[]

Freelance mi yoksa şahıs şirketi mi?

Arkadaşlar önümüzdeki aylarda freelance olarak alternatif reklamcılık hizmeti vermeyi düşünüyorum. Ancak yaptığım araştırmalarda freelance olarak nasıl fatura kesileceğini tam olarak anlamadım. Bazı yerlerde şahıs şirketi kurulup freelance olarak fatura kesmenin daha kolay olacağı yazılıyor bazılarında ise fatura kesilecek taraftan gider pusulası talep edilmesi gerektiği söyleniyor. Sonuç olarak bu bir hizmet işi ve elde edeceğim gelir işin süresiyle doğru orantılı olacak.

Bu durumda kendimi ve müşterimi yasal güvence altına almak ve minimum düzeyde vergi vermek için hangi yolu izlemem daha mantıklı olur?


 
bu işi uzun süreli yapacaksan şahıs şirketi kurmalısın, arada sırada olacak bir şeyse şirket gider pusulası düzenleyebilir.


  • [silinmiş]  (29.06.13 20:03:35) 
Dostum mutlaka şahıs şirketi. Ben de freelance calısıyordum ama gelir belgesi verdiğim halde hiçbir banka kredi vermiyor bana. Şirket kur ve kendini sigortalı yap.


  • Solem  (29.06.13 20:21:58) 
cevabın için çok teşekkürler. peki bir sorum daha var; diyelim ki şahıs şirketi kurdum. bu durumda şirket için araç alımı yaparsam onun için vergi indirimi almam veya benzini gider olarak gösterip kdv indirimi almam mümkün mü?


  • sour diesel  (29.06.13 20:22:51) 
şahıs şirketleri yılda bir kez gelir vergisi beyannamesi veriyor. bu beyannamede yıl içindeki faturalı ve işinizle alakalı masrafları vergiden düşebilirsiniz.

kdv aylık verilen bir beyanname, aylık size gelen faturaların kdv'lerini sizin düzenlediğiniz faturalardaki kdv'den düşüyorsunuz ve aradaki kalan tutarı kdv olarak ödüyorsunuz.
  • [silinmiş]  (29.06.13 20:52:24) 
hiç fark etmez birinde sana para +kdv gelir sen faturanı kestiğin için kdv sini devlete senın ödemen gerekir. diğerinde sen paranı alırsın kdv yi devlete gider pusulası oyapan öder. muhasebecilerde mesela kendi ofisleri dükkanları şirker,tleri olmasına rağmen serbest meslet makbuzu gibi bişi kestirirler bu zaten gider pusulasına denk geliyor muhasebede.

Ama her şirket senın buyukluğunu iş yapabilme kabilıyyetini kabul etmeyebilr yanı şirketin olması extra bir kaşe :D
  • netadam  (29.06.13 20:53:29) 
@netadam, farketmez olur mu?

lütfen, en azından böyle sonucu mali olarak çok farklı olacak konularda bilmeden konuşmayalım.
  • [silinmiş]  (29.06.13 21:21:03) 
cevaplarınız için çok teşekkürler.


  • sour diesel  (30.06.13 16:45:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.