[]

İdeoloji

Milliyetçilik ve din konusunda marksistlerle aynı görüşleri paylaşan ama marksist olmayan birisinin ideolojisi ne olabilir? Liberalizm? Başka?




 
anarşizm olabilir.


  • solskjaer  (22.05.13 13:23:25) 
anarşizm asla olamaz. ekonomi, üretim ve sosyal devlet gibi konulardaki görüşlerine göre değişir. ayrıca insanın eklektik bir dünya görüşü de olabilir, eğitim ve sanat politikalarında liberalsindir ama sermaye sahibisindir ve ekonomide daha muhafazakar, pragmatik yaklaşırsın gibi.
ekonomik olarak orta sınıfın iyi (iyi nedir tartışılır) tesis edildiği ülkelerde insanlar muhafazakâr olamayacak kadar fakir, komünist olamayacak kadar zengindir örneğin, aradadırlar yani ama sosyal devletten yanadırlar.

  • tiny penny  (22.05.13 13:40:31) 
tiny penny'nin dediklerine katılmakla beraber , genellemeler yaparak rahatça hataya düşebiliriz. fakat verilen bilgiler ışığında söz konusu kişinin ideolojisi anarşizm olabilir. şöyle ;



- Religious distress is at the same time the expression of real distress and the protest against real distress. Religion is the sigh of the oppressed creature, the heart of a heartless world, just as it is the spirit of a spiritless situation. It is the opium of the people. The abolition of religion as the illusory happiness of the people is required for their real happiness. The demand to give up the illusion about its condition is the demand to give up a condition which needs illusions. ( marx , critique of hegel's philosophy of right )


- Adil sınırlar içinde milliyetçiliği desteklemek , milliyetçiliği kurmak , özel devlet organizması aracıyla bütün uluslar arasında sağlam ve güçlü çitler kurmak : işte ulusal kültür özerkliğinin ideolojik temel ve içeriği budur. Bu fikir , baştan aşağı burjuvaca ve baştan aşağı yanlıştır. ( lenin , ulusların kaderlerini tayin hakkı )

- Bütün dünyada kapitalizmin feodalizme karşı sonal zaferleri dönemi , ulusal hareketlerle ilgili olmuştur. Bu hareketlerin iktisadi temeli ; meta üretiminin tam zaferini sağlamak için , yurt içi pazarı ele geçirmek zorunda olması , aynı dili konuşan bir halkın yaşadığı bölgeleri siyasal bakımdan birleştirme zorunda olması gerçeğinde yatar. Ve bu dilin gelişmesini ve yazınsal alanda kök salmasını önleyen bütün engeller ortadan kaldırılmalıdır. Dil , insanlar arasında anlaşmayı sağlayan en önemli araçtır. Modern kapitalizme uygun ölçüde , gerçekten özgür ve geniş ticari alışveriş için ayrı ayrı sınıflar halinde özgürce ve geniş ölçüde gruplandırılabilmesi ve en sonu , pazarda, büyük ya da küçük , satıcı ya da alıcı durumda her meta sahibiyle ayrı ayrı sıkı bağlar kurabilmek için en önemli koşullar , dil birliği ve dilin engelsiz gelişmesidir.

Onun için her ulusal hareketin eğilimi , modern kapitalizmin gereksinmelerinin en iyi karşılanabileceği ulusal devletlerin oluşumuna doğru bir eğilimdir. En derin iktisadi etkenler bizi bu amaca doğru sürükler ve bundan ötürü bütün uygar dünya için kapitalist dönemin tipik , normal devleti ; ulusal devlettir. ( lenin , ulusların kaderlerini tayin hakkı )

kısaca , marksizme göre milliyetçilik de din gibi burjuvanın baskı araçlarından biridir. kitleleri yönlendirmek/hareket ettirmek için kullanılır.

öte yandan

- All religions, with their gods, demigods, prophets, messiahs and saints, are the product of the fancy and credulity of men who have not yet reached the full development and complete possession of their intellectual powers.
( bakunin , tanrı ve devlet )

- People go to church for the same reasons they go to a tavern: to stupefy themselves, to forget their misery, to imagine themselves, for a few minutes anyway, free and happy. ( bakunin , mektuplar )

- The idea of God implies the abdication of human reason and justice; it is the most decisive negation of human liberty and necessarily ends in the enslavement of mankind both in theory and practice. ( bakunin )


- Anarchists are not nationalists, in fact we are completely against nationalism. We don't worry about where your granny was born, whether you can speak Irish or if you drink a green milkshake in McDonalds on St Patrick's Day. But this doesn't mean we can ignore nations. They do exist; and some nationalities are picked on, discriminated against because of their nationality. Irish history bears a lot of witness to this. The Kurds, Native Americans, Chechins, and many more have suffered also - and to an amazingly barbaric degree. National oppression is wrong. It divides working class people, causes terrible suffering and strengthens the hand of the ruling class. Our opposition to this makes us anti-imperialists. ... So fight national oppression but look beyond nationalism. We can do a lot better. Changing the world for the better will be a hard struggle so we should make sure that we look for the best possible society to live in. We look forward to a world without borders, where the great majority of people have as much right to freely move about as the idle rich do today. A worldwide federation of free peoples - classless and stateless - where we produce to satisfy needs and all have control over our destinies - that's a goal worth struggling for. ( andrew flood , an anarchist perspective on irish nationalism )
  • solskjaer  (22.05.13 18:49:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.