[]

Bu Su Nasıl Temizleniyor?

Biraz önce bu fotoğrafı gördüm ve aklıma şu soru geldi...

fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net

Burada gördüğümüz gibi bitkilerin bulunduğu alanda hep sular temiz oluyor ki buna en bilindik örnek ormanlardır. Peki örneğin yağmur-kar yağdığında bu suların infiltrasyon ile taban suyuna karışması sürecinde, kar-yağmur suyu nasıl oluyor da tertemiz-kullanılabilir kalıyor? Yani bitkiler kökleriyle suyu süzüyor falan mı? Tam olarak nasıl oluyor bu olay?

 
kaynak sularının debisi yüksek olduğundan henüz kirlenmeden yüzeye ulaşıyor olabilir.


  • sttc  (17.06.13 23:11:34) 
@sttc

toprağa sızan ve topraktan geçerek yeraltı suyuna ulaşan su bu süreçte hiç kirlenmiyor mu? yani normalde düşününce ben eğer toprak yesem hasta olurum. ama temas eden su kullanılabilir. nasıl oluyor bu
  • pek vokal  (17.06.13 23:13:59) 
yeraltı suları o kadar da masum değil. büyük partiküller oraya ulaşamadığı için temiz gözükebilir ama kimyasallar ile kirlenebilir. şehirden ne kadar uzaksa o kadar temiz olur.

edit: doğal yollarla oluşan arsenik bile yeraltı suyunu kirletebilirmiş:
en.wikipedia.org
  • ermanen  (17.06.13 23:17:48 ~ 23:22:51) 
kökler erozyonu engelliyor, bu yüzden temiz su sızıyor diye tahmin ediyorum


  • dieselsingle2  (17.06.13 23:24:24) 
@dieselsingle2

ama toprak temiz değil ki. temiz mi yoksa?
  • pek vokal  (17.06.13 23:26:36) 
küçükken tubitak yayınlarında bir deney olarak hatırlıyorum, bir borunun içine önce iri çakıl sonra küçük çakıl sonra ufalanmış kömür ve toprak ve üstüne de tekrar önce küçük sonra büyük çakıl koyarak, çamurlu pis kötü kokan suyu temizleme düzeneği anlatılıyordu, doğa da bunun büyük ölçeklisi işte, toprak sudaki pis parçacıkları filtre ediyor, eğer toprağın içinde kirletici suda çözünen çok üçük parçacıklı bir şey yoksa su temiz çıkıyor. tek başına toprak ince taneli olduğu için sadece süzmede başarısız, yaprak taş ve bitki kökleri süzgeçlik yapıp ve özellikle bitki kökleri toprağı belli sıkılıkta tutup dağılmasını engelleyerek başarıyı artırıyor.şahsi görüşüm:)


  • alice practice  (17.06.13 23:49:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.