[]

kimlik bilgileri ile neler yapılabilir?

dün sabah 3 gibi aynı başlığı açmıştım ama ilgi çekmedi. ad soyad doğum tarihi ve kimlik numaram güvenmediğim kişilerin eline geçti. bir sıkıntı yaşama ihtimalim var mı?




 
adına faturalı/faturasız telefon hattı açılabilir. bazen bayiler prim kazanmak için yapıyor bazen de dolandırıcılık amacıyla yapılıyor. hat açılışı için nüfus cüzdanı fotokopisi olması lazım ama çakma fotokopi hazırlayabiliyorlar. cezaları büyük tabiiki de.


  • sastim allahimdan sastim  (12.06.13 23:58:33) 
sastim allahimdan sastim fakat bunlar için imza, anne kızlık soyadı vs. gibi bilgiler de gerekmiyor mu? bu kadar basit olmamalı sonuçta çok kolay ulaşılabilen bilgiler kimlik numarası ve doğum tarihi.


  • isimsiz uye  (13.06.13 00:03:52) 
geçen bi yerden okumuştum: adam senin adına hat alıyor onla da bir araba satmaya çalışıyor, kaporayı alıp kaçıyor. adam dava edince sana ulaşıyolar ama tabi bişey yapamıyolar sana, sadece biraz uğraştırmış oluyolar, heralde böyle bişeydi. teoride doğrudan bişey yapamazlar aslında.


  • koyukalem  (13.06.13 00:11:12) 
hiçbişi olmaz takma kafana


  • cthulhu  (13.06.13 00:20:32) 
anne kızlık soyadını bilmesine gerek yok. operatör o bilgiyi ilerde işlem yaparken siz olduğunuzu anlamak için alıyor. aslında aldıkları o bilgi anne kızlık soyadı/güvenlik kelimesi diye geçiyor. istediğiniz gibi doldurabilirsiniz onu.

operatörler işlem sırasında nüfus cüzdanını fotokopisini alıp saklıyor daha sonra onlar da kontrol ediyor gözle. zaten sadece fotokopi ile işlem yapılmaması lazım ama yapan yerler çıkıyor. hatta söylediğim gibi sahte nüfus cüzdanı fotokopisi hazılayabiliyorlar.

imza işine gelirsek de alakasız bir imza atıyorlar. orjinal imzanız kayıtlı olmadığı için bu durumu kimse farketmez.

mesleğim gereği böyle örnekler gördüğüm için yazdım. bu tür durumlar hem operatörler hem de btk tarafından kontrol ediliyor fakat 3 operatörün günlük işlem sayısı çok fazla olduğu için aradan kaçan örnekler oluyor.

aslında tc kimlik numarasının kişisel bir bilgi olması lazım fakat adım attığımız yerde bu bilgi isteniyor. özetle anlattığım durum için bu siteden -> hat-sorgulama.btk.gov.tr üzerinizdeki hatları kontrol edin. btk bu siteyi de bu gibi sebepler için doğacak maduriyetleri önlemek için açtı.

bir ekleme daha yapayım üzerinizdeki hatların operatör bilgilerini de kontrol edin. bazen de hattınızı farklı operatöre geçirebiliyorlar. çok nadir kullandığınız bir hatsa haberiniz olmuyor.
  • sastim allahimdan sastim  (13.06.13 08:01:12 ~ 08:03:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.