[]

Biber Gazı'nın İnsan Üzerindeki Etkileri ve Tedavisi

Arkadaşlar "Biber Gazı'nın İnsan Üzerindeki Etkileri ve Tedavisi" temalı bir seminer hazırlıyoruz. Elinde güzel, orjinal fotoğraf, video vs olan varsa bana iletebilir mi?




 
BİBER GAZINA MARUZ KALANLARA İLK YARDIM
Halk arasında "biber gazı" olarak bilinen gazın kısa adı OC‘dir. İçeriğinde Oleoresin Capsicum bulunmaktadır. Polisler bu gazı, genelde kitle gösterilerinde topluluğu etkisiz hale getirmek için kullanmaktadır. Ağız, burun, göz ve deriye etki etmektedir. İçlerinde kimyasal çözücüler, itici gazlar vardır.
Biber gazı, göz yaşartıcı bombaya nazaran daha etkilidir. Yakıcı etkisi olan bir maddedir. Biber gazına maruz kalınması gözlerde yanma, kızarma, yaşarma, geçici körlük, gözün kornea adı verilen bölgesinde duyarlılıkta artışa neden olabilmektedir. Burunda yanma ve burun akıntısına yol açar. Ağız içinde ve ciltte iltihabi reaksiyona bağlı olarak acı, yanma ve hassasiyete neden olabilir.

Biber gazı acı vermesi, birinci derece yanıklara neden olabilmesi ve vücuttan temizlenmesinin zor olması nedeniyle polis tarafından tercih edilmektedir.

Biber gazının yüksek dozlarda sıkılması, bronşlarda tahrişe neden olabilmektedir. Bu durumda uzan süren öksürük, bronşlarda kasılmaya bağlı nefes darlığı ve akut akciğer ödemi görülebilir. Özellikle astım hastası olanlar biber gazına bağlı olarak, solunum yetmezliğine girebilir. Biber gazının uzun dönem etkileri hakkında ise henüz yeterli bilgi bulunmamaktadır.
Biber gazının etki süresi 20 dakika ile 2 saat arasında değişmektedir. Etkisinin bu kadar uzun sürmesinin nedeni, deriden emildikten sonra sinir uçlarında birikip yavaş yavaş salınmasıdır.

İLKYARDIM
Biber gazına maruz kaldıktan sonra üstünüzdeki kıyafetleri çıkartıp dayanabileceğiniz soğuklukta suyla duş alın.
Kıyafetleri yıkarken güçlü deterjanlar kullanın. Bunun nedeni bu kimyasalların toksik etkili olmaları ve siz onları temizlemediğiniz sürece sizi ve etrafınızdakileri zehirlemeye devam etmeleridir.
Temizlenene kadar vücudunuzun herhangi bir bölgesine, diğer insanlara ve mobilyalara dokunmayın.
Etkilenen küçük bölgeler için mineral yağı denilen sıvı parafin veya sıvı vazelin kullanılabilir. Sıvı vazelini küçük bir bez parçasına sürün ve bunu etkilenen bölgeye tatbik edip zaman geçirmeden alkol ile temizleyin. Bu arada vazelinin deride 30 saniyeden uzun süre kalmamasına dikkat edin. Daha uzun süre kalması kimyasalların etkisini artırabilir.
Biber gazına maruz kalınması sonrası, 'limonlu ilkyardımın' etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Biber gazının temas ettiği derinin en az 10 dakika veya daha uzun süre su ve sabun ile yıkanması ve temizlenmesi gerekmektedir.
Göz temasında yine en az 10-15 dakika süreyle suyla temizlik şarttır.

Kişide bilinç kaybı halinde solunumunun kontrol edilmesi ve temel yaşam desteği uygulanması, biber gazının yutulması halinde ise, ağzın derhal yıkanması ve ardından 112 Ambulansın aranarak Acil Servise başvurulması gerekmektedir.
Uz. Dr. Ülkümen RODOPLU
Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı
  • i am so so serious  (05.06.13 20:03:49) 
aradığınız tam böyle bir şey değil galiba ama belki biraz işinize yarar evrimagaci.org


  • there is a light that never goes out  (05.06.13 20:34:22) 
aslında ben görüntü arıyorum. bilgiler elimizde mevcut :)


  • babaganus  (05.06.13 20:55:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.