[]

üvey midir öz müdür?

konu şu;
anneler bir babalar ayrı olursa kardeşler üvey mi olur öz mü?
babalar bir anneler ayrı olursa kardeşler öz mü olur üvey mi?

bence her iki şekilde de kardeşler öz değil üveydir. ama arkadaş diyor ki babalar birse özdür. aksini düşündüğümü söyledim o da dedi ki ataerkil toplum vs vs. dedim anne veya baba faklıysa genlerin yarısı farklı kişiden sağlanacağı için öz olamazlar. bilimsel olarak bildiğim kadarıyla böyle. geç bilimi gerçekte de böyle düşünüyorum. anket yapalım dedik. 10 kişiye sorup toplum nabzını tutcaktık sözde ama bir kişi hariç kimse kimse oralı olmadı.

sizin düşüncelerinizi merak ettim.
birde hukukta nasıldır bu? anne diyelim ki zengin kendi varlığı var. ikinci eşiyle evliyken vefat ediyor. diğer eşinden olan çocuğu 2. eşinden olan çocuğuyla eşit miras hakkına sahip midir? hukukta bu kardeşler öz müdür üvey mi? tersi olsa, anne yerine babayı koyun birşey değişir mi?

teşekkürler

 
anneler bir babalar ayrı olursa kardeşler üvey
babalar bir anneler ayrı olursa kardeşler öz

ailemde iki türlü örneğim de var, oradan biliyorum.
  • deckard  (23.02.09 18:03:32) 
ikinci durum öz ise, ana bir baba bir olandan farkı olmalı.


  • efruz  (23.02.09 18:17:05) 
önceden anne bir baba ayrı olunca üvey, baba bir anne ayrı olunca öz kardeş deniyordu.
bence her ikisinde de üveydir, ha siz öz kardeş gibi büyümüşsünüzdür o ayrı.

annenin malları, annenin kendi çocukları arasında eşit paylaştırılır. orada iki çocuk arasında herhangi bir fark olmaz. ama çocuklardan birinin babası ölseydi o zaman sadece o babanın çocuğu ve anne (eş) alırdı mirası.
  • kahvegibi  (23.02.09 18:17:25) 
valla benim bildigim anne ve baba ayniysa özdür, diger türlü anne veya babanin ayri olmasi farketmiyor, iki türlüsü de üveydir.

annem babam bu saatten sonra bosanip her biri tekrar evlenip tekrar cocuk dogursa, birine üvey birine öz demem yani. ikisi de üvey kardesimdir.
  • shi aila  (23.02.09 18:34:01) 
half sister/brother diyor ingilizler bunlara, bence mantikli bir kullanim. ben de anne de baba da ayri olunca uvey oluyor sanardim mesela. evli kisilerin cocuklarindan bahsediyorum tabii ikisi de ayri derken :)


  • lykos  (23.02.09 19:01:53) 
tdk diyor ki:
üvey kardeş
Babaları veya anaları ayrı olan kardeşlerden her biri

www.tdk.gov.tr
  • shi aila  (23.02.09 19:27:22) 
anne ya da babadan en az biri değişikse üvey olur.


  • derectus  (23.02.09 20:00:57) 
kardeş "karındaş"tan geliyor, yani bence de ilk durum öz, ikinci durum üveydir.


  • erostrada  (23.02.09 20:16:22) 
ebeveynlerden biri ortaksa öz derim ben. bende var oradan biliyorum, öyle kabulleniyorum. üvey kelimesi her halükarda kan bağı olmayan kardeş/anne/baba için daha doğru geliyor bana. ama evet, ingilizcedeki "half brother/sister" çok mantıklı ayrımı belirtmek açısından


  • mermaid  (23.02.09 22:47:59) 
ikisi de üveydir birader. annesi farklı olan kardeş öz olur mu.


  • robin crusoe  (23.02.09 23:52:18) 
üveylik kan bağı olmayınca oluyor. mantığı yok bir kere. baba önemli de anne kan bağı sayılmıyor mu? biri sperm biri yumurta. çocuk üzerindeki etki aynı. kromozom bilmemneleriyle ilgili biri daha detaylı bilgi versin. ama anne ya da baba, biri bile ortak olsa öz kardeştir. eğer anne başkasıyla evlenir de onun çocuğu varsa üvey olan odur.


  • yellow brick road  (24.02.09 00:08:28) 
nasıl hissediyorsan öyledir.


  • liberal  (24.02.09 10:15:17) 
@liberal; aslında hissemekten çok kimin (neye göre) ne dediğini merak etmiştim. çünkü arkadaşla tartıştığımızda toplum dayatması ataerkil toplum zırvalarını attı. yaşadığı yere göre değişir demeye getirmişti. yurtdışında türkiye deki gibi anlamdırılmaz demişti. bayaa tartıştık onunla. hatta artık herhalde kimse benim gibi düşünmüyor dediğimde bayanların nasıl bir cevap vereceğini merak ettim ama merakımı gideren olmamıştı. belli bir yöreye özgü mü, ırka millete veya eğitim düzeyine özgü mü erkekten öz olur kadından öz olmaz düşüncesi? farklı düşünenlerin olup olmadığını bilmek için bu duyuruyu açtım aslında.


  • hia  (24.02.09 10:36:09 ~ 13:42:56) 
neitzen; ama nedense babadan öz diyenler daha bir islama dine sarılıyor, ikisine de eşit derecede öz veya üvey diyenler fazla bilmiş veya ne bileyim, "halk"dan kopuk derler ya, eğitim dereceleri daha yüksek oluyor, bakışları farklı oluyor. arkadaşla bu konuşma geçene kadar bunun farkına varamamıştım. ama var böyle bir yargı toplumumuzda. islam konusunu hiç bilmiyordum. teşekkürler. doğrusu islamın kadından daha bi öz demesine rağmen "dinine düşkün" olanlar neden hala babadan öz anneden hiçbişey diyorlar? "herşey eğitim", çok klişe. ayrıca okullarda hayat bilgisi dersi sadece 3 yıl okutuluyor... eğitimle de düzelmiyor. üniversite mezunu biri bile baba daha özdür diyebiliyor. bu konudaki düşüncelerim karışık. toparlayamıyorum doğru düzgün. neyse. üzerinden 2 ay geçtiği halde cevap verdiğiniz için teşekkürler :)


  • hia  (27.04.09 13:18:38) 
Kardeş karından geliyor, “aynı karından” bu doğru, ama devlet karşısında ise babaları aynı olanlar aynı soyadı taşıyor. Yani resmi işler babaya göre işliyor gibi geldi bana.


  • ertzehen  (31.03.20 11:01:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.