[]

Bireysel emeklilikte zararlardayım, siz karda mısınız?

Bir yıldır BES'teyim.

400 küsür lira ertelenmiş giriş ücreti var. Girişte para vermedik yani.
Ocak ayından itibaren de devletin 25% katkısı var.
Her ay yatırdığım paradan 1% alıyor banka, ve yarısı risksiz yarısı riskli yatırıma koydukları fonlar var. Bir bakıyorum her ay ben eksilerdeyim, hemen hiç kar edememiş takasbanktaki param.

Yatırdığım paraya bakıyorum amk, bir yıldır, cebimde olsaydılar ben karda olacaktım. Ne skim iş bu?

Şimdi sinirlendim parayı çekicem bu sülüklerden. 400küsür lira kesecekler. Devletin yatırdığı paranın da 15%'ini verecekler. Sonuçta ben mal gibi düdüklendiğimle kalıcam. Böyle işin ben ta amk...

Sizin durumlar nasıl?

 
bireysel emeklilik olayı senin kar etmen için değil, belli bir süre sonra ayrı bir maaş alabilmen içindi yanlış hatırlamıyorsam.

Kar etmek istiyorsan hesap açtır başka bir şeye yatır paranıç
  • efrasiyab87  (02.07.13 14:47:33) 
valla hesabından pek birşey anlamadım ama bu Bes işi zarar her türlü.


  • dafuq  (02.07.13 14:49:09) 
devletin yatırdığı paranın %15ini verdiklerinden emin misiniz?

ben de zarardayım ya, 1,5 sene oldu. her ay para kesildiğinde çıksam mı diye düşünüyorum sonra diyorum hadi dursun biraz daha...
  • neyleyim  (02.07.13 15:08:48) 
en az 10 yıl ve minimum 56 yaşına kadar sistemde kalman lazım...


  • taha1907  (02.07.13 15:13:33) 
bende 1.5 senedir bu sistemdeyim ama pek birşey kazanamadım, umarım uzun vadede birikim yapılabilir.. başlangıçta sizi ikna etmek için toz pembe bir tablo çiziyorlar ama sonuçta öyle değil.. giriş aidatından başka birde her ay alınan yönetim gideri var kafalarına göre kesiyorlardı ama devlet bir sınırlama koydu da artık belli bir oranda kesiyorlar.. bence yapabiliyorsanız kendi paranızı kendiniz biriktirin, sonuçta insan parasını bir başkasından daha iyi korur.


  • btr  (02.07.13 15:14:44) 
bende 10 aydır iyi kazanıyordum (ayda %5-%7 ) , fakat son iki ayda arda arda %12-%16 kayıpla nerdeyse olduğum yere geldim :)


  • ravenudon  (02.07.13 15:50:57) 
son cokuste benim kazanimlarim da sifirlandi. oluyor bu yabacak bir sey yok. hisse senedine dayali fonlar sicti, digerleri de zaten anca enflasyon kadar getiri veriyor. su anda sistemin tek getirisi %25 devlet katkisi ama aslinda bu azimsanacak bir katki degil, su anda kenara attigin 3-5 kurusua bu oranda kazanc getiren baska yatirim araci yok zaten. emekliligi aldigin kurumun fonlarini duzenli takip ederek zarar edenlerden uzak durup devlet katkisini kar sayarak sistemde kalmak lazim.


  • jupiterianvibe  (03.07.13 14:31:02) 
@jupiterianvibe
ama eskiden o katkıyı(çalışanlar olarak) direk alabiliyorken şu durumda "hayali" şekilde birikmekteler. geri alıp alamayacağımız, ne kadarını alabileceğimiz şüpheli... zaten ben bu devlet katkısı olayı çıktığından beri soğudum bu besden.. eskiden ne güzel 200lira yatırıyorsam 50lirası maaşla geri ödeniyordu.
çalışmayanlar için güzel oldu tabii ona bir itirazım yok.
  • neyleyim  (03.07.13 14:38:04) 
@neyleyim, belki siz alıyordunuz ama orta ve küçük firmalarda bu paralar ödenmiyordu. yani maaşa eklenip sanki zammış gibi zam da yapılmadan geçiliyor vergi indiriminden de faydalanıyordu işveren. bence devlet katkısı daha iyi oldu. öbür türlü de ben ve benim gibiler hakkından faydalanamıyordu. fiş toplama gibi düşünün yıl sonunda fiş toplamadığın için hakkın yanıyordu ama artık agi ile herkes hakkını alıyor.


  • kakao  (20.07.13 19:56:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.