[]

Stüdyo kurmak

Ticari amaçlı orta kalitede müzik stüdyo kurmanın maliyeti nedir?




 
En az yüz bin lira. Daha ucuza da gelir ama ucuz etin yahnisi yavan olur.


  • alperz  (29.05.13 21:44:12) 
Paranın yarısı yalıtım ve akustik düzenlemeye gidecek.


  • alperz  (29.05.13 21:44:36) 
ben de şunu sorayım, bu stüdyolar nasıl kar ediyor? geçtiğimiz yıllarda saati 12 liraya ara sıra takıldığımız bir stüdyo vardı. öyle büyük bir yer de değildi. enstrüman satıyordu, alt katını stüdyo yapmıştı.

100 bin lira masraf yapan adamlar nasıl gelir sağlıyor bu işlerden? "orta halli" bir stüdyo olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim, yalıtımı falan gayet iyiydi.
  • der meister  (29.05.13 21:57:04) 
Saatini 12 liradan kiralıyorsa orası orta halli bir stüdyo değildir. Şu anda İstanbul'daki orta halli stüdyoların saat kirası 70 liradan başlıyor. Buna teknisyen ücreti dahil değil.

Artık stüdyolar pek para kazanamıyor. Genelde çoğu bir aranjör tarafınndan kurulup, başta kendi işlerini, sonra dışarıdan gelen işleri yürüttüğü yerler oldu.

Bu arada, metalcilerin prova yaptığı "oda"ları stüdyodan saymamak gerek. Benim bahsettiğim Ulus Müzik, Kaya Müzik, Marşandiz, MIAM Stüdyosu, Babajim gibi yerler.
  • alperz  (29.05.13 22:08:40) 
yüzbin liradan daha fazla tutacaktır. @alperz'in dediği gibi, akustik düzenleme ve yalıtım en çok paranın harcanacağı yerler.

bu kuracağınız stüdyoda kayıt da alacaksınız, ki stüdyo dediğinde o da olur, adam akıllı bir mikser için 7 - 8 bin lira min. vereceksiniz. bunun dışında ekipmanlar, ses mühendisi, teknisyen vs'yi de düşündüğümüzde oldukça yüksek bir meblağ ortaya çıkıyor.

sürekli olarak bir ses mühendisi tutmanıza gerek yok, ancak bu işi ciddi anlamda yapanların saatlikleri bin liranın üstünde. bunu da unutmayın.
  • klassno  (29.05.13 22:21:43) 
küçük bir ilçede yaşıyoruz 5 lise 1 tane de myo var
çok para kazanmayı amaçlamıyoruz, saati 20 liraya kiralayabilelim yeter
yalıtımı kalitesiz bir şey yapsak ne kadara mal olur?
  • telecastır  (30.05.13 21:51:04) 
şu an kafanızdaki fikri anladım diyebilirim sanırım. odanın büyüklüğüne bağlı olarak yalıtımın maaliyeti de değişir.

biz kendi stüdyomuza yalıtım yaptırmak istedik 8 binlira istediler. ancak bu malzeme içindi sadece. (yurtdışından özel gelecekti). ancak bu 3.5 metre yükseliğinde ve 2 - 3 metre genişliğindeki dört duvar içindi.
  • klassno  (30.05.13 21:57:24) 
Prova stüdyosu mu olacak bu?


  • alperz  (30.05.13 23:56:55) 
@alperz
evet

  • telecastır  (31.05.13 19:31:32) 
Bulunduğunuz yere göre yalıtım çok önemli olmayabilir. Ama prova stüdyolarında gördüğüm bir hatayı söyleyeyim siz ona düşmeyin.

Akustik düzenlemeniz, işi bilen bir akustikçi tarafından yapılmış olmalı. Yani iki tane "yumurta kartonu" iki tane de "akustik sünger"le bu iş olmaz. Ne yumurta kartonu işe yarar, ne de "akustik sünger" diye birşey var. Akustik sünger derken, şu saçma sapan piramit şeklindeki süngerleri kastediyorum.

Mesela, bu işi Türkiye'de yapan STD diye bir firma var. Bir çok stüdyo ve konser salonunun akustik düzenlemesini yapan şirket. Kendilerine ulaş. Derdini anlat. Elbette yardımcı olurlar.

Ve emin ol, daha iyi mikrofonlar, daha iyi hoparlörler almaktan çok daha faydalı bir yatırım yapmış olacaksın.
  • alperz  (31.05.13 22:33:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.