[]

Sözleşmeye Kefil Olmak?

Merhaba,

Şirket olarak bir müşteriyle süreli hizmet sözleşmesi imzalayacağım. Müşteri sözleşmeye şirket ortaklarının şahıs olarak müteselsil kefil olmasını istiyor.

1) Böyle bir şey var mı?
2) Böyle bir şey yoksa da mantıklı mı?
3) Ortaklar şirketin imza ettiği sözleşmenin nesine kefil olur? Gelecekte (fatura kesildikten sonra) müşteriden tahsil edilecek olan paraya mı yoksa sözleşme hükümlerine mi?

Teşekkürler.

 
Normalde sirketle yapilan sozlesme sonucunda siz sirket olarak sadece sirket mal varligi ile sorumlusunuz kendi mal varliginiz ile degil. Fakat muteselsil kefil olarak imza attiginiz durumda musteri surekli hizmet sozlesmesine aykirilik durumunda alacagi icin hem size hem de sirkete karsi icra takibi vs. yaptirabilir. Size onerim kefil olucaksaniz en azindan adi kefalet sozlesmesi imzalayip adi kefil olun ki musteri once alacagini sirketten almaya calissin alamazsa ikinci olarak sizin malvarliginiza basvurabilsin . Muteselsil kefil olursaniz direk sizin malvarliginiza basvurabilir.


  • eldarwen  (18.06.13 11:45:00) 
@eldarwen, burada "alacağı için..." den kastınız nedir? mesela 100 liralık bir hizmet sözleşmesi imzalıyorum. 100 lirayi işi bitirip faturayı kestikten sonra müşteriden alabileceğim. yani ben müşteriye parasal olarak borçlanıyor değilim. benim müşteriye borcum (= müşterinin benden alacağı) şey nedir ve ne zaman doğuyor?


  • boshi  (18.06.13 11:51:27 ~ 11:52:52) 
Hizmet sozlesmesi ile yapmayi taahhut ettiginiz seyi yapmamaniz halinde musterinin ortaya cikacak olasi zararlari diye dusunuyorum (sozlesmeden donme+menfi zarar tazmini durumu) ornegin siz ifayi gerceklestiremediniz musteri de daha yuksek ucretle bir baskasi ile anlasti iste menfi zarar; eger siz o isi gerceklestirmis olsaydiniz dogmayacak olan zarardir. Menfi zarara baska bir ornek: sizinle sozlesme yapma ugrasi cercevesinde yaptigi masraflar (sehirler arasi yolculuk yapip gelmistir mesela)
Hukuk 3.sinifi bitiren bir ogrenci olarak yorum yapiyorum kacirdigim bi nokta olabilir bu da dip not :)

  • eldarwen  (18.06.13 12:32:37) 
Ve zikardo +1


  • eldarwen  (18.06.13 12:38:54) 
@zikardo ve @eldarwen, özel bir cezai şart yok ama şu ibare var: "...yükümlülüklerini öngörülen süre veya koşullarda yerine getirmemesi halinde doğan müspet zararını Teminat Senedi’ni işleme koyma ve ödeme tarihinden fesih tarihine kadar geçen süre baz alınarak yasal faiziyle tazmin etme hakkı saklıdır."

Bu hükme kefil olunabiliyor mu? Teminat Senedi'nde zaten kefil imzası var bu arada ve toplam bedelin 1/4'ü oranında.

edit: @eldarwen, bu arada sadece müspet zararları dahil ettik özellikle.
  • boshi  (18.06.13 12:41:40 ~ 12:43:54) 
tabi bu ifadeye de kefil olmak mümkün. yani sözleşme ifa edilmez de müspet zarar meydana gelirse müşteri bu zararı siz müteselsil kefil olduğunuz için isterse sizin malvarlığınızdan isterse de şirketin malvarlığından alabilicek. bu bir adi kafelet sözleşmesi olsaydı önce alacağı için şirket malvarlığına başvuracak takip sonuçsuz veya semeresiz kalırsa sizin malvarlığınıza başvurabilecekti.
bu arada müspet zarar: sözleşmenin hiç veya gereği gibi ya da tam vaktinde ifa edilmemesinden doğan zarardır.
sorumluluğa girmemek için vaktinde ve eksiksiz ifa etmeye dikkat edin.
yalnız şu noktayı ben de bilmiyorum. siz toplam bedelin 1/4üne imza attınız ama olay sonunda ortaya çıkan müspet zarar ya o tutarın altında ise?
  • eldarwen  (18.06.13 13:01:09) 
@eldarwen, ben de o konuya takmış durumdayım. teminat senedi varsa sözleşmeye kefalet niye istensin, sözleşmeye kefalet varsa teminat senedi niye istensin? mükerrer bir temin etme yöntemi olur. ya da "teminat senedine konu meblağı aşan zararlar için kefalet" hükmü koyulabilir belki.

müşteriyle müzakere sonucumu bildireceğim.
  • boshi  (18.06.13 14:15:26) 
tamam, çok memnun olurum.


  • eldarwen  (18.06.13 14:39:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.