[]

Müslüman olup da örtünmeyen bayanlar

Örtünmeme sebeplerini yazabilirler mi acaba.
Baylar da katılsınlar ama daha çok islamda örtünmenin yeri ve buna bakış açınızı merak ediyorum. Bununla beraber "bence örtünmek islamın gereği ama ben müslümanım ve örtünmüyorum, çünkü ..." diyebilecek arkadaşların düşüncelerini merak ediyorum.
Teşekkürler


 
kuranda göğüslerinizi bir bez gibi bişeyle kapatın başka gözlerden saklayın yazıyodu.

kafanı kapat göğüsler açıkta kalsın yazmıyordu.
millet hem kafayı örtüyor hem de o türbanla göğüsleri kapatmaya bakıor bazıları.

şuan kapananların kapanma düzenlerinin hiçbiri kuranda geçmiyor.
  • Caaannn  (27.06.13 23:46:47) 
Kuran bir moda dergisi olmadığı için, namazın bile nasıl kılınacağı yazmayan kitapta "kadın başını nasıl örtsün"ün yazmasını beklemiyorum.

Müslümanım örtülü değilim çünkü 4 4lük müslüman değilim. Daha pek çok şeyi yap(a)mıyorum bu da onlardan biri. Salt bu şekilde bakıyorum.
  • niye ama  (27.06.13 23:48:40) 
muslumanligin sekilci olabilecegini dusunmedigim ve ozunun iyi insan olmak olduguna inandigim icin


  • mahnita  (27.06.13 23:53:48) 
örtünmenin "şart/farz" olması tartışmalı bir konu kimilerince, biçimi de öyle. Ancak saçma bir tartışma ve gereksiz de. Kişinin kendi tercihidir ve kesinlikle bir şart yahut zorunluluk değildir.
Hem bu denli önemli bişey olsa herhalde bir iki ayetten fazlasında yer verilirdi değil mi? Aynı salatın yaklaşık 130 yerde geçmesi gibi.
Ek olarak, olayın tarihsel süreci şöyledir: islam öncesi cahiliye toplumunda başörtüsü soylu/özgür ve köle kadınlar arasında ayrım yapmayı sağlayan bir şeydi. Özgürler örtülü, kapalı giyinir; köleler ise yaptıkları iş/derecelerine göre yarı çıplak ile başörtüsüz ama giyinik arası bir biçimde giyinirlerdi. Aynı şey o dönem için de, sonrasında da birçok toplumda da görülür. Bazı kaynaklarda özellikle buna vurgu yapan olaylar da aktarılır hatta mekkeden. Kaynak veremiyorum ama bulmak zor değil, ilgili konular çerçevesinde internette bulabilirsiniz sanırım. Ayet "örtülerinizi göğüsleriniz hizasına/göğüslerine indirin" diye vahyolunuyor, aradaki o statü belirleyici özellikteki giyim farkını kaldırmak için. Soylu/zenginler ile köleler/yoksullar arasındaki görüntü farkını ortadan kaldırmak için. Bir de "vücut hatlarınızı aşırı vurgulayan elbiseler giymeyin" ayeti var. O da genel bir düzenleme işte.
  • dafaiss  (27.06.13 23:54:46 ~ 28.06.13 00:09:46) 
valla lısedeyken cok kararlıydım kapanmaya okuyordum arastırıyordum oyle ınandım. daha sonra annem(kendısı de cok sonra kapanmıstı) karsısına alıp konusunca bak kızım cok kucuksun ılerde pısman olursun bıraz daha buyu deyince vazgectım. su an universite bıtmek uzere , aslında ortunmenın gereklılıgını dusunuyorum ama sanırım kendım için nefsim cok güçlü ve hiç bir zaman gercekleştiremeyecegım. şöyle de sorguluyorum, o kadar cok emrin içinden birini seçip yuceltmek nedendir? bunu sorgulayan ınsanlar edep ve adap sahıbı mı namazlarını kılıyolar mı haram yemıyorlar mı....(sizin için değil genel dusuncem)


  • herseyi birakip gitmek istiyorum  (27.06.13 23:59:02) 
sokakta kapalı kızlar görüyorum, makyaj, dar pantolon, hatta kimisi diz hizasında etek bile giyiyor. bi kapalı arkadaşım gecenin bi yarısı arıyor çok içtim sarhoşum diye. otobüslerde görüyoruz, kapalı kız sevgilisiyle öpüşüyor. ha bu demek değildir ki her kapalı kadın böyle. demek istediğim, örtündüğümüz zaman biçok şeyden fedakarlık etmek zorundayız. ben özgürlüğümü kısıtlayabileceğimi düşünmüyorum, bu yüzden.


  • bak bu ara cok terssin  (27.06.13 23:59:59) 
imanın ve ibadetin kalpte, düşüncede, niyette var olması gerektiğini düşünüyorum.

üniversite öğrencisiyim ve türbanlı değilim.
  • purplee  (28.06.13 00:11:09) 
örtünmenin yanısıra şekilci hiç bir gereğini yerine getirmeyen biri olarak; çünkü, allah korkusuyla yaşamıyorum.. 10tane eksim varsa 10tane de artım var.. kasmaya lüzum yok


  • 1980  (28.06.13 00:12:30) 
çünkü başörtüsünün dini bir temeli yok. başörtüsü diye bir kelime bile geçmiyor genel olarak örtünme olarak geçiyor ama yüzeysel ve küçük bir ayrıntı olarak yer alıyor. bunun sanki dinin temeliymişçesine dile getirilmesi insanları ayrıştırmak ve üzerinden sömürü elde etmek amaçlı. aslolan maneviyattır bu tür şeyler dini özünden uzaklaştırmak ve şekilciliğe dönüştürmekten başka işe yaramaz. tarihi olarak da araştırırsanız başörtüsünün temeli sümerlere dayanır ve o zamanda seks işçileri diğer kadınlardan ayırt edilebilmek için örtü takarlar. islamiyet'te de önceleri başörtüsü diye birşey yok sadece bölge şartlarından, kılık kıyafet geleneklerinden dolayı örtünme olayı var ama başörtüsü muhabbeti kadınların birer mal olarak görülmesiyle başlıyor. bütün bunları geçtim kendi fikrimi dile getirecek olursam sırf erkekler tahrik olmasın diye başörtüsü takmak bir kadın için çok aşağılayıcı bir durum dini zorunluluğu olsun veya olmasın. niye sadece kadınlar için var bu örtünme olayı hiç düşündünüz mü.


  • feykalade  (28.06.13 00:14:50) 
önemli olan iç güzellik.


  • utkucbkc  (28.06.13 00:25:17) 
@bak bu ara cok terssin: türbanlılar dar pantolon giyemez, makyaj yapamaz, öpüşemez, alkol alamaz diye bir kaide mi var? sen ne kadar insansan, o da o kadar insan. belki örtünmeyi seçti ama o tarz kusurları var ya da öyle yaşamayı tercih ediyor. belki ben oruçlarımı tutuyorum ama örtünmemeyi seçiyorum.

insanları rahat bırakın. kimse başında bir örtü var diye sizin kafanızda belirlediğiniz çerçeveye uymak zorunda değil.

cevaba gelince; işte bu şekilde düşünen insanlar yüzünden örtünmüyorum. aşağılanmayı, 2. sınıf insan muamelesi görmeyi, örtümden dolayı diğer davranışlarım için yargılanmayı ve onların belirlediği davranışlara uymazsam orospu muamelesi yemeyi göze alamıyorum.
  • mrz breezy  (28.06.13 00:39:24 ~ 00:39:49) 
erkegim ve islamin hala o yillardaki gibi yasanmasini sacma buluyorum. yani bir insan dus aldiktan sonra abdest almamali mesela bence.
amac temizlikse, temizsen kilarsin namazini.

basortusu konusuna gelince, yine biraz mantikli olunca sac telinden tahrik olacak adamin psikolojisi bozuktur muhtemelen. kadin olsaydim boyle dusunurdum.
  • bohr atom modeli  (28.06.13 00:39:24) 
sagliksiz.

niye kimse dememisse.
  • f_d  (28.06.13 00:48:36 ~ 00:48:53) 
dünya küreselleştikçe, insan hakları ve özgürlükleri evrenselleştikçe "din"le çatışmalar yaşanabiliyor. bütün dinler için geçerli bu. islâm'da eğer kapanmanın farz olduğunu baz alırsak,

tanım atalım kafadan da; kapanma, karşı cinsiyetin cinsel olarak uyarılmaması için kullanılan bir yöntem.

şimdi sadece objektif bir dünya vatandaşı olarak nelere karşı göründüğünü yazalım;
1- öncelikle kadını toplumda cinsel bir obje gibi gösteriyor,
2- kadının cinselliğine ket vuruyor,
3- en önemlisi, kadın-erkek ayrımına çok açık sebep oluyor.

ve birçok da sosyo-kültürel sebepler var zaten arkadaşlar anlatmış.

ha bu dediklerim sadece objektif gözlem. takmak isteyen elbet takabilir, saygı duyulmalıdır; ama bu bakış açısından kaçmak, 2013 yılında bence zor.
  • tey tey  (28.06.13 01:12:56) 
24:31 İnanan kadınlara da söyle, gözlerini sakınsınlar, iffetlerini korusunlar ve açıkta olması gereken yerleri hariç, alımlı yerlerini göstermesinler. Örtülerini göğüslerinin üzerine kapasınlar. Vücutlarının alımlı yerlerini kimseye göstermesinler; ancak kocaları, babaları, kocalarının babaları, oğulları, kocalarının oğulları, kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, diğer kadınlar, cinsel iktidara sahip olmayan erkek hizmetkarlar ve işçiler ve kadınların cinsel yönlerini henüz anlamayan çocuklar hariç. Gizledikleri alımlı bölgelerini sergilemek/bildirmek için ayaklarını yere vurmasınlar. Ey inananlar, topluca ALLAH'a yöneliniz ki başarılı olasınız..

Burada da görüldüğü gibi başörtüsü allahın emri değil. Hadi diyelim ki burada başörtüsü var allah bunun bir cezası olduğunu bildirmiyor.
  • zaxurani  (28.06.13 01:14:15) 
örtünme sadece kafayı kapayıp başka yerleri açarak olmaz bir kere o donemıde incelersek çöl yüzeyinde kafa dahil tamamen kapanmak kum tanecikleri ve benzeri olaylardan kaçınmak için olduğunu düşünüyorum kurandakı kapan kelimesinin tamamen onu yansıttığını düşünmüyorum o donemde o şartlarda öyle gerekiyordu ki birazdaha mantıklı düşünmek gerekirse bayan nıçin kapansın sen bakma o kadar Müslümansan bi yerde bir yazı okumuştum bana giyinmeyi öğretme oğluna ahlakı yada tecavüz etmemeyi öğret tarzı bişey yazıyordu doğru olan bu---erkeğim bu arada bir bayanın görüşleri değil---


  • topraam  (28.06.13 01:20:03) 
@topraam o zamanın şartları diyoruz iyi hoş da, kuran evrensel bir kitap olduğu iddiasında değil mi? değişmeyecek, tüm dünyaya hitap ediyor ve hükümleri kıyamete kadar geçerli.


  • norek  (28.06.13 01:21:54) 
Bedenimi satmıyorum, teşhir etmiyorum, çok makyaj yapan süslü biri de değilim esasen. Saçım neden insanları etkiler anlamıyorum. Kuranda böyle bir ibare de yok saçla ilgili. Kuran kadını ötekileştirmiyor bence, neden maddi dünyada ötekileşelim. Bazı şeyler var Arap gelenekleri fakat biz İslam olarak algılıyoruz. Ben kimseye zulmetmediğim, hak yemediğim, paylaştığım sürece Allah senin kafan açık ama demez bence. Ve Bebek'te bilmemkaçparaya yemek yiyip, son model arabalarıyla hava atıp, o din bağlamında kafasını örttüğü örtüyü kaç ailenin doyabileceği parayı verenler müslüman da olamazlar.
Tabi bence, çok da bilgili değilim esasen. MAntıklı gelenler.

  • neidüğübelirsiz.  (28.06.13 01:57:53) 
erkeğim ve ateistim, müslüman olup da örtünmeyen kadınlar ne kadar iyi biri olursa olsun cehenneme gidip yanmaktan acı hissetmez oldukça derilerinin yenisiyle değiştirileceğini tekrar yakılacağını biliyorlar değil mi?


  • neil manke  (28.06.13 14:26:24 ~ 14:26:46) 
evrensel bi kitap tamam sana kuranda saçını kapayacaksınmı diyor hayır sadece örtüneceksin diyor örtünmek ile kara çarşaf türban farklı şeyler su anki hümümet de bunu kullanarak yapıyor işlerini


  • topraam  (28.06.13 14:30:03) 
@neil manke öyle bir tanrıya inanıp ibadet ediyorlarsa yazık zaten. gerçekten öyle bir tanrı varsa ve beni ne kadar iyi, ahlaklı biri olursam olayım sırf, erkekler tahrik olmasın diye hayalet gibi yaşamayı reddettiğim için cehenneme atacaksa diri diri yakılmayı tercih ederim. istediği için değil cehenneme gitmemek için allah korkusuyla yapılan ibadetten gelecek hayır da bırak eksik kalsın.


  • feykalade  (28.06.13 17:00:21) 
@mrz breezy kimseye karıştığım yok zaten. sadece benim inancıma uymuyor bu. altı mekke üstü paris diye bi laf var. tam da bu kastettiğim. örtünmenin amacını tam olarak anlayamamış insanlar yanlış geliyor bana. ama kimseye sen bunu yapıyosun diye de çemkirmedim şu ana kadar. sadece fikrimi belirttim.


  • bak bu ara cok terssin  (28.06.13 21:15:09) 
e ama fikrin hastalıklı bir fikir. bu fikri savunman bile insanları yargılaman anlamına gelir maalesef. bi kere "örtünmenin amacı" sadece ve sadece allah'ın kur'anda belirttiği ayetin gereğini yerine getirmektir. ötesi yoktur. ki o amaçla değil, zorla, aile/mahalle baskısıyla, siyaset için, moda için vs kapananlar da var. örtünmek o hristiyan kadınların yaptığı gibi rahibe olup bütün dünyevi şeylere tövbe etmek demek değildir. allah'ın belirttiği ayetindeki belirttiği emri uygulamaktır sadece. mesela ben şu an başörtülü olsam sana söyleyeceğim şey "sanane?" olurdu. "sanane? başörtülüyüm ve pantolon giyiyorum. başörtülüyüm ve belirttiğin kaidelere uymuyorum."

bir gün ben otobüste giderken iki üç liseli kız otobüsün ortasında gürültülü şekilde konuşup gülüyorlardı. bir tanesinin başörtüsü vardı. yanımdaki adam hepsini uyarmak yerine o kıza hitaben "kes sesini, başımı ağrıttın. başındaki örtünün gereğini yap. madem kapandın susacaksın." gibi şeyler söyledi. o adamın yanında daha fazla oturamadım.

ve senin mantığına göre, bu adamın söylediklerinde hiçbir yanlış yok işte. :)
  • mrz breezy  (28.06.13 22:53:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.