[]

çay nasıl demlenir

hiç güzel çay demleyemiyorum ya. kolay ve zahmetsizce nasıl güzel çay demlenir nasıl yapılır anlatabilir mi biri pls ltf tşk.




 
önce suyu kaynat, demliğe üzerinde çay koy, kaynamış suyu demliğe dök, biraz çalkala demliği, içindeki tüm çay ıslansın
çaydanlıkta kaynayan suya ister soğuk su koy kaynamasını bekle, ister sıcak su koy, kısık ateşte demlenmesini bekle

çaydanlık 2 parça, üst parçası demlik, alt parçası ne ?
  • facebook  (29.05.13 22:37:16) 
demliğin boyutu önemli ama sana tahmini ölçülerle anlatayım, ona göre yap.

demlik porselen olsun filan diyorlar ama onu geç. ben alüminyum seviyorum. suyu bi kere kaynatacaksın, öyle önceden kettleda filan kaynatıp koymakla olmaz. o su kaynarken demliğe çayı da koyacaksın, o hafiften sıcağı hissedecek. sonra kaynattığın suyu 3 - 4 dakika kadar bekleteceksin ki çay haşlanmasın. daha sonra suyu gezdirerek demliğe boşaltacaksın. işte burada ölçüler önemli. benim kullandığım yaklaşık .75 litrelik bir demlik. içine 1 su bardağı ya da 4 çorba kaşığı kadar çay atıyorum (çaykur tiryaki). suyu demliğe döktükten sonra alta kafi miktarda normal su (sıcak ya da soğuk değil, musluk suyu gibi) eklemesi yapıyorsun, ve tekrar kaynamaya bırakıyorsun. su kaynamaya başladıktan 4 5 dakika sonra altını kısıp, çayı demlemeye bırakıyorsun. bu da demlikte suyun üstünde oluşan çay tabakası kendiliğinden çökene kadar sürmeli. sakın ha çay kaşığıyla filan karıştırıp sen çökertmeye kalkışma, olmaz o zaman.

bardağa çay koyarken de çay kaşığının boğumuna kadar dem, üstüne de su koyuyorsun. ne bardağı tam doldur, ne de çok pay bırak üstte. 2 3 mm iyidir. afiyet olsun.
  • klassno  (29.05.13 22:40:13) 
Önce suyu kaynat, fokurdasın. Ardından altını en kısığa getirip durulmasını bekle bu sırada demliğe 4-5 kaşık çay koy. (Tabi, ne kadar içeceğine göre değiştirebilirsin) durgunlaşan suyu demliğe boşalt. yalnız yavaş yavaş koy ki çayı yakmasın. çayda acı bir tat olmasın. mümkünse demliği eğip tek bir kenarından koy. ardından demliğin ağzını kapat. çay demleninceye kadar altına yeni su koyma. altındaki su sıcak olmalı ki demlikte ki çay güzel demlensin. Yaklaşık 10 dk sonra demlenmiş olur. Çay tanelerinin suyun altına batması demlenmesine işarettir.


  • naylonlee  (29.05.13 22:40:54) 
herkes altlı üstlü anlatmış ben şey yapıyodum sadece demliğe suyu koyuyor kaynayınca da üstüne çayı atıyordum.

peki altlı üstlü uğraşmadan sadece demlik ile nasıl yapabilirim? illa çayın üzerine mi eklemek lazım suyu?
  • disfori  (29.05.13 22:45:39) 
çay böyle demlenir arkadaşım: www.youtube.com buyrun. amin. yani afiyet olsun.


  • nickimin hakkini veremedim  (29.05.13 22:58:06) 
herkes aksini iddia etse de, çayı önceden demliğe koyma. kaynar suyun üzerine yavaşça bırak, karıştırma. 12 dakka sonra kıvama gelir. bekle biraz, ilk çayını içtikten sonra, demlikteki çayı süz, posasını at. en az 2 saat güzel kalır o çay.


  • sigaraicilmeyenevdekimahzunkultablasi  (29.05.13 23:04:17) 
İyi yani kendimin ve çoğunluğun beğeneceği çay demlemek konusunda epey araştırma ve deney yaptım bugüne kadar sonuç;
Çaylardan favorilerim Çaykur Tiryaki (demleme süresi 12-15 dkk), Çaykur Turist demleme süresi 15-20 dkk), Lipton Doğu Karadeniz (demleme süresi 15-20 dkk)
Çaydanlık çelik veya porselen demlik veya o mavi emaye demlikler (alüminyum demlik hariç metal tadı alırsınız)
a-Öncelikle çay geniş yüzey sever demliğinizin üst kısmı yani çayın su üzerindeki alanı geniş olmalı üst kısmı geniş demlikler tercih edilmeli.
b-Su önemlidir, su kaynama noktasında kaynamasına izin verilmeden ısı kaynağı kapatılmalı çünkü kaynamış suyun özelliği bozulur yavan hale gelir daha iyi diye bir şey yok suya göre çayın tadı değişir ben çeşme suyuyla demlenen çayı seviyorum.
3-Ben iki şekilde demliyorum;
a-suyu kaynatıyorum çayıda demliğe koyup çayın rahiyasının çıkmasını sağlıyorum sonra ısınmış suyu üst demliğe aynı noktaya yavaş yavaş çay alt üst olmayacak şekilde döküyorum böylelikle çay demlenirken yavaş yavaş aşağı çökerek demlenir sonra çayı markasına ve bekleme süresine göre bekleyip süresi içerisinde içiyorum.
b-suyu demliğe döküyorum çayı da suyun üzerine belirlediğim ölçü de ölçü aletimle (yemek kaşığı) yayarak dağıtarak döküyorum ve yine çayı markasına ve bekleme süresine göre bekleyip içiyorum.
4-Çay oranına gelince 2 kişilik sabah kahvaltısında 4-6 bardak çay için 1 yemek kaşığı çay kullanıyorum.Günün herhangi bir zamanında ki keyif çayı içinde 6-8 bardak çay için 2 yemek kaşığı çay kullanıyorum. Çaykur Tiryaki çayı aromasını en beğendiğim ve demleme süresi kısa olan çaydır, Lipton Doğu Karadeniz çayıda tadı ve aroması sabit değişmeyen istikrarlı çaydır, yukarıda bahsettiğim 3 çayı dönüşümlü olarak kullanıyorum, afiyet olsun. En güzel çay ateşte mangalda hazırlanan çaydır.
  • sakman  (29.05.13 23:30:27 ~ 23:38:58) 
@sigaraicilmeyenevdekimahzunkultablasi'nin dediği gibi, önce kaynar su konur. rizede öğrendim, eminim =) üzerine de çay dökülür ki demlendikçe zaten o çay yüze yüze dibi boylar. çayın demlendiğini de buradan anlarız.


  • bxgx  (29.05.13 23:33:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.