[]

Film eleştirisi yapabilmek için ne yapmak lazım ??

arkadaşlar amatör şekildede olsa filmler hakında ufak tefek eleştirilerde bulunmak için (tabi atmasyon degil ciddi şekilde) ne tür kaynaklar önerilebilinir.. bu ders kitaplari veya notlarida olabilir, sinama dergileri falanda ama iyi bir birikim yapmak için ne yapmak gerekiyor yardım ederseniz sevinirim..




 
ayar vermek anlamında demiyorum, ama yani yazılı olarak bir eleştiri yayınlamak istiyorsanız dilbiginizi gözden geçirmeniz gerekecek. bağlaç olan de'nin ayrı yazılması gibi. yazı dilinizin kuvvetli olması şart.


  • deckard  (24.02.09 23:42:56) 
:)) bende burda ayar yedım diye cvb vermıyorum.. zaten sözluktekı yazılarımda özen göstermeye çalışıyorum ama burda chat yapar gibi yazdıgım için pek kasmıyorum.
önerinizi dikkate alacağım tşk.
bu yazıdada buyuk ihtimal vardır :)
  • asti  (24.02.09 23:55:27) 
kesinlikle çok film izlemek.film izlerken ölmek gerekirse :)
genellikle sovyetlerden başlanır adettendir.

  • zombikanı  (25.02.09 00:20:44) 
google a sinematografi yazın cıkan bütün yazıları ilgili bütün kitapları okuyun. sinema yı siyah beyaz avrupa hollywood ayırmayın :) altyazı dergisini önerebilirim. Sergei Einstein'ın kitaplarını okuyun. Sinema'nın 5 temel öğesi isimli kitabı kesin okuyun.

bunları yaptıktan sonra da film izleyin :D arada da olabilir.
  • rurouni  (25.02.09 00:34:00) 
çok film izlemek önemli tabii, sağlam bir sinema kültürü olmalı, bu da yıllar alan bir süreç. bu konuda yazan çizenleri takip etmek faydalı olabilir (gazete, dergi, internet). www.otekisinema.com gibi ve orada linkleri olan siteleri didikleyebilirsin. sinema üzerine birçok kitap var, ufaktan girişebilirsin. bir de solyaris ile kendine bir dayanıklılık testi yapmanı öneririm önce mesela, madem sovyet rüzgarı esmiş burada.


  • kayip ruh  (25.02.09 00:34:16) 
rurouni: Sergei Eisenstein yazacaktınız sanırım, Einstein olmuş =)

Bir de "Bir Film Nasıl Okunur?" diye bir kitap var, bayağı kalınca ama güzel. Aslında sorunun cevabı bol bol film izleyip, yorum okumak (ama sağlam kaynaklardan..)
  • vercingetorix  (25.02.09 00:54:12 ~ 14:07:46) 
(git: 49365)


  • entrapmen  (25.02.09 03:59:03) 
kızanlar olacak ama; çok sinema yorumu okumak biraz da film izlemek yeterli.


  • yoldaki isaretler  (25.02.09 09:22:46) 
ya bence ne yurtiçi ne yurtdışı eleştirmen okumanın faydası yok hep aynı laflar aynı kalıplar kafa sikmekten başka bi işe yaradığı söylenemez.bazen yol gösterici olabilselerde verdikleri zararı telafi etmiyor..illa bişey okunacaksa sinema tarihi okunmalı.(bunlar özgün olmak isteniyorsa dikkate alınmalı)
iyisi mi kendi imkanlarınla önce hangi ekolden başlamak istediğine de kendin karar vererek(fimde zorlama yoktur)izlemeye devam et..ötekisinema iyi bir yol gösterici ama türkçeyle sınırlı kalma her konuda olduğu gibi sinema konusunda da tatmin edici kaynakların dili ingilizce.
başka bir önerim de dünyaki tüm festivallere bi bakman.inanılmaz filmler çıkabiliyor.ufkun açılması bakımından önemli bu da.
google her şeye kadir aramaya inanmak şartıyla.hiç bişey olamazsa öğrendiklerinin tatminiyle mutmuslu film izlemeye devam edersin.sinema öyle bişey zaten
  • zombikanı  (25.02.09 12:50:48) 
akış açısı önemli. insan ne kdar geniş ve farklı bir pencereden bakabiliyorsa o kadar başarılı olur bence. sadece ay çok durgun oynadı ay akış çok yavaş demekle olmuyor. ömür gedik gibi olmayın yani.

ayrıca sinema tarihini bilin. sessiz sinema dönemini, akımları, belli başlı yönetmenleri, yapımlarını ve o yapımlarda neyi nasıl anattıklarını bilin.
mesela author ü bilmeden bırakın geçmişi, bugünün eleştirisini dahi yapamazsınız.
anaakımı da bilin ve sevin ama bağımsızları da sevin. bağımsızcı entel dantel sözümona aydınları "öööğğğkk anaakım" dediğine de bakmayın. kendileri pek matah sanki.
neyse ayarımı da verdim fırsattan istifade :)
çok okuyun ve çok izleyin. en basiti de bunu severek yapın. iş diye değil.
  • oceano  (25.02.09 13:14:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.