[]

Oruç tutmak hakkında

muhafazakar bir aile tarafından büyütüldüm.
10 yıldır istanbulda yaşıyorum.
cuma dahil namaz kılmıyorum
alkol kullanıyorum
kumar ve zina da var
tüm bunları yapmazken oruç tutmak ikiyüzlülük gibi geliyor kendime.hiç samimi olmayacağını düşünüyorum.
o yüzden tutmayacağım ama bu düşüncemi müspet ya da menfi olan insanlara anlattığımda tam istediğim gibi algılanamadığımı farkettim.
siz neler düşünürsünüz acaba merak ediyorum.
cevap vermek isteyen olursa rica ediyorum kendi inançlarıyla alakalı ya da inanmadıklarıyla alakalı fikir belirtmeden cevap yazarlarsa çok sevinirim.
teşekkürler

 
günah işliyor olman ve bazı gereklilikleri yerine getirmiyor olman tümüyle bu dinden kopacağın anlamına gelmemeli bence. yani istemiyosan oruç da tutma ama tutarsam iki yüzlü olurum diye düşünmen (eğer inanıyorsan) seni inancından daha da uzaklaştırır. he canın istemez tutmazsın, orası ayrı sen bilirsin ama bence ne yaparsan yap yine de ibadet etmen ikiyüzlülük olmaz.


  • mosakale  (08.07.13 02:02:03) 
dini bir şeyler konusunda halen tereddütte olman tamamen kopmadığını gösterir. tutarsan ikiyüzlülük falan olmaz. alkol falan almayı geçtim, namaz kılmamak da allah'ın emrine karşı gelmek mesela ama türkiyede kaç insan hem namaz kılıp hem oruç tutuyor? namazı terketse de orucu terketmiyor.

alkol vs ben de sein durumunda olduğumdan sorguladım bunları ve bu sonuca ulaştım. benim düşüncem tabiki.
  • tescillimarka  (08.07.13 02:07:58) 
içinden geliyor mu? önemli olan bu,
yoksa diğer sayıp döktüğün şeyler için riya olduğunu düşünüyorsan bu sadece insanların bu konudaki yorumu. yani şöyle bir emir mi var:"ey insanlar! 11 ay içki içeniniz oruç tutmasın riyakar olmasın" ya da "ey insanlar! ulan yıllardır namaz kılmıyonuz şimdi bir de oruç mu tutuyorsunuz; bir de kabul olacağını mı sandınız hahahah"
yani benim bildiğim böyle ayet hadis vb. şeyler yok.
eğer içinden geliyorsa, orucun temelinin yokluktan açlıktan anlama konusunda empati yapabilme yeteneğini artırma olduğunu bilincinde olup bu amaçla tutacaksan tut.
hoş, bu başka bir dinden olan ya da dinlere, tanrıya inanmayan birinin de kişiliğini şekillendirip yönetmek adına yapabileceği bir eylem.
yoksa da, tutma işte dediğin gibi.
  • dafaiss  (08.07.13 02:16:59) 
herkes birşey sallar sen içinden geleni yap.


  • Caaannn  (08.07.13 02:29:22) 
eger tutmak istiyorsan tutmalısın.ben de aynı durumdayım ve tutacağım.böylece iç huzurumu sağlayacağım belki ya da kendimi kandıracağım-ız.


  • yuvarlanantencereninkapagi  (08.07.13 03:03:51) 
inanmiyorum desen rahatlayacakmissin gibi gozukuyor buradan.


  • f_d  (08.07.13 03:09:22) 
içinden gelmiyorsa tutma.kendini kandırmaktansa dürüst olman mental sağlığın açısından daha faydalı.


  • mtsyh  (08.07.13 03:24:43) 
Bence oruç tutmamak için bahane arıyorsun


  • dafuq  (08.07.13 08:27:35) 
bakkala 10 lira borcun var diyelim.
ve borcun olduğu içinde utancından bakkala yakın geçemiyosun diyelim.
acaba sen bu borcu 1 lira 1 lira verip azar azar ödemek mi istersin yoksa zaten borcum var, param da pek yok, olursa öderim deyip erteler misin?
sanırım sen dahil herkes borcunu yavaş yavaş da olsa ödemeyi ister dimi?
hıh işte şimdi bu örnekte bakkal yerine allah'ı koy cevabını sen ver.
hayırlı ramazanlar
  • etna  (08.07.13 09:50:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.