[]

baş örtmek

selam,

Kur'an Kerim'in hangi ayetinde kadınların saçını bir örtü ile kapatıp sokağa insan içinde çıkması gerektiği buyurulur.

iki, saçı örttük el ve yüzün kara çarşaf ile kapatılması için bir ayet var mı ?

teşekkurler.

 
  • ne nicki be  (28.06.13 09:58:15) 
www.kuranmeali.org

bu ayete çarşaf ayeti diyen de vardı bana komik geliyor. çarşaf ayeti de nedir. Anlamak istedikleri gibi anlıyorlar.
  • yün prenses  (28.06.13 10:03:51) 
dinimizislam yobaz bir site. dini istedikleri gibi, mezhep kurallarına göre görüyorlar ve yanıltıcı bilgi veriyorlar. yanlış tercümeler yapıyorlar. refere almayınız.
güvenilir ve sadece kuran'ı kaynak alan bir siteden okuyun. www.kurandakidin.com

  • yetkili birine benzeyen abi  (28.06.13 10:16:11) 
Kur'an'da başın özellikle kapatılmasıyla ilgili bir bilgi yoktur. Örtünmeyle ilgili esas olarak göğüs(dekolte) üzerinde durur. Cinsel uzuvlarınızı koruyun, der.

Ek bilgi: Peygamberin hanımları da bizim Arap özentilerinin bugün yaptığı gibi kara çarşafa filan girmemişlerdir. Zamana uygun elbise giydikleri bilinir. Aynı şekilde Hz. Muhammed de elbise giymekteydi. -Bilirsiniz o model entarileri. Buna göre yaşayacaksak kadın erkek hepimizin o elbiseden giymesi gerekiyor zaten. Çölde durum bu, -40 derecede Rusya'daki Müslüman ne yapsın? O da mı elbise giyecek?

Dolayısıyla böyle bir kıyafet "hükmü" yok. Mühim olan dekolteleri örtmektir. Bunun amacı da "bi yeriniz gözükürse cehennemde cayır cayır yanarsınız" demek değil. Toplumda azgınlığı arttırmamak; huzuru ve düzeni bozmamak, herkesin aklının birbirinde kalmasına engel olmaya çabalamaktır. Bu da kendi içinde tutarlı bişey. Yoksa ister pantolon giy, ister gömlek giy.
  • pandispanya  (28.06.13 10:42:26 ~ 10:55:06) 
göğüs/dekolte diye bişey de yoktur

meallere göre bazınlarında "iman tahtanızı" bazılarında da "ziynetlerinizi" kapatın diye geçer. doğrudan doğruya oranı buranı ört diyen bi ayet yok. hele öyle burnunun ucundan topuğa kadar çarşaf diye bişey hiç yok.
  • nicki martin  (28.06.13 10:45:41) 
kendim kur'an okurken birebir kadınların saç baş örtülecek diye bir ayete rastlamadım belki tamamını okumadığım için ben denk gelmedim diyordum.


  • kulustur  (28.06.13 10:52:08) 
dinimizislam gibi pek çok site ve birçok kuran meali çevirilerinde nedense o ayetteki kelimeyi baş örtüsü diye çevirmişlerdir. baş kelimesi geçmemektedir. örtünün denmektedir, ziynetlerinizi, süslerinizi örtün denmiştir ki bu da o dönemdeki arap toplumunda başları kapalı ama göğüsleri açık olarak dolanan kadınlara süs yerlerini kapamalarına yönelik uyarıdır. devamında gelen ayaklarınızı yerlere vurmayın, cümlesiyle de göğüslerinizi belli etmeye çalışmayın deniyor. baş yok başörtüsü yok, kara çarşaf yok. o zihniyetler nasıl isterse öyle çeviriyor türkçeye. sonra senin dinin onun çevirdiği oluyor. türkçe'ye başörtüsü diye çevirince de bak işte kuran'da yazıyor diyorlar.


  • yetkili birine benzeyen abi  (30.06.13 00:47:34 ~ 00:48:18) 
örtünmenin "şart/farz" olması tartışmalı bir konu kimilerince, biçimi de öyle. Ancak saçma bir tartışma ve gereksiz de. Kişinin kendi tercihidir ve kesinlikle bir şart yahut zorunluluk değildir.
Hem bu denli önemli bişey olsa herhalde bir iki ayetten fazlasında yer verilirdi değil mi? Aynı salatın yaklaşık 130 yerde geçmesi gibi.
Ek olarak, olayın tarihsel süreci şöyledir: islam öncesi cahiliye toplumunda başörtüsü soylu/özgür ve köle kadınlar arasında ayrım yapmayı sağlayan bir şeydi. Özgürler örtülü, kapalı giyinir; köleler ise yaptıkları iş/derecelerine göre yarı çıplak ile başörtüsüz ama giyinik arası bir biçimde giyinirlerdi. Aynı şey o dönem için de, sonrasında da birçok toplumda da görülür. Bazı kaynaklarda özellikle buna vurgu yapan olaylar da aktarılır hatta mekkeden. Kaynak veremiyorum ama bulmak zor değil, ilgili konular çerçevesinde internette bulabilirsiniz sanırım. Ayet "İnanan kadınlara da söyle, gözlerini sakınsınlar, iffetlerini korusunlar ve açıkta olması gereken yerleri hariç, alımlı yerlerini göstermesinler. Örtülerini göğüslerinin üzerine kapasınlar. Vücutlarının alımlı yerlerini kimseye göstermesinler..."(nur/31) diye vahyolunuyor, aradaki o statü belirleyici özellikteki giyim farkını kaldırmak için. Soylu/zenginler ile köleler/yoksullar arasındaki görüntü farkını ortadan kaldırmak için. Bir de "Ey peygamber, hanımlarına, kızlarına ve inananların kadınlarına örtülerini üzerlerine salmalarını söyle. Bu, onların (erdemli kadınlar olarak) tanınıp hakarete uğramamaları için daha elverişlidir. ALLAH Bağışlayandır, Rahimdir."(ahzab/59) ayeti var. o kadar. başınızı örtün demiyor hiçbir yerde.
dinimiz islam'ın ne kadar saçma bir içeriği olduğunu da diğer konulardaki tutarsız açıklamalarına bakarak anlayabilirsiniz diye düşünüyorum.
  • dafaiss  (30.06.13 00:54:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.