[]

Muslumanlar toplansin, dua/sure sorusu

Ey muminler!

Simdi benim merak ettigim bir sey var. Kuran'in bazi/cogu sureleri icin iste "X suresi, Y sayisi kadar okunursa, Z durumunda kisiye iyilik saglar" tarzi seyler yaziliyor internette falan.

Dogrulugu %100 bilinemez diye dusunuyorum ama nedir sizce? Bununla ilgili saglam kaynak var midir?

Selametle...

@--,--'---.

 
ben çoğu kaynakta rastlamadım. ama internette bazı dua kitaplarında var. kaynaklar pek sağlam değil mesala 41 kere yasin duasını okuyanınher duası kabul olur gibi tekrar ediyorum ben çoğu yerde şey bulamadım. sen 3 defa oku yada namazlardan hemen sonra oku.


  • zastavam76  (13.07.13 18:24:51) 
rasyonel bir zeka bunun hiç bir anlamı olmadığını söyler, gerisi size kalmış.


  • mesopotamian  (13.07.13 18:26:26) 
@zastavam76, sadece namaz icin degil tabi bu sorum..

mesela disari cikarken sunu, uyumadan once bunu, korkunca onu, cinlerden korunmak icin otekini, yok basarili olmak icin bi sonrakini, vs vs..

@meso, musluman olup da sacma gelen varsa soyleyebilir tabi :)
  • she was my baby  (13.07.13 18:27:42 ~ 18:29:32) 
(bkz: ebced hesabı)


  • mustafa34  (13.07.13 18:34:24) 
aratinca bulabiliyorum zaten de, benim sorum sizin ne dusundugunuz ve bunun dogruluguyla ilgili (hangisinden ne kadar okumak degil) saglam kaynagin olup olmadigi.


  • she was my baby  (13.07.13 18:54:28 ~ 18:57:05) 
hemen hiç birinin sağlam bir mesnedi yoktur. arif pamuk vb. kitapları okudum bu sayılarla yahut sayısız duaların faydaları hakkında. diyebilirim ki yüzde yüz uydurmadır.

celcelutiyyesi, cevşen-i kebiri, salaten tüncinası, salat-ı tefriciyesi ayrı ayrı çok sağlam uydurmalardır. diğer ufakları söylemeye gerek bile yok.

uydurma derken, dua zaten uydurma olur da, peygamber'den yahut allah'tan bu duayı edersek şunun olacağına dair vaat aldık iddiaları uydurmadır.

dua/salat yardım isteme, allah'tan istemedir. bunun tek şartı vardır ne istediğini bilmektir. anlamını bilmediğiniz duayı edemezsiniz. etseniz, o dua olmaz.

duanın sayı ile bir ilişkisi olamaz.

yine de ben dua edemem, buna cesaretim yok derseniz www.kurandakidualar.com adresinden kuran'daki dualara ulaşabilirsiniz.

47 – Rabbim! Bilgim olmayan şeyi Senden istemekten Sana sığınırım. Ve eğer beni bağışlamazsan ve bana şefkat göstermezsen kaybedenlerden olurum.

Hud (Hud) Suresi
  • katukatu  (13.07.13 18:56:58) 
Bence dene gör


  • kayyan  (13.07.13 19:09:45) 
bana hiç mantıklı gelmiyor. bazıları hadi bir ihtimal işte 7 kere ayetel kürsi okuyun yukarı aşağı sola sağa öne arkaya üfleyin korunun tarzı (7. neydi bilmiyorum) ama işte 3 trilyon kere okuyun rüyanızda geleceği görün, çok yakışıklı kocanız olsun'lara inanmıyorum.


  • Lim5  (13.07.13 19:29:36) 
dua "allah'tan destek istemek+ isteğin mücadele vermek+ gerisini allah'a bırakmak" şeklinde üç parçalı bir eylem biçimi. Ellerini açıp tanrıya sipariş verince dua etmiş olmuyorsun. O sayı olayları da saçmalık. "ama oldu" diyenler bilinçli ya da bilinçsiz yukarıdaki uygulamayı takip etmiştir.
Yoksa öyle olacak olsa mesela bir sınava hiç çalışmayıp 4444 kez dua edeyim,lys'yi kazanabilir miyim, 1. Olabilir miyim? İnançmeselesi açıklmasını yapanlar buna da evet cevabını vermiş oluyor. Saçmalık.

  • dafaiss  (13.07.13 21:18:14) 
bilimsel olarak: telkin ve plasebo etkisi diye bir şey var, ama bunları kabul etmeyen bilim insanları da vardır mutlaka

islami inanç olarak da bazı ilim olarak önde olan ve kalp gözü açık olan insanların sözüne kıymet verip vermemene bağlı.

bir de işin tarikatlar yönü var, gerçekten inanarak yapıldığı için vird denen şeylerin bir etkisi oluyor olmalı ki tarikatlar yüzyıllardır varlığını sürdürebiliyor.

hadis olarak da bir çok rivayet var bazı ayet ve sure ve duaların bazı sıkıntılı durumlarda okunursa maddi ve manevi olarak huzura kavuşulacağının müjdelendiği..


son olarak; dua mevzusunda, asla bir garanti yoktur çünkü asıl olan her zaman hayırlısını istemektir ve istenen şeyin hayırlı olup olmayacağını sadece Allah belirler, insana istediğinin verilmemesi onun için bir hayır da olabilir.


ek olarak: dua etmek tabii ki insanın kendi içinden geçen şeyleri arzuhal etmesi şeklinde olur ama bir adabı da olmalıdır, Allah'a hamd ve peygambere salatü selam ile başlayıp bitmesi gibi... ve Kur'an'da da birçok peygamberin ettiği dualar geçmektedir ve bunların aynen aktarılmasının bir hikmeti vardır.
www.gelinkaya.com
  • duygusal pehlivan  (14.07.13 01:43:56 ~ 02:59:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.