[]

Tamamen doğal yoğurda ulaşmak..ama nasıl?

Sevgili Ekerler, Danoneler,

Şimdi kafaya koydum ben kendi ellerimle tamamen doğal yoğurt yapıcam.

İstanbul sınırları dahilinde, doğal süte ulaşmam biraz zor sanırım. Hadi diyelim şişe günlük sütle 1 yaklaşığa ulaştık.

Peki bu yoğurt mayasını nereden bulacağız ki? Sonuç olarak ben şimdi hafif kaynattığım süte tutup binbir katkı dolu Eker yoğurdu koyup mayalamaya çalışsam elde var "katkılı bir yoğurt" olmayacak mı? Yine aynı hesaba gelmiyor mu marketten aldığım yoğurtla?

Özetle nasıl yapıcam ben bu tamamen doğal yoğurdu?

 
ilk seferinde hazır yoğurt kullan zaten beğenmeyeceksin tek kelime ile söyliyeyim. ha oldu beğendin ilk yaptığın yoğurttan ayırıp ikinciyi mayalarsın böyle böyle has yoğurda ulaşırsın.


  • killerbee  (08.07.13 23:00:38) 
zekeriyakoy, bahcekoy, resitpasa civarlarinda dogal sute de yogurda da ulasabilirsiniz. adres veremeyecegim ne yazik ki ama varsa bi tanidik o taraflardan sorun sorusturun derim.


  • tasa oturma soguk ceker  (08.07.13 23:05:20) 
"doğal maya nasıl elde edilir" şeklinde ararsan çıkıyor bir şeyler. tuhaf tuhaf yöntemleri var. incir sütüyle maya elde etmek gibi...


  • strangerinhere  (08.07.13 23:12:48) 
şişe günlük sütlerde de ısıl işlem var bildiğim kadarıyla. köyden gelen arabalar var çoğu yerde, trakyadan geliyorlar, çorludan, sapancadan dahi gelen var. onlardan kiloyla süt alıp kaynatıp soğumaya yakın mayayı katıyorsun. mayayı direkt katma, mayayı ayrı bir kaseye al, içine ılık sıcak arası olan sütten birkaç kaşık al yedir iyice çözünene kadar karıştır sonra yoğurda kat. oluşan karışımı battaniye yastık vs arasına koy, yavaş yavaş soğumalı bir gün sonunda soğumuş olur git al ye.

Mayaları da süt alanlara ücretsiz ay da cüzi bir şey karşılığında veriyorlar.

yeni süte eskisinden aldığın bir parça yoğurdu katarak süreci devam ettirebilirsin. cıvık, ekşi olabilir. ekşidikten sonra aynı yoğurdu katarsan yine ekşi elde edersin. alışması çok kolay gelmeyebilir ama bizim evde şu an satın yenmiyor yenemiyor.

marketten alınan yoğurdu maya olarak kullanmak olur mu bilmem ama süreç devam ettikçe katkısı azalmış olacak. bir noktada da minimuma inecek zaten. dışardan alınan süt de çok sağlıklı değil özünde ama tadı çok daha mükemmel. 1 ay bozulmadan duran yoğurda karşılık bu yoğurdu kavanozda yapıyorsanız açtıktan sonra 1 hafta falan var ortalama. sonra ekşiyor. daha doğal geliyor.

bulursanız manda inek karışımı yoğurtlar var. onların mayaları da çok iyi sonuç veriyor. sonrasında inek sütüne katıyor olsanız dahi.
  • wiillii  (08.07.13 23:30:03) 
onu bunu bilmem ama yapacağın yoğurdu activia probiyotik yoğurtla mayala.

tadından yenmez.
  • neo  (08.07.13 23:30:22) 
çam kozalağı, nohut, tarhana suyu, karınca yuvası toprağını ilk defa duyuyorum ama denemeye korktum şimdi ne yalan söyliyim:)

ustalık eserim olur onlar da artık ileride, şimdi önce şu mayamı bir bulayım da hele..
  • su olsam ates olsam  (09.07.13 23:24:49) 
yahu hiçbiriniz de demiyorsunuz ki; adamlar senin yerine düşünmüş, evde yoğurt yapma kiti çıkarmışlar diye.

www.aoc.gov.tr

yapan arkadaştan da sağlam referansı var, duyurulur!
  • su olsam ates olsam  (10.07.13 13:18:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.