[]

ağlayanın malı gülene yar olmaz

bu söz hakkında ne düşünüyorsunuz? Sürekli olarak bu düşünce ile büyütüldüm hayatım boyunca ama şu sıralar saçma olduğunu düşünmeye başladım. iki olay anlatayım:

-geçenlerde telefoncudayım, sıra bekliyorum telefonumu yaptırmak için. bi teyze ile amca geldi, evdeki tüm telefonları toplamışlar satmak istiyorlar, belli ki para lazım. iphone 4'e 350 veririm dedi telefoncu, içim acıdı. hesabımda para vardı, 150 lira fazlasını çekip verebilirdim direkt, ama belli ki paraya ihtiyaçları var, yukarıdaki sözü düşünüp vazgeçtim.

-bugün biri 1000 liraya ip5 satıyordu. paraya ihtiyacım var acil demiş. direkt alabilirdim, telefona da ihtiyacım var, ama yine aynı şeyi düşündüm, vazgeçtim. ucuza alacaktım çünkü adamın da içine sinmeyecekti o satış. sonra sıkıntı falan filan.

ne düşünüyorsunuz bu konuda? icralık mal almak falan da aynı şekilde mesela. bu dini bir hassasiyetten ziyade insana bakış açımdan kaynaklanıyor daha çok öyle diym bi de.

 
ben almam şahsen. doğru buldugum bir deyiş.


  • all girls dream  (02.07.13 17:03:47) 
Saçma. Böyle bir "erdemlilik" olmaz ki. Erdem olacaksa bu davranış "bana yar olmaz sonra" şeklinde olmamalı. Eylemin sonucu hayırlı olmazdan çok eylemin kendisini tartmak gerek. Demeye çalıştığımı whoosie demiş aslında, ben diyemedim galiba.


  • adoramer3ku  (02.07.13 17:05:06 ~ 17:05:51) 
O sözle büyütülmeniz tam olarak uyguladığınız anlamda değil. Yani haram yemeyin, başkasının hakkını gasp etmeyin, düşene vurmayın falan diye düşünmeniz asıl olan.
Belli inançlarınız olduğunu düşünüyorum, bu yüzden teorik olarak özellikle ilkini gerçekleştirseydiniz ekstra dua alırdınız. Sonuçta elinden alan siz değilsiniz, hayat şartları, siz yardımcı olmaya çalışıyorsunuz.

  • whoosie  (02.07.13 17:05:22) 
adam kendi istegi ile ucuza mecburen de olsa satiyorsa alinabilir belki ama,

mesela icradan dolayi satilan seyleri kesinlikle almam.
  • she was my baby  (02.07.13 17:08:32) 
icrlık mal konusunda aynı fikirdeyim ama o amca ve teyzenin olayınca senin düşüncen saçma. telefoncunun 350 verdiğine 500 verebileceksen aksine alman büyük bir iyilik olur. ha o telefonun piyasa değeri 700 mü mesela? ve sen de verebilecek misin? o halde 700 verip almalısın. ama ibne telefoncuya vermesinden iyidir her halükarda.


  • sen git ben geliyorum  (02.07.13 17:19:42) 
gidip birine zulum ede ede elinden malini almak ya da fazla fazla parasini almak bence de yanlis, ozel hayatimda ve is hayatimda boyle seylerden uzak duruyorum. hatta bir adim ileri giderek diyebilirim ki is hayatimda benim verdigim "hak yeme" kararinin altimda calisan yaklasik 40 kisiyi de etkileyecegini dusunerek iyice uzak duruyorum, kimsenin hakki kimseye gecmesin.

ancak olayin bambaska bir boyutu var. bu konuya whoosie de deginmis, she was my baby de deginmis.

eger karsinizdaki razi ise neden olmasin?

mesela paraya ihtiyaci olan biri acil bir sekilde telefonunu satacak. o telefonu siz almazsaniz baska birisi alacak. neden baskasi alacagina siz almayasiniz? siz almasaniz bile o telefon 350'ye satilacaksa bence almanizda vicdanen bir problem olmamasi gerekiyor.

bir ornek de is hayatindan vereyim.

taksi isletiyorsunuz ve baska bir taksici acil ihtiyacindan plakasini satiyor. surekli olarak bu islerle ugrasan aracilara gidecek ve harac mezat satacak plakayi. mesela 1 milyon yerine 800 bine satacak.

daha sonra 800 bine alan adam da, bu plakadan kazandigi parayi tekel olusturup sizin elinizdeki plakalari satin almak icin kullanacak.

kapitalizmin iyi bir sey oldugunu savunmuyorum ama sistem boyle islerken, sizin bunu tersine cevirmeye calismaniz, size zarar verir.

eger 350'ye satilacak bir iphone varsa ve hatta sizin de telefona ihtiyaciniz varsa, o telefon size helaldir.

bunun hak yemek oldugunu dusunmuyorum.
  • co2s2  (02.07.13 17:21:39) 
hiç icralık mal filan almışlığım yok tabi ama mantıken insanların borçlarını kapatabilmeleri için o icralık malların satılması gerekir en kısa sürede. hukukçu bir sürü insan var tabi sözlükte, duyuruda ama o hacze konu mal, satılmadıkça o borç ödenmiş sayılmaz diye biliyorum. aslında ısrarla hacizli mal almamak borçlunun sıkıntısını daha da artırır.

biz duygusal milletiz tabi ama bu icra mevzusunda da, 1000 tl lik telefon mevzusunda da o malın ucuz da olsa satılması o insanı rahatsız etmez aksine rahatlatır, piyasasını filan da hiç bilmem ama o adam 1000 liraya satmak istiyorsa demek ki o paraya çok acil ihtiyacı var demektir.

ağlayanın malı gülene hayır getirmez atasözü aslında daha farklı durumları anlatır. zorla şerle, hile ile hurda ile malına çöreklenmek gibi.
  • wilhelmwasmuss  (02.07.13 17:26:51 ~ 17:29:35) 
iphone 4'e 350 lira önerilmesiyle birinin iphone 5'ini kendi rızasıyla 1000 liraya satması arasında fark var. o amcayla teyze değerini bilmiyor, eğer sen gitsen 500 e alacak adam amcayı yaşlı diye kandırmaya çalışıyorsa haklısın. ama telefoncu onu 500'e satabilecekse kar yapmak zorunda sonuçta.(telefon fiyatlarını bilmiyorum)

diğer durumdaysa adam kend rızasıyla, çabuk satabilmek için 1000 lira demiş, kendisi bunu kabul etmiş zaten, bu durumda gönül rahatlığıyla alabilirsin. ben de aynı şekilde gitarımı falan satmıştım, hiç de içim acımadı ucuza gitti diye, öyle olması gerekiyordu çünkü.
  • r_u_h  (02.07.13 17:28:35) 
yurtta oda arkadaşım parasızlıktan telefonunu satıyordu benim almaya içim elvermedi (kendi telefonum da yarı arızalıydı o ara) sonra çocuk çok daha ucuza telefoncuya sattı. şimdi olsa yine aynısını yaparım gibi ama alsam daha faydam dokunurdu.
burdaki tüm cevaplarda da bi iyi niyet var bu arada negzel :)
-
yerinde olsam en azından teyzenin pazarlığına yardım ederdim
  • 102030  (02.07.13 17:46:41 ~ 17:47:50) 
doğru olduğunu düşünüyorum ve kendim de almıyorum.


  • kakao  (02.07.13 18:02:37) 
kişiden kişiye değişir tabi ama ben şahsen bu sözü benimsiyorum.
çünkü bu durumlarda ben mesela o ip5 i alsaydım her kullanışımda içimde binbir kurt dolaşacaktı sıkılacaktım ve hatta muhtemelen aldığım fiyata geri satardım.
ben almasam bir başkası zaten alacak evet ama kişilik karakter meselesi,nasıl yetiştiğinin etkisi vb etkenler..
  • uzunuzunilgi  (02.07.13 18:04:20) 
Ayagini yorganina gore uzat deyimini hepimiz biliyoruz,sen cebinde kontur almaya para yok gidip iphone aliyorsun sonra da sikintiya dusuyorsun.millete hava atacagim diye bu tarz cok fazla ornek var etrafimda,bir çok defa cebinde çok pahalı telefonu olup da bana gelip telefonundan birisini ayarayabilir miyim konturum kalmadı gibi olaylar yaşadım mutlaka sizde de vardır bu ornekler

allah bize aklimizi kullanalim diye vermis...
  • kaiserr76  (02.07.13 18:36:40) 
İki farklı ihtimal olabilir böyle bir durumda:
A) kişi sattığı malın ederini bilmiyordur, bu durumda öne sürdüğü fiyatı kabul edersen bu kandırmaya/dolandırmaya girer hoş olmaz
B) kişi değerini bildiği halde malı ihtiyacına binaen o paraya satıyordur, bu halde verebiliyorsanız gerçek ederini yahut istenenden fazlasını vermek iyidir elbette, fakat sizin de imkanınız kısıtlı ise alan da veren de razı olduğundan sıkıntı olmadığını düşünüyorum

Bazı arkadaşlar icra kısmına değinmiş olayın, kendi açılarından bakmışlar olaya. İşin içinden biri olarak ben de görüş aktarayım. İcradan satışa sunulmuş bir mal yeni kanunlarda en fazla iki kere satışa çıkar aynı talimatla. Her ikisinde de malın %50 değerinden açılır artırma ve alıcılar arasından en yüksek miktarı verene satılır. "Düşenin malı yar olmaz" mantığındaki kişiler bu artırmaya girmediklerinde işin çakalları misalen 50.000 değerinde bir aracı 25.000e alır, borçlunun borcundan sadece 25.000 eksilir ve esasen borçluya extra bir 25.000 lira zarar yüklenmiş olur. Artırmaya girmeyen bu kişiler katılımlarını esirgemeyip bu yaptıklarının borçluya yardım etmek olduğunu anlasalar ve artırmaya dahil olsalar aynı araç belki 45.000-50.000 seviyesine satılacak ve borçlu da borcundan malını değerinde satarak kurtulmuş olacaktır. Halkımızın bilinçlenmesi dileğiyle.

Not: İcraya "düşenlerin" çoğunluğu sizin satın aldığınızda ödediğiniz bedeli keyfiyeten ödememe nedeniyle düşmektedirler.
  • crostata  (02.07.13 19:24:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.