[]

Üst kısmı istenilirse saydam olan veya pencereli çadır var mıdır?

Kamp işinde acemi birisiyim. Merak ettiğim bir konu var. Yardımcı olursanız sevinirim.

İnternette ve dükkanlarda gördüğüm çadırlar görünüm olarak birbirinin benzeri. Ancak işlevsellik olarak ne sunuyor ilk planda anlamak mümkün değil. Mesela gecenin bir vakti çadırın üst kısmını, yahut tamamını saydam yapma veya yine üst kısmı pencereli çadırlar var mıdır?

Teşekkürler.

 
tam anlamiyla saydam olan degil ama en uzerinden bir kismi acilan cadirlar var, hatta cogu oyle, bir ag kaliyor.


  • co2s2  (02.07.13 17:22:55) 
açıkçası bu fikrimin nedeni şuydu; kamp sırasında gece uykuya dalmadan önce insan gökyüzünü izlemek ister diye düşündüm. ama sabah güneşi konusununda hem fikiriz. bence böyle bir endüstri tasarımına ihtiyaç var :)


  • raif_efendi  (02.07.13 17:52:40) 
bunca yıl en az 50 çeşit çadıra girip çıkmış yarısında gecelemiş, bir çok defa da çadır tamirinde bulunmuşumdur.

böyle bir şeye rastlamadım.

gerekli gösterilen nedenlerden ilki sabah güneşi değil bence. işin materyal açısı var. şimdi kumaşlar tamam nem alabilir ancak çabuk kurur. dikişleri de ona göre yapılır. saydam olsun dediğiniz şeyi neyle yapacaksınız? plastik ise kalın olmalı ancak esneyip büküldükçe iz bırakmamalı. nasıl kulaklıkların yanından çıkan plastiği katlarsanız iz yapar beyaz bir geçmez de o. katlanamaz çadırınız olur tepesi saydamsa.)
ikincisi diyelim bu saydam plastik malzeme olmasına rağmen nemi aktardım havalandırdım. bu dikişleri nasıl yapacaksınız? çadır kumaşı esnek ancak bu plastik materyal esnek değil. çadırı germeye kalktığınızda toplarken her defasında dikişleri esneteceksiniz. çadırınızın 500 liraya mal olmuş su geçirmezliği yalan oldu iyi mi?
hadi diyelim hepsi tamam. su geçirmez esnek dayanıklı bir materyal bulduk. yapıştırmadan, dikmenin yolunu bulduk. bu dikilen parçanın ömrü ne olacak? güneş altında antalyada çadırın içi 50 dereceyi buluyor. eriyip yapış yapış olmasın mesela? eriyip saydamlığından kaybetmesin biraz da olsa. Gece yarısı siz uyurken çadırın dibine gelip tepeden bakılması gibi güvenlik kısımlarını saymıyorum zaten, önemli değil de yukardaki üretim ve çadır kalitesini bozan nedenlerden dolayı aklıma yatmıyor.

illa isterseniz zemini ve çatısı olmayan çadırlar var. kızılderili çadırları var, türkmenlerde benzer çadırlar var. almanların kohte dediği çadırlar var. çoğunun tepesi ve tabanı açıktır. sinekliği falan yoktur tabi ama içerde ateş yakılsa dahi sorun yaratmaz.öyle bir çözüm arayabilirsiniz ama rahat değiller, temin edebilirim.
  • wiillii  (02.07.13 18:34:31) 
@wiillii
tamam kızma ya hu! acemi olduğumu belirttim. sadece bir hayalden bahsettim. hepsi bu. belki sorudaki saydamlık kelimesi hatalı olabilir. kabul. ancak az önce dolaştığım sitelerde benim düşündüğümün benzerini adamlar ürün özellikleri kısmında belirtmiş.

örnek : www.everestoutdoors.com
ilgili sayfadaki metinden bir kısım : . Çadırın arzu ettiğinizde tentesiz de kurulabilmesi kuru havalarda yıldızları seyretmenizi kolaylaştırır
  • raif_efendi  (02.07.13 18:51:34) 
yok yazım agresif durmuş da niyetim öyle değildi. marmot'un çadırları iyidir güzeldir ama tentesiz kurulabilmeden kastı şunu anlatmaktadır:

dış çadır ıslakken veya çok sıcak havalarda veya çok nemli alanlarda insanlar yazlık çadırlara ihtiyaç duyarlar. ancak çoğu çadırın dış tentesindedir bambuların geçirildiği oluklar. hal böyle olunca önce dış çadır kurulur, sonra içine girilip iç çadırın üstündeki klipsler dış çadıra kurulur. çok gergin kurmak sıkıntı olabilmektedir.

kimisinde ise bambu iç katmandadır. önce içini kurarsınız. iç kısımda genelde cibinlikten fazla bir şey bulunmaz. (saydam değildir ama tül var gibi düşünebiliriz.) iç çadırı kurar sonra dışına asıl su geçirmezliği sağlayan 2. katman takılır. daha gergin kurmak kolay olur bu tipde. ama kurulum süresi azıcık daha uzundur bana göre.

sadece iç çadırı kurarsanız içerden görme şansınız olur ama soruda bahsettiğiniz gibi saydam kısım gibi duru bir görüntü sağlamaz. iç kısım daha hassastır bu arada.

benim dediğim kısımlar saydam kısımla alakalı. ama sizin dediğiniz linkteki de şöyle bir şey:

www.campsaver.com

www.google.com.tr

ama iç astar bu haliyle ne kamufle ettiği, ne su geçirmediği gibi nedenlerden dolayı sineklikten ibarettir bu haliyle. ama sizin tercihiniz bu olabilir.

son olarak, agresif algılanmasın, benim dediğim kısım saydam bir tabaka konamaması ile ilgili. isterseniz ama çok büyük çadırların tavanında baca çıkışı amaçlı pencere bölmeleri olabiliyor. kızılayın akutun deprem çadırları gibi mesela.

dipnotun dipnotu: bambuda çapraz bağlar var, çok da dayanıklı gözükmedi haberiniz olsun. mümkünse bambuları/çıtaları düz devam etsin, birleşip ayrılan kızımları varsa dayanıklılığı da yeni başlayanlar için ömrü de düşer. ama cibinlikten seyretsem de olur derseniz bolca model bulabilirsiniz.
  • wiillii  (02.07.13 19:06:29 ~ 19:08:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.