[]

Açık Fatura / Kapalı Fatura mevzuu

Merhabalar,
Ben bu açık-kapalı fatura olayını bir türlü kavrayamıyorum. Yani şöyle, şimdi mesela bir yerden bir ürün sipariş ettik, ürünlerle beraber açık fatura gönderiyor mal sahibi. Makbuz var mı diyorsun, yok. E nasıl ödeyeceğim? "Hesap numarası var abi" Peki benim dekontum makbuz yerine geçer mi? Bazen mal/hizmet sahibi "tanıdık" oluyor. Açık faturaya rağmen parası ödeniyor, faturayı sonra kesecek. Kesiyor da ama eski tarihli kesmiyor. Bilmem ne kadar sonra sen arayıp, "noldu bizim fatura" deyince kesiyor. Bu arada yeni aya(yıla) geçilmiş olabiliyor. Hesaplar karışıyor. Veyahut açık fatura gelmiş diye ödeme yapmıyorsun, sadece malı alıp o açık faturanın altını teslim aldım diye imzalıyorsun, ondan sonra bekle artık adam kapalı fatura göndersin de parasını ödeyebil diye. 15 gün sonra çıkıp geliyor elinde bi makbuz. E makbuz keseceksen niye ürünü gönderirken makbuzu da göndermiyorsun ki? Yine mecburen 15 gün sonranın tarihi oluyor ödeme tarihi.

Sorunun özü, açık fatura diye bir şey niye var? Ne işe yarar?
Açık fatura muhasebeleştirilirken makbuz ile beraber mi kayda alınır? Bu makbuz yerine başka bir evrak da işe yarar mı? Makbuz dandik bir kağıt parçası değil mi özünde? Dekont mesela makbuz işlevi görür mü? Açık faturanın üstüne "parası ödendi" diye bir ibare yazılarak ya da başka bir yöntemle açık fatura kapalı faturaya dönüştürülebilir mi?

Özü hikayesinden uzun oluyormuş az kalsın:)
Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

 
zikardo çok sağolun.

Bahsettiklerim açık fatura, ya da dediğiniz gibi irsaliyeli fatura ama kaşesi yukarıda, başlıkta. Bildiğimiz fatura yani. Fakat biz böyle bir fatura ile ödeme yaparsak ve bu faturayı merkezimize gönderirsek (burada şantiyede bir muhasebe birimimiz yok) bizden makbuz istiyorlar ya da kapalı kessinler faturayı diyorlar. (muhasebeleştiremedikleri için istediklerini düşünmüştüm)
Dekont da makbuz zaten demişsiniz ama o zaman şöyle mi yapılmalı: Parayı hizmet sahibinin hesaba aktarıp dekontu çıktı alıp o dekontun üstüne hizmet sahibine kaşe bastırıp imzası mı alınmalı? Bu kısmı tam anlamadım.

İkinci defa fatura kesemez diyorsunuz da kaç kez oldu bu olay, sanırım ilk kestiği açık faturayı iptal edip yeni baştan yeni tarihli kesiyorlar. 7 gün olayını da bilmiyordum ama sonuçta bunun uyarısı zaten bizim muhasebe biriminden gelmeli değil mi?
Peki o zaman fatura eğer irsaliyeli fatura değilse irsaliyesi ile birlikte mi saklanmalı?(kendime ekstra bilgi olarak soruyorum bu soruyu, yoksa zaten 15günde bir tüm faturalar merkezimize yollanıyor, daha da şimdiye kadar "nerede bunun irsaliyesi" diye soran olmadı)
  • neyleyim  (28.06.13 13:56:08 ~ 13:57:56) 
stok yapmıyoruz doğrudur.

muhasebe belki de "tahsil edildiğinden emin olmak için" kapalı fatura ya da makbuz istiyordur o halde?
çünkü normal şartlarda önüne açık fatura gelince onun ödemesi ile de ilgilenmesi gerekiyor sanırım. yani sadece açık fatura yollarsak muhasebede "e bu ödendi mi ödenmedi mi" karmaşası oluşmasın diye "kapalı fatura alın" diye kestirip atıyor olabilirler, çok mantıksız gelmedi.

2. sefer neden fatura düzenlensin konusunda ise, e sonuçta biz ısrar ediyoruz kapalı kesin diye, adamlar da mecburen yeniden kesiyorlar :)
tamam ama anladım ben konuyu ve mantıksızlığını.
çok teşekkür ederim detaylı açıklamalarınız için, dün cevap verdiğinizi fark etmemişim.
  • neyleyim  (29.06.13 11:32:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.