[]

Erasmus - İkilem

Selam duyuru ahalisi,

Feci bir ikilemle başbaşa kaldım. Bu dönemin başında okulda erasmus başvuruları ve seçimleri yapıldı, bana bir yer çıkmadı. Başlarda bayağı üzüldüm falan ama sonrasında kendimi ikna ettim, hayali kafamdan çıkardım, yeni ufuklara yelken açtım. Tam erasmus kelimesini bile unutmuşken bizim bölümün koordinatöründen bana bir mail geldi, kontenjan boşalmış bir kişilik, Finlandiya'daki Tampere Teknoloji Üniversitesi'ne gönderelim istersen seni dedi. Bundan sonrası için aldı beni bir ikilem. Kendime sorduğum sorular var, size de sormak isterim:

1. Öncelikle söz konusu okul bayağı kaliteli bir yermiş bunu biliyorum, Pori şehrindeki küçük kampüsüne gidicem ama yine de gayet başarılı diyorlar. Bu deneyimin bana akademik anlamda ne kadar katkısı olur bilemiyorum, sizce değer mi?

2. Gitmemek istememin en büyük nedeni gayet mutlu bir şekilde yaklaşık bir buçuk yıldır sürdürdüğüm ilişkim. Sevgilim de olaya gayet mantıklı yaklaşabiliyor ama normal olarak gitmemi istemiyor, ilişkimizin zarar görebileceğinin bilincinde: Sonuçta 5 ay boyunca sadece akşamları Skype'tan iletişim kurabileceğiz, bu çok dertli ve üzücü bir mesele. Ben de bu açıdan gitmeye gönülsüzüm, ama siz bu konuda -varsa tecrübelerinize dayanarak- ne söyleyebilirsiniz, ne tavsiye verebilirsiniz?

3. Elbette ekonomik durumun da düşünülmesi gerekiyor. AB'den alacağım hibe Finlandiya için 500 euro civarında olacak, diğer gelirlerim de toplamda maksimum 500 euro civarında olacak gibi. Sizce Finlandiya'da her şey dahil aylık 1000 euro'ya geçinebilir miyim? Bu noktada yine tecrübenin konuşmasına ihtiyacım var.

4. Bir dönemlik Finlandiya macerası, okulu uzatmaya değer mi?

Evet, kafamdaki bu 4 deli soruya cevaplarınızı dört gözle bekliyorum efendim, kurtarın beni bu ikilemden. Teşekkürler.

 
öncelikle akademik anlamda dil açısından ister istemez bir gelişme gösterirsin, ayrıca yurtdışında erasmus gibi tamamen eğlenme ve kültür kaynaşmasına odaklı bir program da olsa senin için gerçekten iyi bir deneyim olur. ekonomik açıdan bir yorum yapamıycam ama kız arkadaşın için böyle bir fırsatı geri çevirmen ilerde pişman olabileceğin anlamına gelir bence.


  • acemmi  (30.05.13 19:42:24 ~ 19:42:33) 
mutlaka gidilmeli diiye düşünüyorum gitmedim bende finlandiyaya gitmeyi düşünüyorum çok pahalı ve soguk oldugu için başka yer seç diyenlerde var. verilen hibe bildigim kadarıyla oldugu gibi hatta bazen daha fazlası aylık konaklamaya gidiyor.


  • evil genius  (30.05.13 19:45:58) 
şuan okuduğun şehirde rahat bir düzenin varsa, ekonomik açıdan rahatsan, sevgilinle rahatsan ve güzel bir üniversitede okuyorsan ve ingilizcen iyise çok da matah bir şey değil erasmus. gitme.

ama

sikko bir üniversitede okuyorsan, yurtta veya leş bir öğrenci evinde kalıyorsan, ingilizcen çat pat veya daha da altıysa sevgiliyi hiç sallama ve git.
  • gates  (30.05.13 19:56:17) 
öncelikle tecrübeyle sabittir.

böyle bir karar aşamasında isen, asla ilişkiyi, sevgiliyi ön plana almayacaksın. bak samimiyetimle söylüyorum. bu kişi istersen evleneceğin kişi olsun. bi kere akademi ile ilişki ikilemi diye birşey olmaz, seçimlere ilişki saygı duymuyor ise zaten öyle bir ilişkiden hayır gelmez.

hatta daha da ileri gideyim, ilişkisiz gitmek her zaman büyük avantajdır her iki cins için de. saatlerce pc başında beklemeler, saat farkından dolayı kafayı yemeler, kıskançlık, özlem, facebook, skype ve kol gibi tel faturası tecrübesini tatmamış olursun. dahası dilediğince gezer, dilediğince yaşar az buçuk dilini geliştirirsin.

erasmus hayata verilen "pause" komutudur bence, ama kullanmasını bilene tabi.

o parayla geçinirsin, benim gibi burnu sürtülmemiş biri isen 3 kredi kartını da fulleyip gelirsin ama.

senin asıl sorman gereken soru uzatmaya değer mi olmalı. kimisi uzatmak istemez kalır kimi uzatır. bana sorarsan bir şansım daha olsa koşarak giderim. gidecek durumum yok değil var ama erasmus ortamı yok işte.

uzun lafın kısası, gidip döndüğünde bana bir teşekkür edersin dostum haydi hayırlı traşlar.

edit: bu arada interrail yapmıssın sanırım, interrailin sefalet kısmını, yorgunluk kısmını at, biraz daha eğlence, biraz daha arkadaş ortamı ekle. ok.
  • discopolice  (30.05.13 21:02:32 ~ 21:08:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.