakkında bilgi edinmek istiyorum, yani o dönem yapılan şeyler falan. Sosyal yaşamın nasıl değiştiğinden tutun da dönemin suikastlerine kadar. Neler önerebilirsiniz, neleri araştırayım?

3) 1999 seçimlerinde neden üçlü koalisyonun üçüncü partisi olarak ANAP seçildi, sadece bir ili almış olmasına rağmen? DEHAP doğuda birçok ili almıştı, DSP-MHP-DEHAP koalisyonu daha bütünleştirici olmaz mıydı?

 
Cevap değil ama bende çok merak ediyorum faydalı bir bilgi alırsan beni de bilgilendir lütfen.


  • infernalcadre  (13.07.13 21:31:46) 
0.) işe m.ali birand'la başlayarak kafadan tarafsızlığınızı kaybetmişsiniz.
1.) türk insanının genelde %60-70 lik kısmı sağ, %30-40 lık kısmı sol partilere oy verir. 2002'den önce %0 olan bir partinin bugün niye %50'de gezdiğinin cevabını verebiliyorsanız, bu sorunun cevabını kendiniz verebilirsiniz.
2.1) mhp'li bir arkadaşımın "2002'ye kadar biz iktidardaydık, artık değiliz" gibi bir sözü vardı.
2.2) o yıllarda bugünkü gibi kin ve kutuplaşma yoktu o yüzden sosyal yaşamda değişiklik veya mahalle baskısı gibi şeylerden söz etmek pek mümkün değil.
3.) dehap bugün bdp olmuş durumda, mhp-bdp koalisyonu nasıl mümkün değilse o günde mümkün değildi.
  • cevher67  (13.07.13 21:49:26) 
kitap tarafsız mı diye ne bakıyorsun ki. dünyada mutla objektiflik bulunabilecek birşey değil. olabildiğince farklı şeyleri okuyup kendi benliğinde bir sonuca varırsın. izlediğin belgesel de mesela 28 şubattan çok 28 şubatın akp'ye nasıl yaradıgını anlatıyor mesela. 28 şubat sadece onla kalan bir olay mı?

ben sorulara ayak üstü cevap vereyim bildiğim ve hatırladıgım kadarıyla

1. türkiye de her zaman bir sol oyu vardı. bu 90 larda önce shp, sonra dağınık sonra da ecevitin partisinde birleşti. kriz sonrası da sol oylar dsp'ye ceza verdi diyebiliriz.

2.99-02 arasını sosyal olarak yorumlayabileceğimi sanmıyorum. ben de 12-13 yaşlarındaydım o zaman. ama krizin fena vurdugu bir aileydik. sıkıntılı bir 5 yıl geçirdiğimizi söyleyebilirim sadece. suikastlar ve faili meçhuller zaten 80 sonrası ve 90 lar boyunca devam eden bir olay. birçok fraksiyon tarafından 20 sene kullanıldı bu yöntemler. bir tür gelenek gibi sanki. ne araştırayım dersen önce ilgilendiğin suikastleri çıkarırsan ortaya her suikastı irdeleyen bir çok kitap bulursun.

3. koalisyon hükümeti ayrı bir olay. yeterli çogunlugu saglamak önemli olan. sen güçlü parti olsan 3. ortak olarak daha güçlü bir parti mi istersin yoksa tek mv'li parti mi? bir de dehap diyorsun ki o zaman ki türkiye böyle bir türkiye değil, kürt sorunu daha tanımlanmamış. herkes kürtler askerimi öldürüyor diye bakıyor. doğu da onların yıllarca çektiklerinden haberi yok kimsenin. onun için de kürtlere öyle sağduyulu bir bakış yok. hepsi terörist o zaman insanların gözünde. herneyse özet olarak koalisyonda olay bütünleştirici hükümet kurmak değil, en sıkıntısız ilerliyecek, en dirençsizce yasaları geçirecek hükümet kurmaktır efenim.

anca bu kadar anlatabildim. umarım biraz yardımcı olmuştur
  • bizatihizururi  (13.07.13 22:05:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.