[]

Evlilik Oncesi ve Sonrasi Maddiyat

Benim ailem geleneksel yontemlerle evlenmis. Kiz isteme, ceyiz, nisan, oynamali dugun falan ve evde gelir kaynagi babamdir hep ama malumunuz yasamlar degisiyor ulkemizde de.

Onlarin kulturunde o zaman evi erkek alir buyuk olcude o duzenler gibi adetler varmis. Ayrica ben dogdugumdan beri annem calismadigindan tum masraflarimi babam cekti.


Ama benim evliligimde ben de esim de calisiyor olucak. Bu tarz daha cagdas evliliklerde bu maddi yuk paylasiliyor mu yoksa hala erkegin ustunde ev sahibi olur, araba sahibi olur gibi yukler var mi ?

Evlendikten once evi erkek dizer gibi anlayislar hala var mi ?

Bi de ikisi de calisan ailelerde gercekten cevremde danisabilicegim olmadigindan soruyorum insanlar maaslarini birlestirip ordan mi harciyolar yoksa sevgili olunan donemdeki gibi buyuk olcude erkek harcar bayan kendi ozel ihtiyaclarina kullanir seklinde midir ?

Atiyorum cocuk dogdu sonra? Onun masraflari olur, mutfak giderleridir ne biliyim iste evlilik hayatinda ciftin giderleri nasi karsilaniyor ekonomik olarak ?

Kisa kisa cevaplarla herkes bi ucundan tutsa hos olurdu.

 
Neden kendi düzeninizi kendi canınız istediği gibi kendiniz yaratmıyorsunuz? Benim fikrime göre hayat müşterektir. Kadın daha fazla para kazanıyor dahi olsa, paralar ortaya konur, ve bunların hesabı kitabı olmaz. Nereye ne için gerekiyorsa o şekilde oraya harcanır. Sevgiliyken/nişanlıyken de kimin parası varsa o alır. Ayrı gayrı olmaz, olamaz, olmamalı.


  • pandispanya  (12.07.13 13:50:48) 
hah işte çok güzel bir yere parmak bastın.

günümüz kadınları, ben paramı kazanırım, erkek bana söz geçiremez, karışamaz diyorlar
ama iş evlilik, maddiyat gibi konulara geldiği zaman geleneksel yöntemlerle yaklaşıyorlar, her şeyi erkekten bekliyorlar, kız evi naz evidir diyorlar.

bir karar verin. modern olacaksanız modern, geleneksel olacaksanız geleneksel olun.
  • dafuq  (12.07.13 13:54:25) 
evli değilim ancak iki taraf da çalışıyorsa masraflar ortak yapılır diye biliyorum. kendine bir miktar cep harçlığı ayırırsın.

evlilikten önce alınmış mülklerin varsa kendine kalır, yine ev vs alırsanız ortak mülkiyetli olur. ayıp yani kadın çalışıyorken ben erkeğim diye evi üstüne yapman.

bir de herkesin kendi düzeni olur. karı koca arasında, aile içindeki şeyler gizlidir. ona buna anlatılmaz, kimse de karışmaz, karışmamalı.

ha büyüklerine bazen danışıp akıl alabilirsin o ayrı.
  • mea maxima culpa  (12.07.13 13:57:24) 
Ben ne karşı tarafın, ne de kendi ailemin evi dayayıp döşerken yardımda bulunmasını istemem. Dolayısıyla karşı tarafın ailesinden destek almadan her şeyi yüklenmesi bu koşulda imkansız olur, el ele vererek dayanır döşenir ev. Yani bu benim param şu senin paran demeden alınır ne alınacaksa. Ama dediğim gibi ben ailelerin elini cebine atmasına tamamen karşı olduğumdan ortaklaşa yürütmeyi seçerim. Bunu yapamayacak kadar az gelirli insanlar da zaten evlenmemeli bence en azından durumları düzlüğe çıkarana kadar.

Bence evlilik o kadar şirin bişey değil, işin içine sorumluluklar artı para sıkıntısı girdi mi insana feleğini şaşırtır. Çocuğa hiç değinmedim, bebek bezinin fiyatını bilmeden çocuk isteyen insanlar da var, Allah akıl fikir versin. O yüzden durumlar el veriyorsa her şey ortaklaşa, yoksa evlilik öbür yaza ne diyim :)
  • mentolaromaliseker  (12.07.13 14:01:22 ~ 14:02:46) 
bu devirde çalışmayan, üretmeyen kadın mı olurmuş? 1980'lerde yaşamıyoruz, bir erkeğin şu sistemde tüm yükü üzerine alması hem onu hem de ilişkiyi olumsuz etkiler, adam yettiremez, yetersiz hisseder, üzülür, sonra bu da ilişkiye yansır.

Ortak ev ekonomisi oluşturulur, bunun hesabını yapmak zor olmaz zaten.

benim görüşüm ; tüm bu türk adet, gelenek ve görenekleri ilkel gelir bana, mesela kaynananın geline iç çamaşırı alması gibi şeyler en basitinden, böyle saçma bir şey görmedim ben, "evi erkek tarafı dizer" diye de bir şey olmamalı, o da çok saçma.
  • devorgilla the gunslinger  (12.07.13 14:02:00) 
Benim bildiğim evliliklerde ayrı gayrı olmaz. Misal bizim evde peder bey anama direk mayışı verir. Anam maliye bakanı gibi ortak bütçeyi yönetir. Sizde de ikinizden biri bu işe bakar. Genelde kadınlar bakar çünkü daha tutumludurlar erkeklere göre. Aklı başında kadınlardan bahsediyorum hoppa yeni yetmelerden değil..


  • juvee  (12.07.13 14:02:33) 
erkek olarak fikrim şöyle: kadın çalışmasın, çalışıyorsa da parasını hatta banka kartlarını bana versin, tüm gelir giderden ben sorumlu oluyum. alışverişi de ben yapıyım, faturaları da ben ödeyim, en hesaplısı nasılsa krediye girip ev de alıyım araba da..

düğünde 2 kural var
1- sadece kız tarafının bi şeyler istemeye hakkı vardır.
2- erkek tarafı kız tarafı ne isterse yapmak zorundadır
  • mustafa34  (12.07.13 14:13:34) 
ailelere hiç iş bırakmayıp kendiniz ortak havuz oluşturup o havuzdan harcayın. sadece erkek ya da kız tarafı harcar diye bir şey yok.

çocukluğumdan beri gördüğüm kadarıyla aileler konuşup anlaşıyorlardı. şunları sen al bunları sen al diye. onu yapan ailelerde çok problem çıkmadı. fakat sadece erkek tarafına yıkılan ya da kız tarafına yıkılma durumlarında çok tartışmalar çıkabiliyor. senin zevkine benim zevkime göre alınmadı falan denebiliyor.

kaldı ki sadece erkek tarafı alsa o borcu yine ortak ödeyeceksiniz.
  • inanmazsan inanma  (12.07.13 14:24:15) 
bizim ailede ortaktır.babam ve annem kim ne yapmış ne kadar harcamış karışmaz bir para varsa ortaktır beraberce kullanılır.ama annem mesela fatura ödeme vs. işleri babama bırakır yani ortak hesaba yatar para babam ordan yürütür işleri annem de babam da çalışıyor yani ikisinin de kazancı var belirteyim


  • parten  (12.07.13 14:26:10) 
evliyim, kadınım.
bizde durum şöyle oldu/oluyor;
evlenirken bir miktar kredi çektik, bir miktarda ailelerden aldık. eşimin ailesinin çok birikmişi vardı onlar daha çok yardım etti ama düğünden sonra altınları onlarla paylaştık. yani geri ödemiş olduk.
ikimizde çalışıyoruz, benim maaş bankamatik kartım falan hep eşimde durur. alışveriş, mutfak vs bütün fatura, ödeme işlerini o yapar. hatta harçlığımı da o verir. biz böyle anlaştık, böyle rahat ediyoruz.
  • yue  (12.07.13 14:37:20 ~ 14:52:26) 
arkadaslarim yeni evlendiler ve herseyi ortak yaptilar.. ev tutulmasi, ev esyalari vs. iki tarafında ailesi destek oldu ancak dügünden sonra takıları bozdurup ailelere verdiler kredi kartlarinin ödenmesi vs icin.
suan ikisi calisiyor ve bütce yapiyorlar kira kredi kartı mutfak masraflari vs gibi kalani da birlikte harciyorlar..
evlilikler de ayri gayri olmaz.. sirket kurmuyorsunuz birlikte yasam paylasiyorsunuz..
  • Mügüs  (12.07.13 14:43:58) 
En mantiklisi ortak hesapla kira fatura alisveris vs odemeleri arti herkes kendisine bir miktar para ayirmali atiyorum kadin kuafore giderken kocasindan cocuk gibi harclik istememeli.


  • anyelios  (12.07.13 15:12:13) 
Aileden görülen veya onların yaptıkları bu konularda bizi nasıl etkiliyo bilemem, eğer gelenekleri sürdürme konusunda baskı yapan ebevenyler yoksa gayet de kendiniz nasıl diliyosanız yapabilirsiniz.

Ben evlenmeye karar verilirken kimseye güvenilmemesinden yanayım. Yani ben evlenmeye karar verdiysem giderler sadece beni ve sevgilimi bağlamalı diye düşünüyorum. Aileden yardım alınabilir zorda kalınırsa ama bütün giderleri aileye yıkmak bana hiç insaflı gelmiyo. Yapanlara hiç saygı duymuyorum açıkcası.
Bu doğrultuda 7 yılımızı bitirdik sevgilimle ve hala evlenmeyi düşünmüyoruz. Bunun nedeni de öğrenciyiz, çalışsak da daha bu yükün altına girecek düzeyde işlerde çalışmıyoruz doğal olarak. Ailelerimiz karşılayabilecek düzeyde ama ikimiz de kendi tırnaklarımızla kazıyarak, kendi emeğimizle bi şeyler yapmak istiyoruz. Normali de bu. Evlendiğinde de ailen bakmicak sana.

Neden aile olarak anlattığımı da söyleyeyim; erkek tarafına bırakılan geleneksel evliliklerde aile daha çok yükün altına giriyo, girmek zorunda kalıyo. 'Erkek tarafı' o oluyo çünkü.

Bide şu her fırsatta kadını kendinin bi alt türü olarak gören, bu doğrultuda sürekli saçma sapır konuşan 'erkeklik taslayan' tiplerin işlerine gelmediği bu gibi durumlarda 'ben kendim kazanıcam harcicam diyip düğünü bize yıkıyolar' diye ağlaması çok komik. Bilmiyosanız söyliyim geleneklere göre düğün erkek tarafının ama nişan da kız tarafınındır ;) geleneksel evlilik yapıcak olursanız her şey size kalmaz ağlamayın ;) -lafım sana değil kegums-
  • gupon  (12.07.13 16:04:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.